Przyznacie chyba, że trudno nie zgodzić się z Magdą. Dlatego też, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Kasia i Zosia Pilitowskie, które o jajecznych potrawach wiedzą wszystko, zabrały nas w jajeczną podróż dookoła świata. Smacznego!
Jak obchodzi się święto zmarłych w Meksyku, a jak w Argentynie? Na czym polega kult czaszek w Ameryce Południowej? Gościem Dzień Dobry TVN był dziś szef kuchni Martin Gimenez Castro! Poznajcie jego przepisy na czaszki, nachosy, tortille i paluszki z dorsza w halloweenowej stylistyce.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wytłumaczyła nam, na czym polega dieta ketogeniczna. Przede wszystkim będąc na diecie ketogenicznej należy wyeliminować węglowodany i zastąpić je tłuszczami orz białkiem. Czy dieta ketogeniczna jest dla każdego?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, jesienne przysmaki na bazie dyni, przygotowała Natalia Maszkowska, która wczoraj zakończyła swoją przygodę z programem MasterChef. Poznajcie jej przepisy na: gofry z pure z dyni z dodatkiem bitej śmietany zrobionej z tłuszczu kokosowego, karmelizowanych fig, oraz pistacji, gęsty krem z dyni z masłem orzechowym, curry i kurczakiem i tartę z dynią, fetą, oraz suszonymi pomidorami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, przygotował menu śniadaniowo-obiadowe. Oczywiście, na końcu pojawił się też deser :) Co powiecie na brioszkę z pastą z awokado, jajkiem i granatem, burgera z kurkami i morelami oraz tartę z sezonowymi owocami?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było smacznie i wesoło. Swoje popisowe dania przygotowali komicy: Wojtek Fiedorczuk, Maciej Adamczyk i Karol Kopiec. Lepiej radzą sobie na scenie, czy w kuchni? Zobaczcie.
Kuchenne wariacje na temat śliwek zaproponowała nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Samar Khanafer, blogerka kulinarna i finalistka III edycji MasterChefa. Poznajcie jej przepisy na gulasz jagnięcy ze śliwką, konfiturę ze śliwek, brownie ze śliwką i śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych!
Dziś Aneta i Janek Kuroniowie zaserwowali nam dania wegańskie i wegetariańskie. Poznajcie ich przepisy na wieniec z nadzieniem szpinakowym, zupę z czerwonego curry i wegańskie naleśniki.
Dziś w zupełnie nowej kuchni Dzień Dobry TVN, swoje propozycje na pyszne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie przedstawili nam Pascal Brodnicki i Agnieszka Mielczarek.
Masz zły nastrój, gorszy dzień lub cierpisz na depresję? Dowiedź się, co jeść, by lepiej się poczuć. Do kuchni Dzień Dobry Wakacje zaprosiliśmy ekspertów zdrowego żywienia i autorów książki "Depresja. Jedzenie, które leczy" - Karolinę i Macieja Szaciłło. Skorzystajcie z ich przepisów na: rozgrzewającą wodę ziołową, ciecierzycę w pomidorach, ajurwedyjską czekoladę i sałatę "Ave, Cezar". Smacznego!
By spróbować podkarpackich przysmaków, wybraliśmy się razem z dziennikarką Katarzyną Jaroszyńską do Krosna na festiwal "Karpackie Klimaty". W mieście słynącym z produkcji szkła Kasia spotkała się z kucharzem Pawłem Dobrzańskim, uczestnikiem pierwszej edycji programu "Azja Express", który przygotował potrawy kuchni regionalnej. Skorzystajcie z przepisów Pawła na królika duszonego w podkarpackim winie oraz naleśniki z jogurtem i owocami. I koniecznie spróbujcie podkarpackich chlebów!
W wakacje w kuchni powinniśmy wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Tym razem Jasiek Kuroń postanowił zaproponować nam kilka przepisów bazujących na pomidorach. Zobaczcie jakie dania przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje.
W ramach Projektu Plaża, w kulinarnej strefie Sokołowa, Mateusz Hładki i Łukasz Konik prezentowali nam dziś smaczne przekąski z naturalnych produktów. Jakie przekąski najlepiej zabrać ze sobą na plażę? Zobaczcie.
Autorka książek kulinarnych - Samar Khanafer postanowiła zabrać nas w kulinarną podróż dookoła świata. Zobaczcie jakie przepisy nam zaproponowała! Smacznego.
W strefie Kikkoman, w ramach Projektu Plaża, gościliśmy dziś Tomasza Jakubiaka. Opowiedział nam o umami czyli piątym, obok słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego, smaku i przygotował baaardzo konkretne polsko-amerykańskie śniadanie. Które danie skusiło Oliviera Janiaka? Zobaczcie.
Dziś w kuchnio Dzień Dobry Wakacje prawdziwa gratka dla wielbicieli słodyczy! Jan Kuroń przygotował kilka deserów, które idealnie się sprawdza w czasie letnich upałów: lody bananowo-owocowe, tarta z owocami i kremem waniliowym, creme patiserie i mus malinowy z kremem z białej czekolady! Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Szulawiak-Turską, uczestniczkę pierwszej edycji programu „Top Model. O swoim udziale w programie mówi " Nie zrobiłam kariery jako top modelka ale też nie liczyłam na to. Byłam najstarsza, najgrubsza i najniższa". Dziś naszym widzom zaproponowała przepisy na: chleb bananowy, masło orzechowe, bulion warzywny, ananasa pieczonego z rumem i lody waniliowe!
Bartek Jędrzejak i Daria Ładocha ze swoją "Pogodną kuchnią" i food truckiem dotarli do Istebnej. Ponoć to właśnie tu swoją żonę poznał Adam Małysz. Skorzystajcie z przepisów Darii na: pasztet z soczewicy i z żurawiną podany na grillowanym chlebie z dodatkiem rukoli i wędzonego sera, białą kiełbasę pieczoną w sosie rozmarynowym z grzybami Shitake oraz sałatkę z wołowiną, mango i sosem ostrygowym. Ciekawe, jaką Bartek ma dla nas prognozę pogody? :-)
Doczekaliśmy się. Wreszcie pojawiły się czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów bazujących na nich zaproponował nam Charlie Daigneault. Do wyboru mamy: tartę z czereśniami, pierś indyka z czereśniami i cevivhe z łososia - oczywiście... z czereśniami! :)
Blogerka kulinarna przygotowała dania na bazie rabarbaru i czarnego bzu. Poznajcie jej przepisy na: grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em, migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami, zefir rabarbarowy, pieczony rabarbar z syropem z czarnego bzu i rabarbarową lemoniadę. Uwaga - PYCHA!!!
W Dzień Dobry TVN klasyka francuskiej kuchni w wykonaniu Mikołaja Reya. Poznajcie jego przepisy na suflety: serowy i czekoladowy oraz na comber jagnięcy i ratatouille.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wzięła na warsztat botwinkę. Pojawiła się tarta z botwinką, pieczona botwinka z serem kozim i szynką parmeńską i zupa z botwinki, ale z mlekiem kokosowym. Daria nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła do naszej kuchni elementów kuchni tajskiej. Botwinka po tajsku? Musicie to sprawdzić!
W ramach odpoczynku po majówkowym grillowaniu, Piotr Kucharski zaproponował nam dziś same "zielone przepisy": zupa z pokrzywy, zielone risotto, zielony sos i ciasto z rabarbarem! Smacznego!