Żołędzie - właściwości i zastosowanie. Jak je przygotować, aby były jadalne

Żołądź leżący na dłoni
Właściwości żołędzi
Źródło: nanamenico/Getty Images
Żołędzie to dary jesieni. Większość z nas w dzieciństwie robiła z nich figurki i ozdoby. Jednak mało kto wie, że są one jadalne i można z nich przygotować nie tylko paszę dla zwierząt, ale np. kawę lub mąkę. Poznaj nasze sposoby na to, jak przygotować żołędzie, żeby były jadalne.

Właściwości żołędzi

Żołędzie są bogate w witaminy i minerały. Są dobrym źródłem witamin E i A, które rozpuszczalne są w tłuszczach, a także dostarczają błonnika, potasu oraz żelaza. Co więcej, jak wskazują badania, w żołędziach znajdują się przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami. W owocach dębu znaleźć można również katechiny, kwercetynę czy reswaratrol.

Czy żołędzie są jadalne?

Owoce dębu są jadalne, ale nie na surowo. Można je spożywać po odpowiedniej obróbce termicznej. Dzięki wysokiej temperaturze zawarte w nich trujące garbniki są rozkładane. Dla niektórych zwierząt, np. dzików, żołędzie nie są szkodliwe. Dzieje się tak, dlatego że ich układ trawienny jest w stanie zneutralizować toksyny. Takiej funkcji nie posiada organizm ludzki.

Jak przygotować żołędzie, aby były jadalne?

Aby żołędzie nie spowodowały rozstroju żołądka należy je odpowiednio przygotować. Pierwszą metodą jest kilkukrotne ich zagotowanie. Najpierw trzeba je jednak obrać z łupin. Można więc je zagotować, obrać z łupin i ponownie zalać świeżą wodą i gotować. Czynność trzeba powtarzać aż woda przestanie zmieniać barwę na brązową.

Inną metodą jest ługowanie, czyli namaczanie w popiele z liści drzew. W celu pozbycia się garbników należy przygotować roztwór wodny z popiołu, np. liści lipy i obrane żołędzie namaczać po kilka-kilkanaście godzin. Podobnie jak w przypadku gotowania, owoce gotowe są wtedy, gdy woda przestanie zabarwiać się na brązowo. Tak przygotowane żołędzie można osuszyć i przetrzymywać wiele miesięcy. Można z nich robić maceraty, mąkę, kawę, a nawet nalewkę.

Zobacz wideo: Dynia - smak jesieni

Dynia - smak jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: nanamenico/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości