Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zakupem dwóch produktów w Biedronce i Lidlu. Chodzi o mięso z kurczaka, w którym wykryto salmonellę. Producent rozpoczął już wycofywanie produktu z rynku.
Biedronka i Lidl wycofują mięso z kurczaka
GIS ostrzega przed zakupem dwóch produktów w Biedronce i Lidlu. To mięso mielone z fileta kurczaka w Lidlu oraz sznycel z fileta z piersi kurczaka w Biedronce. W obu produktach wykryto bakterie salmonelli i oba są wycofywane ze sklepów.
Obie partie mięsa drobiowego, w których GIS wykrył bakterie salmonelli wyprodukował zakład Animex w Kutnie.
Jeśli chodzi o mięso mielone z fileta kurczaka z Lidla, to zatruta i wycofywana partia produktu ma numer: 2261003858. Termin przydatności do spożycia to 4 marca 2021.
Z kolei sznycel z fileta z piersi kurczaka z Biedronki ma numer: 2272003053. W tym przypadku termin spożycia minie 7 marca.
GIS informuje, że zakład Animex Kutno rozpoczął już "procedurę wycofywania produktu z rynku", a odpowiednie organy kontroli "monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu".
Ponadto ostrzega, że nie należy spożywać tych produktów w szczególności "bez odpowiedniej obróbki termicznej". Chodzi o to, że niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas podgrzania może prowadzić do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.
- W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem - apeluje GIS.