Wytrwane i słodkie dania z wykorzystaniem sera pleśniowego – przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek / Dzień Dobry TVN
Niebieski ser pleśniowy można połączyć ze znacznie większą ilością smaków i składników, niż się to wydaje. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na orzechowe naleśniki ze śliwkami, tartę z dodatkiem kurczaka i niebieskie ser pleśniowy w połączeniu z różnymi owocami.

Orzechowe naleśniki z serem pleśniowym i śliwkami - przepis

  • 250g mąka orkiszowa
  • 100g mąka pszenna
  • 50g orzechy mielone
  • 2 jajka
  • 200 ml mleko
  • 100 ml woda
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli i cukru

Masło rumienimy i odstawiamy. Pozostałe składniki łączymy i na koniec dodajemy masło uważając, aby nie dodawać ciemnych drobin maślanki. Naleśniki smażymy i układamy jeden na drugim.

  • 500g puree ziemniaczane
  • garść szpinaku
  • 150g niebieskiego sera pleśniowego
  • 1 jajko
  • 10 szt śliwek węgierek
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 100g orzechów włoskich
  • masło klarowane do smażenia
  1. Na maśle przesmażamy szpinak, łączymy z puree ziemniaczanym. Doprawiamy pieprzem i do wystudzonego nadzienia dodajemy ser i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Śliwki przesmażamy na miodzie, pod koniec dodając orzechy włoskie.
  3. Na naleśniki wykładamy porcję farszu, zwijamy niczym krokiet. Zwijamy i obsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Przed podaniem polewamy smażonymi śliwkami i orzechami.

Ciepło zimna tarta z cukinii z niebieskim serem pleśniowym i drobiem dla całej rodziny - przepis

  • 400g mąki pszennej
  • łyżka cebulki prażonej
  • 4 żółtka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 200 g masła

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, najlepiej w malakserze lub ręcznie na stolnicy. Ciasto odstawiamy, aby odpoczęło, a my zabieramy się za przygotowanie pulpetów.

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 500 g udek z kurczaka
  • 1 szczypiorek
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oregano
  • bazylia
  • 1 łyżka musztardy
  • ok. 100ml bulionu
  • olej rzepakowy

Mięso łączymy z bulionem, żółtkami, posiekaną bazylią, musztardą, bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem. Mięso dzielimy na mniejsze porcje, z każdej przygotowujemy małe pulpety. Smażymy na oleju rzepakowym. 

  • 250 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 300 ml śmietanki 36%
  • pieprz czarny do smaku
  • 4 jajka

Wszystko razem miksujemy. Ciastem wykładamy na blaszkę i podpiekamy na lekko złoty kolor około 15 minut w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy pulpety jeden przy drugim i zalewamy sosem serowym. Wstawiamy do pieczenia na około 40 minut w temp. 160 stopni.

  • 4 mniejsze cukinie
  • 200 g sera feta
  • świeża mięta
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu

Umytą cukinię kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Solimy i odstawiamy na sicie, aby puściła nieco sok i zmiękła. Orzechy przesmażamy na miodzie, lekko studzimy. Na upieczoną tarte wykładamy paski z cukinii przypominające tagliatelle, posypujemy serem i polewamy miodem z orzechami.

Zimny ser pleśniowy i smażone gruszki oraz aronia - przepis

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 150 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku pełnotłustego
  • kilka małych gruszek
  • miód do smażenia gruszek
  • 3-4 łyżki aronii
  • świeża werbena
  1. Śmietankę ubijamy z cukrem, mlekiem w proszku na krem. Kiedy tylko stanie się on puszysty, dodajemy ser zmiksowany z paroma łyżkami mleka, wszystko mieszamy i wlewamy do podłużnej foremki i zamrażamy. Powstanie nam po godzinie inna wersja znanego parfait, tylko wytrawnego.
  2. Gruszek nie obieramy, tylko dzielimy na cząstki pozbawiając je tylko gniazd nasiennych. Przesmażamy na miodzie na lekko żółty kolor, dodajemy czarny pieprz i kilka listków werbeny.
  3. Zimny lazur kroimy w plastry, polewamy gruszkami w miodzie i werbenie.

Figi świeże pełne niebieskiego sera pleśniowego i okruchów z chałki

  • 10 szt fig
  • 300 g sera pleśniowego
  • miód
  • pieprz czarny
  • 3 kromki chałki
  • masło klarowane do smażenia
  • świeża mięta
  1. Na maśle przesmażamy pokruszoną chałkę rumieniąc ją na złoty kolor, osuszamy na ręczniku.
  2. Figi nacinamy na 2 lub 4 części, środki wypełniamy pokruszonym serem pleśniowym z połową rumianej chałki, polewamy miodem i wstawiamy do pieczenia, czas około 15 minut temperatura wyższa 190 stopni.
  3. Kiedy tylko owoce nam zmiękną i podrumienią się, wyjmujemy, posypujemy pieprzem, skrapiamy pozostałym miodem i posypujemy pozostałą chałką. Krojona mięta na koniec.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości