Skorupki, czerstwy chleb i obierki. Jak przetworzyć wielkanocne resztki, by nie wylądowały w koszu?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kto przetwarza odpadki, ten piękny i gładki
Kto przetwarza odpadki, ten piękny i gładki
Elektrośmieci to nie są zwykłe śmieci
Elektrośmieci to nie są zwykłe śmieci
W poszukiwaniu ekogadżetów
W poszukiwaniu ekogadżetów
Ekopatrol – na ratunek zwierzętom
Ekopatrol – na ratunek zwierzętom
Technologie w służbie ekologii
Technologie w służbie ekologii
Wielkanoc już na nami, a co za tym idzie, w naszych domach jest mnóstwo odpadków, których wcale nie trzeba wyrzucać. Obierki i resztki warzyw możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Najlepsze z nich przedstawiła dziennikarka i propagatorka zero waste, Sylwia Majcher.

Co zrobić z resztkami po świętach?

Po wielkim świątecznym gotowaniu powstaje mnóstwo pysznych dań, ale także ogromna ilość resztek. Zamiast się ich pozbywać, warto pomyśleć, jak można je ponownie wykorzystać. Sylwia Majcher zdradziła nam, co zrobić z obierkami i innymi pozostałościami po produktach spożywczych.

Na pierwszy ogień poszły resztki ziół. Gdy widzimy, że nasza bazylia, tymianek czy natka pietruszki zaczynają więdnąć, warto je posiekać, włożyć do foremek do lodów, zalać oliwą i włożyć do zamrażalnika. W ten sposób mamy ziołowe kostki do doprawiania sosów i zup, które możemy przetrzymywać 3 miesiące. Zamrozić warto również resztki mleka i jogurtu. Zaś bakalie i daktyle możemy przełożyć do słoika, zalać miodem i wykorzystać do deserów.

Jak Wielkanoc, to i skorupek jaj z pewnością nie zabraknie. Możemy z nich zrobić naturalny nawóz do warzyw i owoców - wystarczy je zmielić lub rozdrobnić w moździerzu. Skorupki doskonale sprawdzą się także jako malutkie doniczki do wysiania rzeżuchy lub innych roślin.

Dla smakoszy kawy również mamy rozwiązania. Otóż fusy po porannej Americano wykorzystać możemy jako peeling do ciała, maseczkę na twarz, a także jako środek do czyszczenia i odświeżenia lodówki.

Jaki produkt najczęściej wyrzucamy po świętach?

Według analiz po świętach najczęściej wyrzucamy sałatkę jarzynową oraz pieczywo. Co zatem zrobić z chlebem, który jest już twardy? Kromki możemy wysuszyć w piekarniku i zrobić z nich krakersy. Pokruszone i podpieczone pieczywo sprawdzi się także jako dodatek do sałatki. Czerstwy chleb może być również zamiennikiem mąki przy zagęszczaniu sosów i zup. Nie zapominajmy też, że pieczywo możemy mrozić.

Więcej ciekawych pomysłów znajdziecie w wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości