Skąd wzięły się polskie wielkanocne tradycje?
Tradycyjnym elementem każdych świąt wielkanocnych jest święconka. Etnograf Małgorzata Kunecka podkreśliła, że tradycja nie jest jednak najważniejsza. - Nie oburzajmy się na nowe rozwiązania (...). Bardzo lubię zaglądać do koszyczków i od zawsze bardzo mi się to podoba, że każdy koszyczek jest inny - powiedziała.
- Dlatego nie oburzam się na kolorowe zajączki. Dla dzieci często jest to bardzo ważne, żeby w koszyczku pojawił się słodkości. A to, że tradycja się zmienia, to znaczy, że żyje - dodała.
Ekspertka przyznała, że nieodłącznym elementem tradycji jest delikatna zmiana - W średniowieczu święconka była w Wielką Niedziele, później ten termin przeniósł się na Wielką Sobotę. Kiedyś wszystko się odbywało w domu. Święciło się nawet całe stoły. Kościół namawiał, żeby zostało poświęcone wszystko, co zostało przygotowane na święta - zdradziła Małgorzata Kunecka.
Co symbolizują pokarmy w wielkanocnym koszyczku?
Zgodnie z tradycją w koszyczku wielkanocnym powinny się znaleźć: jajka, chleb, kawałek kiełbasy, sól, pieprz, coś zielonego, baranek, coś słodkiego. - Każdy z tych produktów ma podwójną symbolikę. One z jednej strony nawiązują do symboliki chrześcijańskiej, a z drugiej do tej wcześniejszej, często ludowej i pogańskiej - mówiła nasza gościni.
- Mięso jest z jednej strony symbolem baranka paschalnego i ofiary Chrystusa, a z drugiej jest to symbol luksusu i dostatku. Zresztą wszystko co jest w koszyczku, to są rzeczy, których się nie jadło w Wielkim Poście - dodała.
W koszyczku nie brakuje również przypraw. - W przeszłosci zawsze był czosnek, sól, zioła i chrzan. Chrzan ma również podwójną symbolikę, z jednej strony to krzepkość i witalność, a z drugiej strony symbolizuje mękę Chrystusa - podsumowała Małgorzata Kunecka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wypchany prosiak i głowa dzika. Jak wyglądała Wielkanoc w dawnej Polsce?
- Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
- Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
Autor: Anna Gondecka
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News