Materiał promocyjny

Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty. Jak wykonać profesjonalną degustację?

Mateusz Gessler, Anna Oleksak
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielbiciele kawy nie wyobrażają sobie poranka bez mocnego espresso lub delikatniejszej małej czarnej z dodatkiem mleka. Im lepszą pijemy kawę, tym więcej aromatów możemy w niej wyczuć. Jak degustują ją profesjonaliści?

Jakie aromaty można wyczuć w kawie?

Świeżo zmielona kawa ma niezwykle intensywny zapach. Bariści potrafią wykonać z niej esencjonalny napój, który nie tylko pobudza, ale również podbija kubki smakowe. Anna Oleksak, ekspertka Costa Coffee, sędzia kawowych mistrzostw świata w kawie oraz Mateusz Gessler, znany restaurator, kucharz i miłośnik kawy, opowiedzieli w Dzień Dobry TVN, jak wykonać profesjonalną degustację.

- Jeżeli degustujemy kawę w formie espresso, to zawsze zwracamy uwagę na crema (wierzchnia warstwa espresso, często nazywana pianką - przyp. red.). Musi być gładka, bez bąbelków i pokrywać cały napar. My, jako sędziowie, mamy taki protokół, żeby zmieszać kawę z cremą - mieszamy łyżeczką trzy razy od siebie, żeby pianka połączyła się z naparem i wtedy degustujemy. Zawsze warto poszukać aromatów w pierwszym łyku, z czym się nam ta kawa kojarzy. A w drugim łyku to, co nam zostaje w posmaku - powiedziała Anna Oleksak, ekspertka Costa Coffee.

W kawie można wyczuwac różne nuty smakowe, np. czekoladę, orzechy, a nawet cytrusy. Jak to możliwe?

- Mówimy tutaj o kawach premium, a w związku z tym o naturalnych aromatach. Wiele zależy od tego, skąd pochodzi dana kawa albo jakiego jest gatunku. Arabica zawsze będzie miała więcej aromatów kwiatowych, owocowych, lekko kwaskowych. Natomiast robusta - więcej ciemnej czekolady, przypraw, nutę pikanterii - zauważyła Oleksak.

Kawa tylko do deseru?

Zwykle pijemy kawę o poranku, lubimy też łączyć ją z deserami. Jednak okazuje się, że mała czarna może również idealnie współgrać z daniami obiadowymi.

- Kiedy używamy mieszkanki robusty i akarbiki, możemy ją pić nie tylko do deserów. Np. Bright Blend z Costa Coffee można połączyć z białym mięsem albo z rybami. To jest mit, że kawa powinna być tylko na śniadanie. To nieprawda. Kawa może nam podbić smak jedzenia, ale nie może go zdominować - podkreślił Mateusz Gessler.

- Zatem kawa nie tylko na śniadanie, nie tylko na deser, ale i o innych porach dnia - podsumowała Katarzyna Jaroszyńska.

Costa Coffee
Costa Coffee
Źródło: Costa Coffee

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości