Od Marii Branyas Morery pobrano próbki krwi, śliny i kału. Badania ujawniły, że wyróżniała się kilkoma unikalnymi cechami dotyczącymi mikrobiomu jelitowego, gospodarki tłuszczowej oraz uwarunkowań genetycznych
- Młody mikrobiom u długowiecznych
- Predyspozycje genetyczne źródłem długowieczności
- Dieta i styl życia w długowieczności
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Młody mikrobiom u długowiecznych
Badania mikrobiomu jelitowego przyniosły zaskakujące rezultaty – jego skład przypominał ten, który typowo obserwuje się u osób dużo młodszych. Szczególnie wyróżniała się wysoka obecność bakterii z typu Actinobacteriota, zwłaszcza probiotycznych Bifidobacterium. Choć ich liczebność zazwyczaj maleje wraz z wiekiem, u stulatków i osób jeszcze starszych utrzymuje się na znacznie wyższym poziomie.
Te mikroorganizmy są postrzegane jako istotny element łagodzący procesy starzenia, ponieważ wspierają regulację stanów zapalnych. Naukowcy przypuszczają, że regularne jedzenie jogurtu, co miała w nawyku Maria, mogło sprzyjać zachowaniu korzystnej flory bakteryjnej aż do późnych lat życia.
Predyspozycje genetyczne źródłem długowieczności
Następnym ustaleniem okazało się, że jej wiek biologiczny znacznie różnił się od wieku metrykalnego. Analiza metylacji DNA, czyli mechanizmu kontrolującego aktywność genów, wykazała, że jej ciało funkcjonowało tak, jakby było przeciętnie o 23 lata młodsze, niż wynikało z daty urodzenia.
Badania wykazały, że w jej genomie obecne były różne warianty genów sprzyjające długiemu życiu, wcześniej stwierdzane również u innych organizmów, takich jak psy, nicienie czy muchówki. Jednocześnie nie stwierdzono u niej mutacji zwiększających podatność na rozwój nowotworów, chorobę Alzheimera czy zaburzenia metaboliczne. Dysponowała też wyjątkowo korzystnym zestawem wariantów genetycznych chroniących przed nadmiernym stężeniem lipidów we krwi, co pozwoliło jej przez wiele lat zachować dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego oraz sprawność mózgu.
Dieta i styl życia w długowieczności
Jej organizm wyjątkowo efektywnie przetwarzał tłuszcze - wskaźniki lipidowe miała jedne z najlepszych, jakie kiedykolwiek odnotowano. Charakteryzowały się one bardzo niskim poziomem cholesterolu, co badacze tłumaczyli zarówno uwarunkowaniami genetycznymi, jak i stylem odżywiania.
Morera stosowała dietę śródziemnomorską, bazującą na dużej ilości warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz oliwy z oliwek. Każdego dnia sięgała po trzy porcje naturalnego, niesłodzonego jogurtu. Dodatkowo nie miała nawyku palenia papierosów ani picia alkoholu.
Naukowcy podkreślają, że niezwykła długość życia Marii Branyas Morery może być rezultatem połączenia kilku elementów: korzystnych uwarunkowań genetycznych, młodego składu mikrobiomu, sprawnie funkcjonującego układu odpornościowego, wolniejszego tempa starzenia się na poziomie epigenetycznym oraz prowadzenia zdrowego trybu życia. Jednocześnie zaznaczają, że badanie dotyczy jednej osoby, dlatego nie należy wyciągać z niego zbyt pochopnych i ogólnych wniosków.
Zobacz także:
- Recepta na długowieczność – co łączy ludzi, którzy przeżyli ponad 100 lat?
- Ojciec i syn szukają przepisu na długowieczność. "Wszyscy jesteśmy biohakerami"
- Chcesz dłużej żyć? Jedz te konkretne pokarmy. Oto nowe odkrycie naukowców
Autor: Teofila Siewko
Źródło: National Geographic
Źródło zdjęcia głównego: nd3000/Getty Images