Poznaj nasze sposoby na to, jak przygotować żołędzie, żeby były jadalne.
Lasy to niewątpliwe dobrodziejstwo - oczyszczają powietrze, dają schronienie i pożywienie. Jak wykorzystać tę płynącą z natury dobroć? Niedawno zmieniły się przepisy, dzięki którym każdy może w wyznaczonych miejscach rozbić biwak - trzeba spełnić jednak pewne warunki. Co więcej, kiedy już zatrzymamy się w lesie wystarczy się delikatnie rozejrzeć, żeby znaleźć składniki na pyszną i zdrową kolację.
Przyroda szczególnie obdarowuje nas o tej porze roku, a z jej darów przygotować można prawdziwe rarytasy. Mikołaj Rey odwiedził Paulinę Pietrusik, która poczęstowała go swoimi przetworami i opowiedziała o niezwykłej pasji.
Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Martę Remplewicz i Zofię Marciniak, chemiczki i zielarki, by podpowiedziały, jak jesienią dbać o skórę i wzmacniać organizm. Zobaczcie, jak przygotować maseczkę z jarzębiny i dlaczego warto ją stosować. Kiedy należy zbierać jarzębinę i jakie produkty można jeszcze z niej zrobić? Jakie właściwości ma olej rokitnikowy? Marta Remplewicz i Zofia Marciniak podpowiedziały nam też, jak przygotować tonik do przemywania twarzy z berberysu oraz specjalną nalewkę. Z tej nalewki powinny korzystać osoby z łuszczycą lub atopowym zapalaniem skóry, przemywając nią miejsca zmienione chorobowo.