Przepisy kulinarne

Tort orzechowy z chałwą - idealny na Święta!

Przepisy kulinarne


Na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć bakalii. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z udziałem orzechów: dorsza, smażone buraki z jabłkami i chałwowy tort.

Smażone buraki, mięta z chrupiącymi orzechami i jabłkiem

Smażone buraki

Składniki:

4 buraki czerwone podłużne

Masło klarowane do smażenia

400 ml syropu z pigwy

200 ml soku jabłkowego

100 gr śliwki suszonej

Sól do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy obrane wcześniej i pokrojone w cząstki czerwone buraki.

Smażymy chwilę a następnie podlewamy syropem z pigwy i sokiem jabłkowym.

Przykrywamy i na wolnym ogniu ,,dusimy” buraki do momentu aż będą lekko chrupiące, na koniec dodajemy suszoną śliwkę aby lekko zmiękła.

Do smaku dodajemy szczyptę soli.

Jabłka

Składniki:

3 jabłka zielone

150 ml gęstego jogurtu

Kilka listków świeżej mięty

Sok z cytryny, miód do smaku

1 owoc granatu

Olej 

250 gr orzechów laskowych

Cukier puder

Przygotowanie:

2 jabłka kroimy w cienkie plastry, wydrążamy gniazda nasienne , kropimy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Pozostałe jabłka obieramy, kroimy w cienkie zapałki.

Z jogurtu i cienko krojonych listków mięty przygotowujemy sos, doprawiamy sokiem z cytryny, miodem, dodajemy kilka kropel oleju.

Pokrojone w zapałki jabłko łączymy z sosem jogurtowo-miętowym.

Orzechy lekko zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku, zawijamy w ściereczkę, pocieramy aby pozbyć się brązowej łuski.

Obrane orzechy posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku lub przy pomocy opalarki.

Dorsz lub inna ryba, kruszonka z orzechów i pietruszka

Składniki:

600 g polędwicy z dorsza

100 g orzechów włoskich

200 g słonych krakersów

1 łyżka masła

Natka pietruszki

Masło klarowane do smażenia 

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Polędwicę oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na maśle klarowanym.

Krakersy rozgniatamy blenderem na kruszonkę, dodajemy masło, pokrojona drobno natkę pietruszki i posiekane orzechy włoskie.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aby powstała nam kruszonka. 

Obsmażoną polędwicę wykładamy na blaszkę na pergamin, wierzch posypujemy kruszonką z krakersów i orzechów, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy na złoty kolor.

Puree z pietruszki

Składniki:

3 pietruszki 

400 ml mleka 

Sól do smaku

Skórka z cytryny

Ser mascarpone

Miód do smaku

Przygotowanie:

Pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w mleku z dodatkiem niedużej ilości wody.

Ugotowaną miksujemy na puree, dodajemy dla konsystencji mleko z gotowania, ser mascarpone. Doprawiamy miodem i solą.

Tort orzechowy z chałwą

Ciasto

Składniki:

8 jajek

250 g cukru drobnego

250 g orzechów włoskich tartych

Cukier wanilinowy

1 cytryna

4 łyżki bułka tarta

Przygotowanie:

Tortownicę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, w trakcie dodajemy cukier drobny i na koniec żółtka.

Do ubitych jaj dodajemy sok z cytryny, wymieszane orzechy z bułką tartą.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni około 50 minut.

Upieczony biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 krążki i przekładamy masą.

Masa

Skladniki:

300 g chałwy waniliowej

300 g białej czekolady

300 ml śmietanki 30%

300 g sera mascarpone

150 ml mocnego alkoholu

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy z chałwą w kąpieli wodnej, dodajemy alkohol.

Śmietankę ubijamy z serem mascarpone i do dodajemy do przestudzonej rozpuszczonej chałwy i czekolady.

Wylewamy na upieczony blat i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości