Styl Życia

Dynia - symbol Halloween. Jak ją wykorzystać, kiedy święto się skończy? 

Dynia

Jan Kucharzyk/East News

Styl Życia

Dynia - symbol Halloween. Jak ją wykorzystać, kiedy święto się skończy? 

Dynia

Jan Kucharzyk/East News

Dynia to warzywo, którego produkcja w naszym kraju rośnie z roku na rok. Jest bowiem coraz częściej kupowana przez polskich konsumentów. Największy popyt jest na nią w okolicach Halloween, czyli właśnie teraz. Chętnie robimy z niej dekoracyjne lampiony zapominając, że dynie to przede wszystkim jedzenie. Co można zrobić, żeby go nie marnować? Jak ograniczyć degradację środowiska? Jaką dynię wybrać?

Dynia na Halloween

Podczas Halloween w samej tylko Wielkiej Brytanii marnowanych jest ok. 8 milionów dyń. Koszty tej październikowej zabawy stanowią część niechlubnej liczby - 1,3 miliarda ton wyrzucanej co roku na świecie żywności. 

W Polsce jeszcze nikt tego nie zbadał, ale kupowanie dyń na dekoracyjne lampiony również u nas zyskuje na popularności. Produkcja w naszym kraju rośnie, ale nie przekracza 1 proc. ogólnej ilości uprawianych warzyw. Według danych GUS w Polsce w 2018 r. zebrano z pól 71 tys. ton dyń, dla porównania w 2017 r. było to 45 tys. tonNajwiększy popyt notuje się w okolicach Halloween. 

Dlatego Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy zachęca konsumentów do świadomego wykorzystywania dyni także po Halloween, co pozwoli ograniczyć degradację środowiska. 

Po Halloween dynia konsumpcyjna, jeśli nie zostanie wykorzystana, stanie się odpadem żywnościowym. Ważny jest kierunek zagospodarowania tego odpadu – na paszę się już nie nadaje, ale można przeznaczyć go na kompost albo bio-odpady. Zachęcamy jednak do rozważnego i ograniczonego wykorzystywania tego cennego warzywa do celów dekoracyjnych. Pamiętajmy, że każda nasza decyzja jako konsumenta, ma wpływ na kondycję naszej Planety

– podkreśla dr inż. Sylwia Łaba cytowana przez portal sadyogrody.pl.

Jak nie marnować dyni

Minimalizowanie strat powinno zaczynać się już na etapie zbiorów - jeśli dynia zostanie uszkodzona, nawet delikatnie obtarta, to szybko zaczyna gnić. 

Co mogą zrobić konsumenci? Wybierać i kupować dynie świadomie, a przede wszystkim wiedzieć, co zrobić z nią później.

Polacy na Halloween najczęściej kupują dynię konsumpcyjną. Warto wybierać jednak dynię pastewną lub ozdobną, które nie są żywnością, więc nie przyczyniamy się do jej marnotrawstwa. Albo kupić tę hodowaną na pestki, tzw. dynię oleistą – ma ona mniej miąższu, więc mniej później wyrzucimy

- podkreśla dr inż. Sylwia Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska.

Co można zrobić z dyni

Istnieją dziesiątki przepisów kulinarnych, które pomogą nie tylko nie zmarnować miąższu, ale też przygotować wartościowy dla zdrowia posiłek. 

Jak wykorzystać dynię po Halloween? Można z niej zrobić słynne ciasto dyniowe, popularne w Stanach Zjednoczonych w Święto Dziękczynienia. Ponadto zupę, chleb czy curryDoskonałym przykładem komercyjnego jej wykorzystania jest przedsiębiorstwo społeczne Toast Ale, które wprowadziło piwo z miąższu dyni.

Pestki dyni mają wiele korzyści zdrowotnych – poprawiają poziom cukru we krwi i obniżają poziom cholesterolu, a zawarty w nich cynk wzmacnia odporność organizmu. 

Królowa jesiennych potraw. Dlaczego warto jeść dynię? Zobacz wideo:

x-news 

Zobacz też:

Dania z suszonymi owocami według Sebastiana Olmy  

W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia

Sok z dyni i jego cudowne właściwości. Przepisy

Źródło: sadyogrody.pl |
Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0