Jak rozpalić grilla? Poradnik krok po kroku

Zobacz film: Grillujemy! Źródło: Dzień Dobry TVN
Rozpalanie grilla może zająć mniej niż kwadrans, musisz tylko poznać kilka trików oraz… trafić na odpowiednią pogodę. Przyda się dobra rozpałka i zapas węgla drzewnego. Zabrakło rozpałki lub nie chcesz z niej korzystać? Sprawdź sposoby na sprawne rozpalenie grilla bez jej użycia.

Zobacz też: Grill na balkonie? Tylko elektryczny >>> 

Wiele osób narzeka na charakterystyczny zapach parafiny. Inni obawiają się o bezpieczeństwo pozostałych wykorzystywanych substancji w rozpałkach. Nie trzeba ich używać – istnieje kilka sposobów na rozpalenie grilla bez używania gotowej podpałki.

Jak szybko rozpalić grilla? Węgiel i podpałka

Najszybszym sposobem na rozpalenie grilla jest wykorzystanie gotowej podpałki i węgla drzewnego. Węgiel drzewny zazwyczaj bardzo szybko się rozpala. Wyjątkiem jest ekowęgiel drzewny, który rozpala się nawet 45 minut. Wadą węgla jest to, że trzeba go często dokładać w dużych ilościach.

Zobacz też: Majówka w wersji ekologicznej. Jak dobrze się bawić i nie produkować zbędnych śmieci >>> 

Nieco dłużej będzie się żarzył brykiet. Jednak do osiągnięcia odpowiedniej temperatury potrzebuje nawet 45 minut. Rozpalanie grilla z brykietem wygląda dokładnie tak samo, jak z węglem.

Jeśli wybierze się podpałkę płynną, wystarczy tylko podlać węgiel, żeby bardzo szybko osiągnął odpowiednią temperaturę. Już w 15 minut po rozpaleniu żar jest odpowiedni do grillowania. Podpałkę stałą należy ułożyć w palenisku. Więcej czasu zajmie rozpalenie podpałką drewnianą (specjalna do grillowania, nie do kominka!), ale jest to najzdrowsza opcja.

Rozpalanie grilla można przyspieszyć dzięki użyciu specjalnej dmuchawy do grilla lub miecha.

Nawet jeśli bardzo zależy ci na czasie, nigdy nie grilluj na żywym ogniu . Musisz poczekać, aż się wypali. Dzięki temu grillowanie będzie zdrowsze.

Zobacz też: Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla >>> 

Jak skutecznie rozpalić grilla krok po kroku:

  • Ustaw grill na równej powierzchni. Postaraj się, by był osłonięty od wiatru.
    • Ułóż węgiel w palenisku w kopczyk.
      • Podlej go podpałką i odczekaj chwilę, aż ją wchłonie. Jeśli używasz podpałki w postaci stałej, ułóż ją pod węgłami.
        • Podłóż ogień. Jeśli widzisz, że węgiel nie chce się zająć, zapewnij dopływ powietrza z góry, np. machając gazetą lub wykorzystując miech. Staraj się nie dmuchać, aby nie wdychać bezpośrednio dymu.
          • Nie podlewaj rozpałką żarzących się już węgli ! Zapalić się może wtedy cały strumień. Podpałki stałej także nie dodawaj po rozpaleniu grilla.
            • Jeśli pojawi się ogień, przeczekaj go, aż węgle pokryją się popiołem, a w środku będą się żarzyć. Rozprowadź je po powierzchni paleniska.
              • Dopiero wtedy możesz nakładać jedzenie na ruszt.

                Czym rozpalić grilla bez podpałki?

                Gotowa rozpałka do grilla znacząco przyspiesza rozpalanie, jednak wielu osobom nie odpowiada jej specyficzny zapach. Trzeba też zawsze odczekać, aż rozpałka chemiczna się wypali, aby substancje z jej spalania nie dotarły do grillowanego jedzenia.

                Do rozpalenia grilla bez podpałki często wykorzystuje się stare gazety. Nie jest to jednak najlepszy pomysł ze względu na substancje zawarte w farbie drukarskiej. Znacznie korzystniej jest po prostu rozpalać przy pomocy czystej kartki.

                Okazuje się, że nietypową rozpałką do grilla mogą okazać się chipsy ziemniaczane. Nie bez powodu są odradzane ludziom mającym problemy z poziomem lipidów we krwi. Są tak mocno nasączone tłuszczem, że powinny szybko się zająć i umożliwić rozpalenie grilla bez dodatkowej rozpałki.

                Rozpalenie grilla jest możliwe z wykorzystaniem opalarki elektrycznej lub gazowej . Wystarczy kilkadziesiąt sekund, aby rozpalić węgiel. Wadą opalarki elektrycznej jest konieczność podłączenia kabla. Gazowa opalarka wymaga dużej ostrożności oraz zachowania bezpiecznej odległości od grilla. Nie trzeba jednak czekać na wypalenie się żadnych dodatkowych substancji, można od razu zacząć grillowanie.

                Zobacz też: Przepisy na łososia z grilla - z koperkiem, kolendrą lub masłem czosnkowo-limonkowym >>> 

                Jak rozpalić grilla jednorazowego?

                Zestaw dołączony do jednorazowego grilla obejmuje wszystko, co potrzebne do jego rozpalenia. Wykorzystywane są najszybsze podpałki oraz węgiel drzewny (często węgiel jest już nasączony podpałką). Wystarczy podpalić i poczekać, tak jak przy rozpalaniu każdego innego grilla.

                Jak rozpalić grilla z popielnikiem?

                Rozpalanie grilla z popielnikiem nie różni się od rozpalania innych rodzajów grillów węglowych. W trakcie grillowania możesz opróżniać popielnik, aby poprawić przepływ powietrza.

                Jak rozpalić grilla z pokrywą?

                Na grillach z pokrywą można:

                • grillować metodą bezpośrednią – rozpalanie nie różni się od sposobu opisanego powyżej, możesz zamknąć pokrywę po zapaleniu się węgli, aby temperatura osiągnęła wysokość ok. 280–290℃, a gdy położysz jedzenie na ruszt, możesz ponownie zamknąć pokrywę, aby temperatura utrzymywała się na odpowiednim poziomie;
                  • grillować metodą pośrednią – żarzące się węgle ułóż na brzegach grilla, a jedzenie na środku rusztu. Kiedy zamkniesz pokrywę, grill zacznie działać jak piec.

                    Dzięki zamknięciu pokrywy temperatura na grillu jest wyższa, a ciepło dochodzi do mięsa z każdej strony. Można ją regulować bez otwierania, za pomocą otworów wentylacyjnych. Żeby wiedzieć, czy temperatura jest np. zbyt niska, warto zaopatrzyć się w specjalny termometr.

                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości