Jak jeść kawior? Porady dla smakoszy

Jeszcze kilkanaście lat temu kawior uchodził za produkt luksusowy i zarezerwowany wyłącznie dla wyższych sfer. Popyt spowodował jednak, że produkt ten stał się bardziej dostępny, również w sklepach, w umiarkowanej cenie. Należy jednak zauważyć, że najwyższej jakości ikra nadal kosztuje sporo i można ją dostać wyłącznie w luksusowych restauracjach. Jak jeść kawior z łososia i w jaki sposób serwować go zaproszonym gościom?

Wyróżnia się kilka rodzajów kawioru. Odmiana czerwona pochodzi z ryb łososiowatych. W zależności od gatunku kawior będzie różnić się smakiem i zapachem. Za najlepszy kawior czerwony uznawana jest ikra kety, ale najczęściej spotyka się kawior z gorbuszy ze względu na dużą płodność tego gatunku. Z kolei kawior czarny pochodzi z ryb jesiotrowatych. Największym uznaniem cieszy się ikra bieługi. Jak jeść kawior i czym kierować się przy wyborze produktu?

Jak jeść kawior czerwony?

Kawior, czyli solona ikra, może być pozyskiwany w zasadzie z każdego gatunku ryb z wyjątkiem trujących. Niemniej jednak nie wszystkie ryby dostarczają smacznej i aromatycznej ikry. Pozyskuje się ją od dojrzałych samic, a cena kawioru jest wynikiem kosztownego procesu produkcji, w większości o charakterze ręcznym. Dobrej jakości kawior czerwony powinien mieć postać bardzo małych jajeczek o średnicy do 4-4,5 mm. Najczęściej jest pozyskiwany z takich ryb, jak łosoś, gorbusza, kiżucz oraz nerka. W zależności od gatunku ikra różni się kolorem, przyjmując odcień od jasnopomarańczowego po bordowy. Jeszcze kilka lat temu najwięcej kawioru produkowano w rejonie Morza Kaspijskiego, jednak z czasem zakazano połowu dzikich ryb i obecnie źródłem ikry są ryby hodowlane. Głównymi producentami kawioru są Stany Zjednoczone, Chiny i Włochy, choć dotychczas prym wiodła Rosja.

Zobacz także:

Kawior – luksusowy przysmak dla prawdziwych smakoszy. Jakie są jego rodzaje i z czym warto go podawać?

Przepisy na dania z kawiorem

Cena tego przysmaku w dużej mierze zależy od pochodzenia jajeczek. Jeśli ikra została pozyskana od jednego gatunku ryby, np. łososia, koszt zakupu będzie większy. Nieco gorszym rodzajem kawioru jest mieszanka ikry różnych gatunków ryb. Z tego względu nie będzie mieć jednorodnego smaku, a zawartość soli może być większa.

Na co warto zwrócić uwagę po zakupie? Jajeczka nie mogą się kleić, a podczas wyjmowania ich z puszki powinny łatwo się oddzielać.

Jak jeść kawior z łososia? Wiele osób rezygnuje z kupna, bo nie ma pomysłu, jak podać ten rarytas. Tymczasem ikra może być serwowana na różne sposoby.

  • Wykwintna przekąska – kawior w połączeniu z koreczkami lub połówkami jajka ugotowanego na twardo stworzy smaczną, kolorową i oryginalną przekąskę, którą można zaserwować gościom. Dobrym pomysłem będzie także ułożenie jajeczek na małych sucharkach posmarowanych delikatnym kremowym serkiem. Należy pamiętać o tym, aby nigdy nie rozsmarowywać kawioru, gdyż traci swój smak.
    • Z chlebem – jednym z najprostszych sposobów podania kawioru jest połączenie go z chlebem. Ikrę można nałożyć na brzeg pieczywa lub zjeść bezpośrednio z talerza. Warto wcześniej skropić ją cytryną. Można także wypróbować połączenie kawioru z masłem rozsmarowanym na chlebie.
      • Jako dekoracja – kawior sprawdzi się również jako element dekoracyjny do sałatek lub sushi.

        Jak jeść kawior czarny?

        Spożywanie kawioru niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jajeczka zawierają spore ilości witaminy A, E i D, a także składników mineralnych. Uważa się, że regularne spożywanie ikry pozwala na dłużej utrzymać skórę w dobrej kondycji, zapobiegając tworzeniu się zmarszczek. Jajeczka zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, które przeciwdziałają m.in. chorobom serca.

        Należy pamiętać, że kawior jest produktem o krótkiej dacie przydatności do spożycia. Po otwarciu puszki należy przechowywać ją w lodówce najwyżej jeden dzień. Po tym czasie ikra zacznie się psuć. Wybierając produkt w sklepie, warto zachować ostrożność i dokładnie sprawdzić zamknięcie puszki. Przed podaniem kawioru należy go mocno schłodzić. Jeśli podaje się kawior w miseczce, dobrym pomysłem będzie umieszczenie jej w lodzie, aby utrzymać odpowiednią temperaturę chłodzenia.

        Czarny kawior uznaje się za produkt bardziej wartościowy i z tego względu jego cena w sklepach najprawdopodobniej będzie wyższa niż odmiany czerwonej. Cenione są zwłaszcza większe jajeczka, które również różnią się kolorem w zależności od gatunku ryby. Czarną odmianę najczęściej pozyskuje się z jesiotra rosyjskiego i syberyjskiego. Najrzadsza, a jednocześnie najwyżej ceniona jest ikra bieługi oraz sterleta. Ostatni gatunek występuje niekiedy z genem albinizmu, który pozwala na otrzymanie tzw. złotego kawioru.

        Jak jeść kawior czarny? Sposoby podania tej odmiany są identyczne jak w przypadku czerwonej ikry. Warto jednak spróbować połączenia z ciemnym chlebem. Podobieństwo pojawia się również w kwestii napojów. Kawior podaje się najczęściej z szampanem lub wytrawnym białym winem. Jeżeli ikra jest serwowana na niewielkich kanapkach lub minisucharkach, nie należy ich gryźć, tylko zjeść w całości. Savoir-vivre nakazuje, aby w przypadku podania kawioru z połówką jajka ugotowanego na twardo najpierw zjeść ikrę za pomocą widelca, a dopiero później jajko w całości.

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości