Mikołaj Rey w lawendowej krainie. Do czego można wykorzystać tę niezwykłą roślinę?

Rey w lawendowej krainie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Anna Gawlik jest właścicielką ogrodu w Starej Złotorii. Kobieta zajmuje się uprawą lawendy. W jaki sposób? Czy można wykorzystać tę roślinę także w kuchni? Odpowiedzi na te pytania szukał nasz reporter Mikołaj Rey.

Do czego można wykorzystać lawendę?

Anna Gawlik jest architektką krajobrazu. Pasjonuje się rękodzielnictwem oraz sztuką ludową. Swoją wiedzą stara się zarazić osoby, które przyjeżdżają do niej do Starej Złotorii na warsztaty. Podstawowym surowcem, który wykorzystuje na prowadzonych przez siebie zajęciach, jest lawenda.

Jak to się stało, że tak bardzo pokochała lawendę? - Pięknych lawendowych pól naoglądałam się w Wielkiej Brytanii, gdzie studiowałam. Pomyślałam wtedy, że ona mogłaby rosnąć również na mojej ziemi - wspominała w rozmowie z Mikołajem Reyem.

Lawenda w kuchni

Lawenda to roślina, która wykorzystywana jest m.in. w produkcji mydła. Jej zapach skutecznie też odstrasza komary. Na tym jednak nie koniec. Mało kto wie, że lawendę można wykorzystać także w kuchni. Jej kwiaty świetnie łączą się m.in. z malinami. - W pierwszej kolejności w rondelku musimy podgrzać owoce. Następnie dodajemy do nich - wedle uznania - cukier. Kiedy owoce puszczą sok, zdejmujemy je z ognia i posypujemy kwiatami lawendy - mówiła pani Anna. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako nadzienie do naleśników.

Podczas pobytu w Starej Złotorii Mikołaj Rey miał okazję spróbować mięsa obsypanego kwiatami lawendy, a także syropu z lawendy. Czy mu smakowało? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości