Pola pełne lawendy kojarzą się głównie z Prowansją. Okazuje się jednak, że piękne rośliny o fioletowych kwiatkach można z powodzeniem uprawiać także w naszym kraju. Za co pokochali ją Polacy? Co z niej wyrabiają? Sprawdzili to reporterzy Dzień Dobry TVN.
Widok lawendowych pól ma w sobie kojącą moc. Drobne fioletowe kwiaty niosą ze sobą jednak dużo więcej niż romantyczne piękno i tajemniczość. Ma one także niezwykłe właściwości. O swoim lawendowym raju oraz o zastosowaniu tej zjawiskowej rośliny, opowiedziały aktorka Natalia Klimas i dziennikarka Agnieszka Cegielska.
Anna Gawlik jest właścicielką ogrodu w Starej Złotorii. Kobieta zajmuje się uprawą lawendy. W jaki sposób? Czy można wykorzystać tę roślinę także w kuchni? Odpowiedzi na te pytania szukał nasz reporter Mikołaj Rey.
Odświeżający zapach, antystresowe działanie i odstrasza mole. Lawendę możemy nie tylko wąchać - herbata z dodatkiem pachnących kwiatów niesamowicie orzeźwia, a lawendowe ciasteczka zaskoczą gości w letnie popołudnie.
Lawenda kojarzy nam się przede wszystkim ze swoim pięknym, kojącym zapachem. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa roślina ma także szereg innych właściwości. W programie rozmawialiśmy o tym, jakie zastosowania ma lawenda i jak możemy wykorzystać ją w naszych domach.
Lawenda jest nazywana niebieskim złotem Prowansji. Ma wiele właściwości leczniczych. W maleńkim miasteczku w Prowansji znajduje się rodzinne muzeum lawendy, do którego przyjeżdżają turyści z całego świata. Historia rodzinnego biznesu sięga aż 1890 roku. Czy wiedzieliście, że prawdziwa lawenda rośnie tylko w Prowansji? Lawendowe pola zwiedziła dziennikarka Dzień Dobry Wakacje Bianka Zalewska.
O dzisiejszej pogodzie Bartek Jędrzejak opowiada z Ostrowa, a dokładnie z pola lawendowego. O lawendzie mówi się, że ma dobroczynne działanie. Jakie? I jak o nią dbać?