Wytrawna zapiekanka z kaszy manny - przepis krok po kroku
Składniki:
- 125 g kaszy manny
- 1/2 litra mleka
- jajko
- 80 g startego sera żółtego
- 10 g masła
- bułka tarta do posypania
Sposób przygotowania zapiekanki z kaszy manny
- Gotujemy kaszę mannę w mleku przez około 10 minut, dodając 50 g startego gruyère.
- Po zdjęciu z ognia dodajemy żółto z jajka. Dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem.
- Posypujemy serem, bułką tartą i lekko roztopionym masłem.
- Pieczemy około 1015 minut w temperaturze 200 stopni.
Zobacz także:
- Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
- Prosty i szybki obiad – zapiekanka makaronowa na kilka sposobów
- Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: