Samobójstwo restauratora. Przerosły go obciążenia związane z lockdownem? "Czuł się odpowiedzialny za pracowników"

Uwaga! TVN
Lockdown i brak gości, zobowiązania kredytowe, w końcu bankructwo – z takimi problemami mierzy się dziś wielu pracowników gastronomii. Mimo wsparcia rodziny oraz przyjaciół znany restaurator z Wrześni nie poradził sobie z przerastającymi go obciążeniami. 56-letni Jarosław Gasik popełnił samobójstwo. Jego dramatyczną historię przedstawili reporterzy programu "Uwaga! TVN".

Września: samobójstwo restauratora

Samobójcza śmierć Jarosława Gasika była zaskoczeniem dla jego bliskich, pracowników i mieszkańców 30-tysięcznej Wrześni. Dzień wcześniej biznesmen zaplanował spotkania, był w lepszym niż ostatnio humorze.

- Byliśmy umówieni na dogranie pewnych szczegółów związanych z firmą. Umówiliśmy się na godz. 11:00 i chwilę później dowiedzieliśmy się, że tata nie żyje – ubolewa Jakub Tokarski, zięć zmarłego.

56-letni Jarosław Gasik był cenionym restauratorem. Od wielu lat prowadził we Wrześni lokale i sale bankietowe, w których organizował imprezy okolicznościowe. Zatrudniał osiemdziesiąt osób.

- To był człowiek o wielkim sercu. Zawsze mogliśmy na niego liczyć. Dbał o pracowników i dbał o lokal, o wszystko. Nigdy nie baliśmy się, że nie zapłaci – podkreśla Maciej Wichłacz, jeden z pracowników restauracji.

- Szef zawsze miał dużo na głowie. Zawsze robił wiele rzeczy na raz, wielotorowo – dodaje Marzena Konieczna. I zaznacza: - To nie do końca jest tak, że przerosło go, to, co miał na głowie. Przerosła go odpowiedzialność. Zawsze czuł się odpowiedzialny za lokal, pracowników. Zawsze był zwrócony w stronę pracownika.

Z relacji pracowników wrzesińskiej restauracji wynika, że mężczyzna przed śmiercią wypłacił pracownikom zaległe pensje.

- Zachowywał się normalnie, cieszył się, normalnie z nami rozmawiał – wspomina Wichłacz.

Koronawirus: restrykcje dla gastronomii

Pandemia pokrzyżowała wszelkie plany, z dnia na dzień uniemożliwiała normalne funkcjonowanie lokali.

- Sale bankietowe od 12 lat działały na pełnych obrotach. Mało tego, niektóre imprezy były planowane na pięć lat do przodu. Teraz wszystko świeci pustkami. Sale są nieczynne od momentu wprowadzenia obostrzenia o imprezach tylko do 20 osób – mówi Jakub Tokarski, zięć zmarłego restauratora.

Firma kwalifikowała się do rządowej pomocy i ją dostała.

- Dostaliśmy tarczę, umorzenia ZUS-u i postojowe, ale to wszystko było tak naprawdę kroplą w morzu potrzeb. Były kredyty, koszty pracowników. Zanim wszystko zostało zrestrukturyzowane, to tych pieniędzy już nie było – wyjaśnia Tokarski.

- Do tego trzeba opłacać media. Jest ogrom opłat, z którymi trzeba się borykać. [Pomoc rządowa – red.] to był chwilowy plaster, a nie rozwiązanie problemu – dodaje David Topolski, drugi zięć Jarosława Gasika.

Rodzina nie może organizować imprez ani przyjmować gości.

- To jest złożony biznes. Nie na zasadzie, że mamy jeden towar i go sprzedajemy. W tym są ludzie, produkcja. To zespół naczyń połączonych, które mają wpływ na to, czy ten sukces jest, czy go nie ma - tłumaczy Topolski. I dodaje: - Tata się tym wszystkim martwił, bo nie był przedsiębiorcą, który patrzył tylko na czubek swojego nosa. Przez lata nawiązały się bliskie relacje z pracownikami. On stworzył jedną, wielką rodzinę.

Restauratora najbardziej przytłaczało wielomilionowe zobowiązanie kredytowe związane z remontem zrujnowanego pałacu, w którym miała działać restauracja i hotel. To marzenie Jarosław Gasik spełnił zaledwie kilka miesięcy przed śmiercią.

- Pałac z przerwami remontowaliśmy przez sześć lat. To była bardzo trudna inwestycja, ponieważ z całego pałacu zostały tylko mury zewnętrzne – mówi technik budowlany Robert Konopacki. I dodaje: - Praca tutaj była drugą pasją pana Jarosława. To był człowiek, który pojawiał się na budowie w białej koszuli, nagle znikał. Szedłem do sali obok, a tam pan Jarek już wydawał posiłki. Mawiał: "Wszystkie ręce na pokład".

W październiku pałac odwiedził Robert Makłowicz.

- Dał nam pozytywną rekomendację. Do dzisiaj wspominam, jak pan Gasik opowiadał o całej historii hotelu. Mówił o przejęciu pałacu i tym, jak się cieszyli z żoną. Podkreślał, że to jest ich perełka – opowiada Marta Rogowska, była pracownica.

- Mieli już gotową restaurację, która była fantastyczna. Gotował tam, choć Września to nie jest duże miasto, bardzo wybitny chef. Restauracja była wypieszczona. Kończyli wtedy hotel. Wielkim nakładem środków, ale i z wielkim smakiem, wielką pieczołowitością. Mieli rezerwacje na dwa lata z góry. Uroczy, mili ludzie z wizją. Gdybym miał to najkrócej określić, to powiedziałbym, że to lokalni patrioci – wspomina Makłowicz.

Lockdown w restauracji

Odcięty w restauracjach prąd oraz kolejni, upominający się o zapłatę, wierzyciele coraz bardziej przytłaczali zadłużonego restauratora.

- Kilkukrotnie mówiliśmy: "Tato, będziemy z tymi ludźmi rozmawiać, dogadamy się. Poprosimy ich o dłuższą spłatę tego wszystkiego" – przywołuje Tokarski. I wyjaśnia: - W większości to miejscowi ludzie. Ale dla niego termin to był termin. Cały czas powtarzał: "Jak ja spojrzę ludziom w oczy? Jak w ogóle będę z nimi rozmawiał? Jak ich minę na ulicy?". To go cały czas przytłaczało.

Problemy spowodowały konieczność zwolnienia pracowników. - Kucharzy, kelnerów, recepcjonistki. Bardzo to przeżywał, chyba tego było mu najbardziej żal, że musi podjąć tak drastyczne kroki. Mówił, że nie będzie go stać na to, żeby nas utrzymać – mówi Rogowska.

Co dalej z biznesem?

- Od dwóch miesięcy jesteśmy zamknięci i cały czas słyszymy, że coś będzie. A dwa miesiące ludzie muszą dostać wypłaty, opłacone muszą być media i wszystko, a robimy 25 proc. tego, co wcześniej. Te 25 proc. nie starcza nam nawet na koszty – podkreśla Jakub Tokarski.

- Chcielibyśmy kontynuować dzieło ojca. Zrobimy wszystko, żeby o to walczyć. To zbyt wiele, żeby to, ot tak oddać. Zrobimy wszystko, ale jest to tak wielkie przedsięwzięcie, że bez środków pomocowych czy powrotu do normalności nie jesteśmy w stanie tego zrobić – kwituje Topolski.

Cały reportaż można obejrzeć na stronie Uwaga! TVN.

Jesteś w kryzysie psychicznym? Sprawdź, gdzie szukać pomocy

Jeśli masz objawy kryzysu emocjonalnego - nie czekaj. W Polsce dostępnych jest kilka zupełnie bezpłatnych infolinii, gdzie znajdziesz pomoc.

  • Centrum Wsparcia dla Osób Dorosłych w Kryzysie Psychicznym, telefon: 800 702 222
    • Telefon zaufania dla dzieci i młodzieży: 116 111.

      Zobacz też:

      Od 1 stycznia wszedł w życie podatek cukrowy. Jakie produkty podrożały?

      Skuteczność leczenia raka piersi w Polsce spada. Lekarze: Grozi nam tsunami zaawansowanych nowotworów

      Jak palenie papierosów wpływa na przebieg COVID-19? Nowe ustalenia naukowców dają do myślenia

      Autor: Luiza Bebłot

      Źródło: Uwaga! TVN

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości

      Jakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"

      Jakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"

      Brytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd

      Brytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd

      Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"

      Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"

      Mieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"

      Mieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"

      Czy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista

      Czy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista

      Jak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"

      Jak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"

      Niepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
      Materiał promocyjny

      Niepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły

      Iga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"

      Iga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"

      Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
      Materiał promocyjny

      Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy

      Marcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test

      Marcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test

      Manicure Hailey Bieber to hit tej wiosny

      Manicure Hailey Bieber to hit tej wiosny

      Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

      Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

      Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
      Materiał promocyjny

      Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką

      Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

      Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

      Zielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
      Materiał promocyjny

      Zielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"

      "Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
      Materiał promocyjny

      "Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii

      Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

      Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

      Wielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
      Materiał promocyjny

      Wielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne

      Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

      Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

      Samotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
      Materiał promocyjny

      Samotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?

      Toksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"

      Toksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"

      Ruszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
      Materiał promocyjny

      Ruszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D

      Piotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie

      Piotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie

      Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu

      Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu

      Alkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?

      Alkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?

      Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
      Materiał promocyjny

      Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

      27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru

      27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru

      Książę William zażartował z Kate. Przesadził?

      Książę William zażartował z Kate. Przesadził?

      Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

      Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

      Jakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu

      Jakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu

      Pamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje

      Pamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje

      9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

      9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

      Tego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"

      Tego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"

      E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
      Materiał promocyjny

      E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

      "Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez

      "Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez

      Po przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"

      Po przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"

      Pierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?

      Pierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?

      Zdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji

      Zdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji

      "Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły

      "Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły

      Wiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"

      Wiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"

      Stawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"

      Stawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"

      Ile kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg

      Ile kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg

      #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

      #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas