Poruszająca historia bohaterki "Kuchennych rewolucji". "Jestem trzeźwiejącą alkoholiczką"

Gosia
"Kuchenne rewolucje" w Garwolinie
Źródło: prasa.wbdpoland.pl
W 6. odcinku 31. sezonu programu "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler odwiedziła restaurację Pod Orłem w Garwolinie. Jego właścicielką jest 62-letnia Gosia, która straciła córkę, stoczyła walkę z alkoholizmem i odebrano jej dzieci. Czy królowa gastronomii zdoła jej dodać wiatru w żagle? 

Dalsza część tekstu pod wideo:

250707_kuchenne_rewolucje_28_odc6_1
"Kuchenne rewolucje". Sałatka szwabska Magdy Gessler
W 6. odcinku 28. sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler przygotowała sałatkę szwabską. Zobacz wideo.

"Kuchenne rewolucje 31", odc. 6 - co się wydarzyło?

W Garwolinie restauracją Pod Orłem zarządza Gosia, która została poturbowana przez życie.

- Jestem trzeźwiejącą alkoholiczką - powiedziała wprost właścicielka lokalu w rozmowie z Magdą Gessler.

Jak dodała, od 18. roku życia ciężko pracowała. Miała męża kierowcę, który pił. - Mamy troje dzieci, czworo było. Straciłam córkę. W wieku 14 lat zginęła w wypadku samochodowym. Oszalałam. Poszłam mocno w alkohol i zabrali mi dzieci z domu. Nie miałam dzieci, nie miałam światła, nie miałam wody, nie miałam pieniędzy. Miałam jedną torebkę herbaty i jednego papierosa - wspominała Gosia.

Właścicielka lokalu poszła na odwyk. Od 14 lat nie tknęła nawet kropli alkoholu. - Mam momenty słabości, ale nie myślę o piciu - zadeklarowała.

Właścicielka bierze na siebie cały ciężar prowadzenia biznesu i określa siebie jako Gosia Samosia. Dopiero od niedawna zdecydowała się na pomoc w kuchni.

"Kuchenne rewolucje" w Garwolinie

Magda Gessler poruszona historią Gosi postanowiła jej pomóc stanąć na nogi. Nazwę restauracji Pod Orłem zmieniła na Bar u Małgosi Świrk.

- Menu będzie wyglądało w ten sposób. Faszerowane pomidory z musem z białego sera oprószymy szczypiorkiem i podamy jako przystawkę z bułeczką. Potem chłodnik biały, a na środku będzie kropla różowego barszczu. Następnym daniem będą sznycle cielęce ze specjalnie robionym masłem ze smażonych pieczarek z cebulką, do tego będzie sałatka z ziemniaków - szwabska. Na deser będą pierogi z jagodami, śmietaną i lodami - opowiadała restauratorka.

Gościom przypadło do gustu zarówno menu, nazwa i wystrój lokalu.

- "Bardzo mi się podoba, jest tak rodzinnie", "Nazwa jest super. Każdy będzie wiedział, o kogo chodzi", "Smakuje wybornie, pewnie nie odtworzymy tego", "Bardzo dobre", "Jak u babci", "Pyszne", "Miodzio" - komentowali uczestnicy kolacji.

Rewolucja zakończyła się sukcesem. Magda Gessler poradziła Gosi, co musi poprawić.

- To drobiazgi Gośka, które ci uciekają. Drobiazgi, które czynią wielką restaurację. Masz prawie wszystko, tylko się trzeba postarać - powiedziała prowadząca program.

- Będę szła do przodu i koniec - podsumowała właścicielka lokalu.

"Kuchenne rewolucje" - kiedy i gdzie oglądać?

Nowe odcinki w każdy czwartek o godz. 21:35 na antenie TVN. Przedpremierowo oglądaj na platformie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości