Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
Jaki mikroplastik przedostaje się do naszych organizmów?
Naukowcy z Universitat Autònoma de Barcelona (Hiszpania), aby sprawdzić, jak i ile plastiku trafia do naszych organizmów wzięli pod lupę ogólnodostępne herbaty. Z pomocą różnorodnych zaawansowanych technik analitycznych dokładnie scharakteryzowali mikro- i nanoplastik, który się z nich uwalnia. Jak się okazało liczba uwalnianych cząstek jest olbrzymia.
Przebadane torebki wykonane były z różnych tworzyw – nylonu, polipropylenu i celulozy. W czasie parzenia herbaty, polipropylen uwalniał 1,2 miliarda cząstek na mililitr. Celuloza już dużo mniej, ale w ciąż dużo, bo 135 milionów cząstek na mililitr, a nylon – nieco ponad 8 milionów.
- Udało nam się w innowacyjny sposób scharakteryzować te zanieczyszczenia za pomocą zestawu najnowocześniejszych technik. Stanowi to bardzo ważne narzędzie w rozwoju badań nad potencjalnym wpływem tych substancji na zdrowie człowieka - powiedziała Alba Garcia, autorka badania opisanego w magazynie "Chemosphere". Naukowcy poszli także o krok dalej, co doprowadziło do niepokojących obserwacji.
W jaki sposób mikroplastik oddziałuje na komórki?
Kolejnym etapem badania było sprawdzenie, jak plastik oddziałuje na ludzkie komórki. W tym celu badacze sięgnęli po komórki jelitowe i podali je działaniu cząsteczek mikroplastiku, które zostały wcześniej specjalnie zabarwione. Eksperyment wykazał, że komórki jelitowe produkujące śluz miały najwyższy poziom wchłaniania mikro- i nanoplastiku, przy czym cząstki te przenikały nawet do jądra komórkowego zawierającego materiał genetyczny. Wyniki sugerują więc kluczową rolę śluzu jelitowego w procesie wchłaniania tych cząstek i podkreślają konieczność prowadzenia dalszych badań nad skutkami przewlekłej ekspozycji na ich działanie.
- Kluczowe jest opracowanie znormalizowanych metod testowych do oceny zanieczyszczenia mikro- i nanoplastikiem uwalnianym z plastikowych materiałów mających kontakt z żywnością oraz stworzenie regulacji prawnych skutecznie ograniczających i minimalizujących to zanieczyszczenie. W obliczu ciągłego wzrostu wykorzystania plastiku w opakowaniach żywności konieczne jest podjęcie działań w celu przeciwdziałania temu zanieczyszczeniu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i chronić zdrowie publiczne – podkreślili naukowcy.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Niedrogi sprzęt, który ratuje życie. Jaki czujnik dymu i czadu warto kupić?
- Kobieta otrzymała nerkę pochodzącą od świni. Czy takie przeszczepy staną się standardem?
- Zespół złamanego serca to nie metafora, a schorzenie. "Bardzo podobne jest do zawału"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Alistair Berg/Getty Images