Dyniowe love
Jesień rządzi się swoimi prawami. W tym czasie w domach dbamy o ciepły i przytulny klimat. Do akcji wkraczają nastrojowe świeczki, ciepłe koce i jesienne ozdoby. Jedną z popularnych dekoracji jest dyniowy lampion. O tym, jak samodzielnie go wykonać, pisaliśmy w poprzednim artykule. Dziś skupiamy się jednak na tym, co zrobić z pozostałości. Zamiast wyrzucać świeży miąższ czy pestki możemy spożytkować je inaczej. Jak?
Pierwszym pomysłem jest zachowanie pestek dyni. Zamiast kupować sklepowe ziarna możesz ususzyć je w domu. Punkt drugi - potrawy. Z miąższu wykonać możemy zarówno placki dyniowe, zupę krem, sos, jak i śniadaniową owsiankę z dynią czy obiadową zapiekankę. Dla fanów słodkości również się coś znajdzie. Co powiecie na ciasto lub babeczki z nutą dyniową czy kawę o smaku jesieni?
Dynia w kosmetyce
Jeśli nie jesteś mistrzem gotowania, nic straconego. Dynię możemy wykorzystać także w kosmetyce. Jak się okazuje, zbawiennie działa na cerę trądzikową, podrażnioną i przesuszoną. Wykazuje działanie nawilżające, łagodzi podrażnienia, koi i przyspiesza regenerację. Polecamy zatem przygotować domową maseczkę na twarz i szyję.
Zobacz wideo:
Zobacz także:
- Angela waży blisko 850 kilogramów. Oto dynia, która zdobyła tytuł najciężej w Polsce
- Dyniowe przepisy Piotra Kucharskiego - frytersy, pęczak i dynia faszerowana
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
Autor: Nastazja Bloch