Twarogowe faworki - zdrowsza wersja karnawałowego przysmaku

Faworki
Twarogowe faworki - zdrowsza wersja karnawałowego przysmaku
Źródło: 500px Plus/Getty Images
Tłusty czwartek coraz bliżej. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na faktycznie tłuste przekąski, jak tradycyjne pączki czy faworki. Pysznym rozwiązaniem będą te zrobione na twarogu. Sprawdź, jak je przygotować z przepisu krok po kroku.

Twarogowe faworki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 300 g,
    • twaróg chudy lub półtłusty - 250 g,
      • jaja kurze - 2,
        • ocet - 1 łyżka,
          • soda - pół łyżeczki,
            • cukier wanilinowy - opcjonalnie,
              • olej do smażenia - 1 l (opcjonalnie),
                • cukier puder - do posypania.

                  Porady dietetyków

                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Czy makaron tuczy?
                  Czy makaron tuczy?
                  Woda w diecie dziecka
                  Woda w diecie dziecka
                  Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                  Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                  Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
                  Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
                  Ketchup domowy czy sklepowy?
                  Ketchup domowy czy sklepowy?
                  Dlaczego zimą jemy więcej?
                  Dlaczego zimą jemy więcej?
                  Jedzenie w biegu nam szkodzi
                  Jedzenie w biegu nam szkodzi
                  Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
                  Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
                  Pyszne, ale takie… uzależniające
                  Pyszne, ale takie… uzależniające
                  Najbogatsze źródła witaminy
                  Najbogatsze źródła witaminy
                  Ile tyjemy dojadając po dziecku?
                  Ile tyjemy dojadając po dziecku?
                   Gdzie ukrywa się cukier?
                  Gdzie ukrywa się cukier?

                  Jak zrobić twarogowe faworki?

                  • Twaróg należy przecisnąć przez praskę, aby był jednolitą masą. Najlepiej jak ma jak najmniej grudek.
                    • Do twarogu dodajemy mąkę, sodę, jaja i cukier, a następnie całość mieszamy. Pod koniec dodajemy ocet - jeśli smażymy faworki na oleju. Jeśli pieczemu, można ten krok pominąć.
                      • Ciasto zaniatamy na jednolitą masę i zostawiamy do odpoczęcia na 15-30 minut.
                        • Następnie ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Kroimy na prostokąty, nacinamy po środku i przeplatamy przez wykrojony otwór.
                          • Faworki smażymy na głębokim tłuszczu lub pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 10 minut na stronę.
                            • Kiedy będą usmażone lub upieczone - posypujemy cukrem pudrem.

                              Cukier puder można zastąpić pokruszonym słodzikiem lub zmielonym na puder ksylitolem bądź erytrytolem.

                              Inne fit przepisy na zdrowe wersje karnawałowych przysmaków

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło zdjęcia głównego: 500px Plus/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana