Orzechowe naleśniki z serem pleśniowym i śliwkami - przepis
- 250g mąka orkiszowa
- 100g mąka pszenna
- 50g orzechy mielone
- 2 jajka
- 200 ml mleko
- 100 ml woda
- 1 łyżka masła
- szczypta soli i cukru
Masło rumienimy i odstawiamy. Pozostałe składniki łączymy i na koniec dodajemy masło uważając, aby nie dodawać ciemnych drobin maślanki. Naleśniki smażymy i układamy jeden na drugim.
- 500g puree ziemniaczane
- garść szpinaku
- 150g niebieskiego sera pleśniowego
- 1 jajko
- 10 szt śliwek węgierek
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz czarny do smaku
- 100g orzechów włoskich
- masło klarowane do smażenia
- Na maśle przesmażamy szpinak, łączymy z puree ziemniaczanym. Doprawiamy pieprzem i do wystudzonego nadzienia dodajemy ser i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Śliwki przesmażamy na miodzie, pod koniec dodając orzechy włoskie.
- Na naleśniki wykładamy porcję farszu, zwijamy niczym krokiet. Zwijamy i obsmażamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Przed podaniem polewamy smażonymi śliwkami i orzechami.
Ciepło zimna tarta z cukinii z niebieskim serem pleśniowym i drobiem dla całej rodziny - przepis
- 400g mąki pszennej
- łyżka cebulki prażonej
- 4 żółtka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 200 g masła
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, najlepiej w malakserze lub ręcznie na stolnicy. Ciasto odstawiamy, aby odpoczęło, a my zabieramy się za przygotowanie pulpetów.
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 500 g udek z kurczaka
- 1 szczypiorek
- 2 jajka
- sól, pieprz, oregano
- bazylia
- 1 łyżka musztardy
- ok. 100ml bulionu
- olej rzepakowy
Mięso łączymy z bulionem, żółtkami, posiekaną bazylią, musztardą, bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem. Mięso dzielimy na mniejsze porcje, z każdej przygotowujemy małe pulpety. Smażymy na oleju rzepakowym.
- 250 g niebieskiego sera pleśniowego
- 300 ml śmietanki 36%
- pieprz czarny do smaku
- 4 jajka
Wszystko razem miksujemy. Ciastem wykładamy na blaszkę i podpiekamy na lekko złoty kolor około 15 minut w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy pulpety jeden przy drugim i zalewamy sosem serowym. Wstawiamy do pieczenia na około 40 minut w temp. 160 stopni.
- 4 mniejsze cukinie
- 200 g sera feta
- świeża mięta
- 100 g orzechów laskowych
- 2 łyżki miodu
Umytą cukinię kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Solimy i odstawiamy na sicie, aby puściła nieco sok i zmiękła. Orzechy przesmażamy na miodzie, lekko studzimy. Na upieczoną tarte wykładamy paski z cukinii przypominające tagliatelle, posypujemy serem i polewamy miodem z orzechami.
Zimny ser pleśniowy i smażone gruszki oraz aronia - przepis
- 500 ml śmietanki 36%
- 150 g niebieskiego sera pleśniowego
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka w proszku pełnotłustego
- kilka małych gruszek
- miód do smażenia gruszek
- 3-4 łyżki aronii
- świeża werbena
- Śmietankę ubijamy z cukrem, mlekiem w proszku na krem. Kiedy tylko stanie się on puszysty, dodajemy ser zmiksowany z paroma łyżkami mleka, wszystko mieszamy i wlewamy do podłużnej foremki i zamrażamy. Powstanie nam po godzinie inna wersja znanego parfait, tylko wytrawnego.
- Gruszek nie obieramy, tylko dzielimy na cząstki pozbawiając je tylko gniazd nasiennych. Przesmażamy na miodzie na lekko żółty kolor, dodajemy czarny pieprz i kilka listków werbeny.
- Zimny lazur kroimy w plastry, polewamy gruszkami w miodzie i werbenie.
Figi świeże pełne niebieskiego sera pleśniowego i okruchów z chałki
- 10 szt fig
- 300 g sera pleśniowego
- miód
- pieprz czarny
- 3 kromki chałki
- masło klarowane do smażenia
- świeża mięta
- Na maśle przesmażamy pokruszoną chałkę rumieniąc ją na złoty kolor, osuszamy na ręczniku.
- Figi nacinamy na 2 lub 4 części, środki wypełniamy pokruszonym serem pleśniowym z połową rumianej chałki, polewamy miodem i wstawiamy do pieczenia, czas około 15 minut temperatura wyższa 190 stopni.
- Kiedy tylko owoce nam zmiękną i podrumienią się, wyjmujemy, posypujemy pieprzem, skrapiamy pozostałym miodem i posypujemy pozostałą chałką. Krojona mięta na koniec.
Zobacz także:
- Lazurowa kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na dania z serem pleśniowym
- Wariacje z serem pleśniowym. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
- Pyszne dania z błękitnym serem pleśniowym - przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek / Dzień Dobry TVN