Zakwas na barszcz
Składniki na zakwas na barszcz:
- 500 g buraków
- 1 l wody
- płaska łyżka soli
- 8 ząbków czosnku
- 2 ostre papryczki chili
- 8 ziela angielskie
- 6 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
Jak przygotować zakwas na barszcz
- Buraki obieramy, kroimy w plastry lub dużą kostkę. W wodzie rozpuszczamy sól.
- Do dwóch dużych, wyparzonych i osuszonych słoików wkładamy buraki i pomiędzy warstwy dodajemy rozgnieciony czosnek z łupiną, papryczkę chili, zielę angielskie, liście laurowe i pieprz.
- Zalewamy wodą i zakręcamy szczelnie.
- Zakwas odstawiamy najlepiej w ciemne miejsce, na ściereczce, ponieważ ze słoików na początku będzie się pienić.
- Zakwas jest gotowy, gdy przestanie robić się piana.
- Gotowy zakwas przelewamy w szklane, wyparzone i osuszone naczynia i przechowujemy najlepiej w lodówce.
- Buraczki, czosnek i papryczkę można wykorzystać.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami
Składniki na krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami:
Ciasto naleśnikowe:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- łyżka oleju
- szczypta soli
- masło do smażenia
Farsz:
- 30 g grzybów, suszonych (np.: borowiki, podgrzybki)
- 200 g kapusty kiszonej, bez zalewy
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g masła
- cebula, obrana i drobno posiekana
- mała marchewka, starta na tarce
- 50 g pietruszki, startej na tarce
Jak przygotować krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami
- Grzyby moczymy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie gotujemy kapustę kiszoną oraz kaszę gryczaną. Na suchej patelni podprażamy orzechy włoskie, aż będą lekko brązowe, przesypujemy do miseczki.
- Na tej samej patelni na maśle szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Podduszamy całość, dodajemy grzyby, kapustę, ugotowaną kaszę gryczaną i orzechy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość przez kilkanaście minut, mieszając raz na jakiś czas. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą intensywnie mieszając. Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Naleśniki układamy jeden obok drugiego, aby na siebie nachodziły, przez całą długość nakładamy farsz i zawijamy. Kroimy na 6-7-centymetrowe kawałki. Zawijamy w folię i mrozimy.
- Po rozmrożeniu krokiety można panierować w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na klarowanym maśle lub ułożyć w naczyniu do zapiekania. Smarujemy z wierzchu masłem i zapiekamy w piekarniku.
Bigos w wekach
Składniki na bigos:
- 40 g suszonych grzybów
- 300 g antrykotu wołowego
- 2 udka z kaczki
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g kiełbasy jałowcowej
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 3 listki laurowe
- mały kieliszek czerwonego wina
- 2-3 wędzone śliwki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- majeranek
Jak przygotować bigos
- Grzyby moczymy przez 2-3 godziny, odcedzamy, wypłukujemy, a następnie gotujemy do miękkości.
- W dużym garnku, na odrobinie oleju podsmażamy pokrojony w kostkę antrykot wołowy, gdy się obsmaży, dodajemy kacze udka, obsmażamy, podlewamy i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W tym czasie gotujemy kapustę z dodatkiem przypraw. Udka z kaczki wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obracamy mięso.
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę jałowcową, a na końcu cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy kiszoną kapustę z przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu. W trakcie dodajemy ugotowane grzyby i obrane mięso z kaczki. Dodajemy kieliszek wina i pokrojone na mniejsze kawałki wędzone śliwki. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Bigos przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy w garnku z wodą przez 25 minut.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Placek miodowo-orzechowy
Składniki na placek miodowo-orzechowy:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 120 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g masła
- 2 jajka
- żółtko
- 5 łyżek miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 500 ml mleka
- 100 g kaszki manny
- 2 opakowania cukru z naturalną wanilią
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
Jak przygotować placek miodowo-orzechowy:
- Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Na stolnicy mieszamy z masłem siekając wszystko nożem. Gdy masa zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy jajka, żółtko i miód. Wszystko mieszamy i zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Wałkujemy i pieczemy ok. 15 min w 180 st. C w tortownicy cztery równe blaty.
- Kaszkę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru z wanilią, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste i ciągle ubijając, dodajemy porcjami kaszkę i cukier.
- Kremem przekładamy blaty umieszczone w tortownicy. Całość owijamy folią spożywczą, żeby nie nabrało zapachów lodówki i chowamy na 5-7 dni do lodówki.
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Słodki poranek ze świątecznymi pierniczkami. Przepisy zwycięzcy MasterChefa
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: