Styl życia

Ryby prosto z morza, jeziora i rzeki. Które z nich będą najsmaczniejsze? "To duża wartość odżywcza"

Styl życia

Ze względu na pandemię koronawirusa wiele osób spędzi tegoroczne wakacje w Polsce. Szczególną popularnością cieszyć się będą nadmorskie kurorty, Mazury oraz góry, czyli miejsca, w jakich restauracje serwują świeże ryby. Które gatunki wybrać? W Dzień Dobry TVN zbadał to Mikołaj Rey.

Połów ryb na Mazurach

Nasz reporter odwiedził mazurskich rybaków, którzy już od 4 rano na wysokiej wodzie codziennie łowią ryby. Zdradzili, że każdy z nich ma swoje wyjątkowe miejsca, w których dzień wcześniej zarzuca sieci. W tamtych rejonach bez wątpienia najpopularniejszy jest węgorz, który - zanim trafi na stoły - przez około 8 lat się rozrasta. Mikołaj Rey miał okazję zobaczyć, jak wygląda akcja zarybiania wód Jeziora Łajskiego właśnie tym gatunkiem ryby.

- Węgorz wędruje w celu rozrodu z jezior i rzek europejskich do Morza Sargassowego, czyli na drugim końcu Atlantyku, w Ameryce. To jedyne miejsce na świecie, gdzie odbywa się tarło węgorza europejskiego. (...) To zarybienie, które prowadzimy, bazuje na tych węgorzykach, które rozrodziły się tam. One później wraz z północnoatlantyckim prądem morskim wędrują do wybrzeży Europy i tam są odławiane. Stamtąd trafiają do hodowli w całej Europie . (...) Praca rybaka w bardzo dużym stopniu to jest właśnie gospodarowanie i zarybianie. Dbałość o te ekosystemy - opowiadał w Dzień Dobry TVN Tomasz Tymoszczuk, pracownik Gospodarstwa Rybackiego w Swaderkach. To miejsce z około 100-letnią tradycją, gdzie eksperci zajmują się rozrodem ryb. W kilku zbiornikach hodują te zwierzęta, chroniąc je sznurkami przed dostępem ptaków.

- Ryba to duża wartość odżywcza . Jak jesz rybki, to jesteś zdrowy. (...) Omega 3 i białko to jest to, co najlepsze - podkreślił Mirosław Tymoszczuk, prezes Gospodarstwa Rybackiego w Swaderkach.

Najlepsze ryby nad morzem

Mikołaj Rey dotarł także do Łeby, gdzie można spożywać ryby zarówno prosto z morza, jak i rzeki. Właściciele smażalni Stawros powiedzieli mu, że priorytetowym gatunkiem jest gładzica, która choć podobna do flądry, jest jednak zdecydowanie bardziej gładka. Na uwagę zasługuje również sztajbut (czyli turbot, bądź inaczej skarp). Co jeszcze?

- Ja polecam zawsze ryby bałtyckie, płastugi - flądrę, gładzicę, turbota i jeszcze sandacza oraz okonia - dodała właścicielka lokalu.

Na jaką rybę skusić się nad morzem? Zobacz wideo:

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Sabina Zięba

Reporter: Łukasz Kowalski

Pozostałe wiadomości