Jajko będzie kosztować 2 zł? Poznaj opinię ekonomisty

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jaja na wagę złota
Jaja na wagę złota
Cenowy zawrót głowy
Cenowy zawrót głowy
Polacy zadłużeni na potęgę
Polacy zadłużeni na potęgę
Od dziś niższe ceny na żywność
Od dziś niższe ceny na żywność
Ceny gazu poszybują w górę?
Ceny gazu poszybują w górę?
W najbliższych miesiącach więcej zapłacimy za jajka - poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Co gorsza, nie jest to jedyny produkt, który zdrożeje. Dlaczego ceny żywności rosną? Kiedy zaczną w końcu spadać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadał Marek Zuber, ekonomista.

Dlaczego jajka zdrożeją?

Coraz częściej mówi się, że za jajko, które obecnie kosztuje złotówkę, już niedługo przyjdzie nam zapłacić dwa razy więcej. Ten wzrost to wynik nie tylko inflacji czy wysokich cen energii. - Cena paszy, koszty utrzymania, prąd, [...] wpływa na cenę jajek. Prąd ma iść go góry, już idzie, koszty utrzymania wzrosły bardzo, dlatego cena jajek na pewno wzrośnie o sto procent - przyznała w rozmowie z Filipem Chajzerem jedna ze sprzedawczyń jaj.

Takiego samego zdania jest Sebastian Wyszpolski, który zrezygnował z pracy w jednej z warszawskich korporacji i zajął się hodowlą kur. - Ceny zbóż w tej chwili, które są na rynkach, poszybowały w górę, dwukrotnie - mówił pan Sebastian. Mężczyzna dodał, że karmi swoje zwierzęta specjalnie opracowaną przez siebie mieszanką zbóż. - Jestem MasterChefem kurzym, kucharzę, gotuję - wyliczał.

Co wpływa na ceny artykułów spożywczych?

Marek Zuber, ekonomista jest zdania, że z cenami jajek będzie tak samo, jak kiedyś z cenami wieprzowiny. - Jak wieprzowina drożała, wszyscy rzucali się na produkcję wieprzowiny. Efekt był tak, że po ok. 9 -12 miesiącach wieprzowina zalewała rynek i cena dramatycznie spadała. Wtedy nikt nie chciał produkować świnek, produkować wieprzowiny, więc po kolejnych 12 miesiącach mieliśmy bardzo mocny wzrost cen. Trochę tak będzie z tymi jajkami - stwierdził gość Dzień Dobry TVN.

Według niego ceny jajek faktycznie wzrosną, ale nie do 2 złotych za sztukę. - Na dzisiaj nie ma powodów, żeby miało tak być - zaznaczył.

Nie zmienia to jednak faktu, że za produkty spożywcze płacimy znacznie więcej. Z danych wynika, że w ostatnim czasie cena cukru wzrosła o ponad 90 proc. - W sierpniu tego roku w stosunku do lipca tego roku mamy wzrost ceny cukru o prawie 50 proc. To jest kwestia przede wszystkim ostatnich dwóch miesięcy i zaczęło się od tego, że jedna z największych sieci handlowych w Polsce ma problemy z logistyką. W kilkuset sklepach może w tysiącu zabrakło cukru. Co Polacy zrobili? "Rany boskie cukru nie ma, rzucam się do innych sklepów" - mówił specjalista.

W ostatnim czasie więcej płacimy też za olej. Jego cena wzrosła o ponad 70 proc. Dlaczego? Kiedy ceny zaczną w końcu spadać? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

 Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Filip Chajzer, Bianka Zalewska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości