Przepisy Sebastiana Olmy

Pyszne dania z błękitnym serem pleśniowym - przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy Sebastiana Olmy

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Sebastian Olma

Odpowiednio dobrane sery można stosować praktycznie do wszystkiego. W kuchni Dzień Dobry TVN przekonał nas o tym Sebastian Olma. Jak zrobić krem ziemniaczany z błękitnym serem pleśniowym, pieczonego łososia z brokułami i sosem oraz kolorowy makaron z wiosennymi warzywami? Sprawdź przepisy.

Krem ziemniaczany z błękitnym serem pleśniowym

  • 1 kg ziemniaków obranych
  • 6 ząbków czosnku
  • por
  • 200 g cebuli szalotki
  • pęczek tymianku świeżego
  • łyżka nasion kolendry
  • 2 l bulionu
  • 0,5 l śmietany słodkiej 36 proc.
  • 100 g błękitnego sera

Dodatki:

  • 100 g błękitnego sera
  • 50 g orzechów nerkowca
  • świeży koperek do dekoracji

Krem ziemniaczany z błękitnym serem pleśniowym - sposób przygotowania

  1. 1W szerokim garnku podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki razem z czosnkiem, białą częścią pora, cebulą szalotką, świeży tymianek i nasionami kolendry.
  2. 2Na garnek nałóż pokrywkę i zmniejszając ogień, duś pod przykryciem około 10 minut, aby warzywa lekko zmiękły.
  3. 3Następnie podlej warzywa bulionem i gotuj, aż do miękkości.
  4. 4Pod koniec gotowania dodaj do środka słodką śmietanę 36 proc., zagotuj i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji, pod koniec miksowania dodaj do środka błękitny ser.
  5. 5Porcje zupy nalej do głębokiego naczynia, na środek dodaj pokrojony błękitny ser, orzechy nerkowca i świeży koperek do dekoracji.

Pieczony łosoś z brokułami i sosem na bazie serka pleśniowego

  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 l słodkiej śmietany
  • 200 g błękitnego sera
  • świeży pieprz
  • sok z cytryny do smaku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • łyżka czarnego pieprzu
  • łyżka nasion kolendry
  • łyżka soli morskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • duża papryka suszona w proszku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 kg łososia
  • 3 brokuły
  1. 1W rondelku zagotuj bulion ze słodką śmietaną, podczas gotowania dodaj do niego kawałki pokrojonego sera i poczekaj, aż sos zacznie gęstnieć.
  2. 2Gdy zgęstnieje, zmiksuj jeszcze sos robotem ręcznym, a na koniec dopraw go do smaku czarnym pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki.
  3. 3W moździerzu utrzyj ze sobą czarny pieprz, nasiona kolendry, sól morską, czosnek i paprykę suszoną.
  4. 4Do utartych przypraw dodaj oliwę i powstanie pasta do marynowania ryby.
  5. 5Łososia połóż na desce, wyjmij ości i potnij na podłużne kawałki po 150 g.
  6. 6Kawałki posmaruj pastą i odstaw na kilka minut nagrzewając w tym momencie piec do 180 st. C. Gdy piec się nagrzeje to włóż do niego rybę na 15 minut, po tym czasie powinna być ona opieczona i soczysta w środku.
  7. 7Brokuł potnij na mniejsze różyczki, gotuj około 2/3 minut w posolonej wodzie, następnie wyjmij i ułóż porcje na talerzu dodając obok kawałek ryby i całość polewając błękitnym sosem.

Kolorowy makaron z wiosennymi warzywami i błękitnym serem

  • 2 brokuły
  • 2 cukinie
  • papryka zielona
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebulki
  • Czerwone chili
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g kolorowego makaronu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • po małym pęczku bazylii, pietruszki, kolendr

Sposób wykonania:

  1. 1Zielone warzywa (brokuł, cukinia, papryka) potnij na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju dodając posiekany czosnek, czerwoną pokrojoną cebulkę i posiekane chili.
  2. 2Gdy warzywa będą miękkie dodaj do niech przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kawałki błękitnego sera pokrojone w kostkę.
  3. 3Kolorowy makaron gotuje w wodzie przez 8 minut, następnie cedzę go i przelewam oliwą z oliwek.
  4. 4Do warzyw dodaj ugotowany makaron, oliwa z oliwek i posiekane świeże zioła (bazylia, pietruszka i kolendra).
  5. 5Na talerzu ułóż porcje ugotowanego makaronu.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości