Przepisy kulinarne

Lekkie sałatki Józka na ciepło

Utalentowany kucharz Joseph Seeletso, który dziś rządził w kuchni Dzień Dobry TVN, proponuje przepisy na lekkie sałatki na ciepło.

Smażone piersi z kurczaka z sałatką z kapusty

Składniki:


200 g posiekanej piersi z kurczaka


200 g posiekanej kapusty


1 czerwonej papryki pokrojonej w słupki


1 żółtej papryki pokrojonej w słupki


1 pomarańczowej papryki pokrojonej w słupki


1 zielonej papryki pokrojonej w słupki


1 mała marchewka posiekana


4 łyżki syropu z liczi


1 łyżka soli morskiej


1 łyżka soku z limonki


4 łyżki oliwy z oliwek



Przygotowanie:

Wymieszaj w misce kapustę z papryką i marchewką. Dodaj sól i pozostaw na 15 minut. Odciśnij wodę. Przełóż odsączone warzywa do innej miski. Na patelni rozgrzej oliwę. Kurczaka dopraw solą i pieprzem i smaż 8 minut. Zdejmij z patelni. Teraz na patelnię wlej syrop liczi i sok z limonki na patelnię, zredukuj. Dopraw solą i używaj jako dressingu do sałatki.



Pieczone warzywa z serem mascarpone

Składniki:


500 g buraków obranych i pokrojonych na ćwiartki


500 g kalarepy pokrojonej w kawałki


2 marchewki obrane i pokrojone w plasterki


1 rzepa obrana i pokrojona w plasterki


4 ząbki czosnku, obrane


2 łyżki oliwy z oliwek


1 duża (180 g) czerwona cebula pokrojona na ćwiartki


2 łyżki miodu


80 g rukoli


Sos:


200 g mascarpone


2 łyżki suszonej żurawiny


2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej


2 łyżki posiekanej bazylii



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 ° C z termo-obiegiem. W misce wymieszaj buraki, kalarepę, marchew, rzepę i czosnek, dodaj olej, wymieszaj. Ułóż jedną warstwą na blaszce do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Piecz 20 minut aż warzywa będą rumiane i miękkie. Odstaw na 10 minut do wystygnięcia. W tzw. międzyczasie wymieszaj w misce składniki sosu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na warzywach.



Śródziemnomorska sałatka z soczewicy

Składniki:


1 szklanka suszonej brązowej lub zielonej soczewicy


1 mała cebula (obrana i posiekana)


2 ząbki czosnku, obrane


1 liść laurowy


Sałatka:


1 szklanki posiekanych oliwek


1 szklanka posiekanego selera


1 szklanka posiekanej papryki


2 łyżki posiekanej pietruszki


1/4 szklanki soku z cytryny


2 łyżki oliwy z oliwek


2 ząbki czosnku


2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczki suszonego


1/4 łyżeczki soli


1/ 4 łyżeczki pieprzu


200 g rukoli



Przygotowanie:

Umyj soczewicę. Na patelnię wrzuć cebulę, czosnek, liść laurowy i soczewicę. Zalej trzema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś 15-20 minut. Odsącz, usuń cebulę, czosnek i liść laurowy. Soczewicę przełóż do miski, dodaj oliwkę, selera paprykę i pietruszkę. Dodaj sok z cytryny, oliwę, tymianek, sól i pieprz. Podawaj na ciepło na rukoli.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
90
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0