Kawior - luksusowy przysmak dla prawdziwych smakoszy. Jakie są rodzaje i jak jeść kawior?

kawior
Jakie są rodzaje kawioru? Jak jeść kawior?
Źródło: Tetra Images/Getty Images
Kawior kojarzony jest z wyjątkowo drogą i ekskluzywną przekąską, podawaną podczas wykwintnych przyjęć. Można skosztować go w wielu restauracjach albo kupić w sklepach dystrybuujących ryby i owoce morza. Chociaż jego cena nie należy do najniższych, bez wątpienia warto spróbować tego wyjątkowego specjału, który zachwyca smakoszy z całego świata. Jakie są rodzaje kawioru i z czym go podawać? na te i inne pytania odpowiadamy w Dzień Kawioru.

Co to jest kawior?

Co to jest kawior? Pod tą nazwą ukrywa się solona ikra niektórych ryb, najczęściej z rodziny jesiotrowatych, dorszowatych i łososiowatych. Przysmak występuje w wielu odmianach, które różnią się wyglądem, smakiem i ceną. Co ciekawe, dostępny jest również kawior ze ślimaka. W tym przypadku jego podstawę stanowią ślimacze jaja. Jakie są popularne rodzaje kawioru i czym charakteryzuje się każdy z nich?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20241217_Ryby_REP_napisy
Jak wybrać dobrą rybę na święta? - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Rodzaje kawioru

Najbardziej znany jest kawior rosyjski. Na przestrzeni lat przysmak ten stał się niejako domeną Rosji i stanowi jeden z kulinarnych symboli kraju. Mimo to, za jego głównego producenta uznaje się Stany Zjednoczone. Bez względu na kraj pochodzenia, specjał występuje w kilku rodzajach. Choć najpopularniejszy jest kawior z jesiotra, to ikrę pozyskuje się też z innych ryb. 

Najbardziej cenioną odmianą jest kawior czarny. Za najsmaczniejszy uznaje się ten, którego ziarna są duże i jasne, najlepiej delikatnie połyskujące, o barwie srebrzystoczarnej lub szarobrązowej. Pozyskiwany jest m.in. z jesiotra, siewrugi i sterleta. Największą sławę zyskał jednak kawior z bieługi, znany też jako kawior astrachański. Jest wyjątkowo delikatny, przez co zachwyca podniebienia nawet najbardziej wybrednych koneserów. Bieługa to rzadki gatunek jesiotrowatych, zagrożony wyginięciem, dlatego jej ikra jest trudno dostępna i uznawana za jedną z najdroższych na świecie. 

Popularny jest również kawior czerwony pozyskiwany z ryb z rodziny łososiowatych. W jego przypadku za najbardziej cenne uznaje się małe i drobne ziarenka ikry. Kawior z łososia może mieć barwę od jasnopomarańczowej do jaskrawoczerwonej. Warto wiedzieć, że czerwony kawior wytwarzany jest także z ikry innych ryb łososiowatych, m.in. kiżucza i gorbuszy. 

Ciekawą odmianą jest kawior ze ślimaka, występujący też pod nazwą biały kawior. Pozyskuje się go ze ślimaczych jaj, a jego cechę charakterystyczną stanowi wyjątkowo jasna barwa. Produkt ten popularny jest zwłaszcza we Francji, gdzie jest znany jako caviar d'escargots. 

Najdroższy kawior świata

Nie ulega wątpliwości, że kawior jest bardzo drogim przysmakiem. Co prawda, dostępne są także tańsze odmiany ikry, jednak odznaczają się mniej wykwintnym smakiem.

Ile kosztuje kawior? Aby kupić oryginalny rarytas wysokiej jakości, trzeba przygotować się na wydatek rzędu kilkuset złotych. W przypadku kawioru astrachańskiego cena jest jeszcze wyższa. Za 250 g specjału trzeba zapłacić kilka tysięcy złotych. 

Za najdroższy kawior świata uznawany jest specjalny kawior z bieługi, który występuje pod nazwą Almas i produkowany jest w Iranie. Stanowi prawdziwy symbol bogactwa i luksusu, ponieważ pakowany jest w puszki wykonane z 24-karatowego złota. Jego cena to ok. 25000 dolarów za kilogram. 

Z czym jeść kawior?

Kawior można nabyć w sklepach zajmujących się dystrybucją ryb i owoców morza lub w delikatesach wyspecjalizowanych w dostarczaniu tego przysmaku. W związku z rosyjskim atakiem na Ukrainę i licznymi sankcjami, obecnie lepiej kupić kawior importowany z USA lub innych krajów. Co ciekawe, można również kupić polski kawior

Zakup przysmaku to pierwszy krok do tego, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Rodzi się jednak pytanie: jak jeść kawior

Specjał podawany jest często w miseczkach z lodem i ćwiartkami cytryny do skropienia. Ten rodzaj przekąski z kawiorem serwuje się w towarzystwie pieczywa i można skonsumować ją na dwa sposoby. Pierwszy z nich to nałożenie kawioru na talerzyk i zjedzenie go widelcem (zagryza się chlebem). Drugi natomiast polega na nałożeniu go na niewielkie kawałki pieczywa. W takim przypadku w złym guście jest jednak rozsmarowywanie kawioru. 

Inne popularne dania z kawiorem to chociażby bliny czy jajka ugotowane na twardo i udekorowane ikrą. 

Oprócz tego, jak podawać kawior, warto wiedzieć, co należy do niego pić. Najczęściej poleca się wódkę lub koniak. Ponadto do kawioru czarnego odpowiedni będzie schłodzony szampan, a do kawioru czerwonego wytrawne białe wino.

Właściwości kawioru - dlaczego warto go jeść?

Poza walorami smakowymi kawior ma również ciekawe właściwości odżywcze. Ikra bogata jest przede wszystkim w kwasy tłuszczowe omega-3 i aminokwasy, które korzystnie wpływają na odnowę komórek. Ponadto kawior jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, D i E oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera też cenne składniki mineralne, w tym fosfor, cynk, jod i magnez. 

W związku z tak dużą zawartością wartościowych mikroelementów kawior bywa wykorzystywany również w branży kosmetycznej. Popularny jest np. krem z kawiorem, który ma działanie nawilżające i odmładzające.

Dzień Kawioru

Dzień kawioru obchodzony jest 18 lipca. Święto powołane zostało w Stanach Zjednoczonych i w niektórych miejscach stanowi bardzo ważny, hucznie celebrowany dzień. Często jest to okazja do degustacji różnych rodzajów kawioru i uczczenia tego unikalnego przysmaku.

Jak jeść kawior czerwony?

Kawior, czyli solona ikra, może być pozyskiwany w zasadzie z każdego gatunku ryb z wyjątkiem trujących. Niemniej jednak nie wszystkie ryby dostarczają smacznej i aromatycznej ikry. Pozyskuje się ją od dojrzałych samic, a cena kawioru jest wynikiem kosztownego procesu produkcji, w większości o charakterze ręcznym. Dobrej jakości kawior czerwony powinien mieć postać bardzo małych jajeczek o średnicy do 4-4,5 mm. Najczęściej jest pozyskiwany z takich ryb, jak łosoś, gorbusza, kiżucz oraz nerka. W zależności od gatunku ikra różni się kolorem, przyjmując odcień od jasnopomarańczowego po bordowy. Jeszcze kilka lat temu najwięcej kawioru produkowano w rejonie Morza Kaspijskiego, jednak z czasem zakazano połowu dzikich ryb i obecnie źródłem ikry są ryby hodowlane. Głównymi producentami kawioru są Stany Zjednoczone, Chiny i Włochy, choć dotychczas prym wiodła Rosja. 

Cena tego przysmaku w dużej mierze zależy od pochodzenia jajeczek. Jeśli ikra została pozyskana od jednego gatunku ryby, np. łososia, koszt zakupu będzie większy. Nieco gorszym rodzajem kawioru jest mieszanka ikry różnych gatunków ryb. Z tego względu nie będzie mieć jednorodnego smaku, a zawartość soli może być większa.

Na co warto zwrócić uwagę po zakupie? Jajeczka nie mogą się kleić, a podczas wyjmowania ich z puszki powinny łatwo się oddzielać.

Jak jeść kawior z łososia? Wiele osób rezygnuje z kupna, bo nie ma pomysłu, jak podać ten rarytas. Tymczasem ikra może być serwowana na różne sposoby.

  • Wykwintna przekąska – kawior w połączeniu z koreczkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo stworzy smaczną, kolorową i oryginalną przekąskę, którą można zaserwować gościom. Dobrym pomysłem będzie także ułożenie jajeczek na małych sucharkach posmarowanych delikatnym kremowym serkiem. Należy pamiętać o tym, aby nigdy nie rozsmarowywać kawioru, gdyż traci swój smak.
  • Z chlebem – jednym z najprostszych sposobów podania kawioru jest połączenie go z chlebem. Ikrę można nałożyć na brzeg pieczywa lub zjeść bezpośrednio z talerza. Warto wcześniej skropić ją cytryną. Można także wypróbować połączenie kawioru z masłem rozsmarowanym na chlebie.
  • Jako dekoracja – kawior sprawdzi się również jako element dekoracyjny do sałatek lub sushi.

Jak jeść kawior czarny?

Spożywanie kawioru niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jajeczka zawierają spore ilości witaminy A, E i D, a także składników mineralnych. Uważa się, że regularne spożywanie ikry pozwala na dłużej utrzymać skórę w dobrej kondycji, zapobiegając tworzeniu się zmarszczek. Jajeczka zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, które przeciwdziałają m.in. chorobom serca. 

Należy pamiętać, że kawior jest produktem o krótkiej dacie przydatności do spożycia. Po otwarciu puszki należy przechowywać ją w lodówce najwyżej jeden dzień. Po tym czasie ikra zacznie się psuć. Wybierając produkt w sklepie, warto zachować ostrożność i dokładnie sprawdzić zamknięcie puszki. Przed podaniem kawioru należy go mocno schłodzić. Jeśli podaje się kawior w miseczce, dobrym pomysłem będzie umieszczenie jej w lodzie, aby utrzymać odpowiednią temperaturę chłodzenia. 

Czarny kawior uznaje się za produkt bardziej wartościowy i z tego względu jego cena w sklepach najprawdopodobniej będzie wyższa niż odmiany czerwonej. Cenione są zwłaszcza większe jajeczka, które również różnią się kolorem w zależności od gatunku ryby. Czarną odmianę najczęściej pozyskuje się z jesiotra rosyjskiego i syberyjskiego. Najrzadsza, a jednocześnie najwyżej ceniona jest ikra bieługi oraz sterleta. Ostatni gatunek występuje niekiedy z genem albinizmu, który pozwala na otrzymanie tzw. złotego kawioru. 

Jak jeść kawior czarny? Sposoby podania tej odmiany są identyczne jak w przypadku czerwonej ikry. Warto jednak spróbować połączenia z ciemnym chlebem. Podobieństwo pojawia się również w kwestii napojów. Kawior podaje się najczęściej z szampanem lub wytrawnym białym winem. Jeżeli ikra jest serwowana na niewielkich kanapkach lub minisucharkach, nie należy ich gryźć, tylko zjeść w całości. Savoir-vivre nakazuje, aby w przypadku podania kawioru z połówką jajka ugotowanego na twardo najpierw zjeść ikrę za pomocą widelca, a dopiero później jajko w całości.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Lewandowska

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości