Mikołaj Rey na grzybobraniu w magicznym leśnym ogrodzie. "Ten grzyb smakuje jak kurczak"

Grzybobranie
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey trafił do Bródnic na Północnym Mazowszu do Zosi, która jest jedną z najbardziej zapalonych grzybiarek w całej Polsce. To tam dowiedział się o wymyślnych odmianach grzybów i sposobie ich czyszczenia. Kucharz poznał nowe kulinarne zakątki.
Jakie grzyby znajdziemy w lesie?

Mikołaj Rey przyznał, że zawsze, kiedy jest w lesie, rozgląda się za grzybami typu kurki, czy prawdziwki. Nie zdawał sobie sprawy, że pod mchem kryje się znacznie więcej bogactwa runa leśnego.

- Szukamy wszystkiego tego, co inni. Oprócz tego znajdujemy ciekawostki, mamy też stanowisko mądziaka malinowego. Niektórzy jedli je w postaci czarciego jaja. Rośnie tu także niebiesko zielony pierścieniak grynszpanowy. Czyli kolorowo, nie dość, że malinowo, to jeszcze niebiesko - mówiła Zofia Leszczyńska-Niziołek, pasjonatka grzybów.

- Maślak żółty rośnie tylko w okolicy modrzewi. Mam tutaj drugie w ogrodzie stanowisko żółciaka siatkowego. Jest jadalny. Jak jest młody, to jest żółto pomarańczowy. Smakuje jak kurczak. Wszystkie grzyby są potrzebne i mają swoją funkcję w lesie - dodała.

Wszystko to działo się w 100-letnim ogrodzie, który założyła prababcia kobiety. Grzybobrania były organizowane tu jeszcze przed wojną.

Jak czyścić grzyby?

Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają na sobie sporo zanieczyszczeń. Na trzonach ziemię, piach i czasem mech, a na kapeluszach liście czy igły z drzew. Co robić, aby skutecznie i możliwie najszybciej je usunąć?

- Nie myję grzybów rurkowych. Czyszczę grzyby w lesie, do koszyka trafiają już czyste. Maślaka zwyczajnego należy obrać - zdjąć skórkę. Maślaki suszę poza tym, nie każdy wie, że tak można - tłumaczyła Zofia Leszczyńska-Niziołek, pasjonatka grzybów.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości