Styl życia

Polscy naukowcy znaleźli sposób na starą gumę. "Naturalnie występujące baterie fermentacji mlekowej"

Styl życia

Autor:
Adam
Barabasz
Polscy naukowcy przerabiają opony na papier
Polscy naukowcy przerabiają opony na papier Dzień Dobry TVN
wideo 2/6
Dzień Dobry TVNPolscy naukowcy przerabiają opony na papier

Metodę, która „zjada gumę” i przetwarza ją w papier opracował zespół z Politechniki Łódzkiej. Zdaniem twórców tak otrzymany surowiec może znaleźć zastosowanie do wytwarzania opakowań, które z powodzeniem zastąpią plastik. O swoim niezwykłej substancji opowiedzieli prof. Tomasz P. Olejnik z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności dr Magdalena Kmiotek z Centrum Papiernictwa i Poligrafii Politechniki Łódzkiej.

Recycling gumy

Niezwykły materiał został opracowany przez zespół naukowców z Łodzi. W pracach brali udział: dr hab. inż. Tomasz P. Olejnik, prof. PŁ, dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska, prof. Marta Pietras oraz dr Magdalena Kmiotek, której poszukiwania tematu pracy doktorskiej stały się zalążkiem ich wynalazku. Ich praca może przynieść przynieść przełom w produkcji opakowań oraz ich recyclingu.

Papier, uważany w dobie cyfryzacji za materiał archaiczny, ma ważną cechę - jest biodegradowalny. Opakowanie papierowe w ciągu 6 miesięcy ulega całkowitemu rozkładowi. Ma jednak pewne wady - hydrofilowość i przepuszczalność. Naukowcy zastosowali więc warstwę celulozy bakteryjnej pozyskanej z gumy, dzięki czemu uzyskaliśmy brak przepuszczalności dla powietrza. A to sprawia, że może zostać wykorzystany w przemyśle.

- Naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności dysponowali odpowiednimi szczepami bakterii, który jest w stanie wykorzystać miał gumowy, czyli to, co powstaje na jednym z etapów recyclingu jako pożywkę, które te bakterie się odżywiają. Dzięki temu wytwarzają celulozę bakteryjną. To naturalny mechanizm obronny, który chroni te bakterie przed nadmiernym nasłonecznieniem, wysychaniem i dostępem tlenu z powietrza, który da tych bakterii, które są beztlenowe, jest szkodliwy - wyjaśnia Magdalena Kmiotek.

Niezwykłe bakterie

Celuloza bakteryjna i roślinna – dwa składniki kompozytu - są całkowicie neutralne dla środowiska i zachowują się tak jak papier. Można zatem go powtórnie przetworzyć, spalić, wykorzystać jako surowiec do dalszej obróbki na wiele sposobów, tak jak wykorzystuje się „klasyczny” papier z celulozy roślinnej.

Uczeni poszukiwali wśród bakterii takiego szczepu, który mógłby konsumować składniki pokarmowe znajdujące się np. w gumie naturalnej lub syntetycznej. Są to zatem bakterie naturalnie występujące w środowisku (np. w kiszonkach roślinnych), które zostały z tego środowiska wyizolowane. Nie są to bakterie modyfikowane genetycznie. 

- Są to naturalnie występujące baterie fermentacji mlekowej - podkreśla prof. Tomasz P. Olejnik. - Jest cała gama różnych bakterii, które spełniają różne funkcje. Właśnie ten wyselekcjonowany szczep jest znany z tego, że metabolizuje pierwiastki znajdujące się w podłożu, którym jest guma, granulat gumowy i przy okazji produkują biocelulozę bakteryjną.

Uzyskana w ten sposób substancja może znaleźć zastosowanie w modyfikowaniu właściwości papieru. Opracowany kompozyt nie przepuszcza, ale niestety nie jest hydrofobowy. Naukowcy pracują nad stworzeniem substancji, która będzie miała takie właściwości.

Oczywiście marzeniem każdego naukowca jest etap, w którym wynalazek przekracza ściany laboratorium. Kolejnym etapem jest poszerzenie materiału odpadowego o inne tworzywa sztuczne, stwarzające problemy środowiskowe oraz zwiększenie skali procesu w skalę przemysłową. Budowa reaktorów i niezbędnej infrastruktury. Do tego wszystkiego potrzebne są jednak znaczne nakłady finansowe.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl

Zobacz także:

Autor:Adam Barabasz

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek / East News

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości