Tarta z ricottą, cukinią i szpinakiem - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 jajo,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego.
Składniki na farsz:
- 1 cukinia żółta,
- 1 cukinia zielona,
- 400 g świeżego szpinaku,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- 3 jaja,
- 200 g śmietany 22%,
- ¾ szklanki parmezanu,
- oliwa,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania tarty z ricottą, cukinią i szpinakiem
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i wyrabiamy ciasto. Jak składniki zaczną się sklejać, przekładamy całość na stolnicę, formujemy kulę, następnie ją spłaszczamy i owijamy folią spożywczą.
- Na czas przygotowania farszu wstawiamy ciasto do lodówki.
- Cukinię zieloną i żółtą kroimy w plasterki i obsmażamy na złoto na oliwie, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Szpinak wrzucamy na rozgrzana łyżkę oliwy i krótko podsmażamy z drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, i doprawiamy świeżo tartą gałką muszkatołową.
- Jak tylko listki zwiędną ściągamy je z patelni. Staramy się lekko odsączyć z nadmiaru płynu. Mieszamy ze sobą szpinak, cukinię i połowę startego parmezanu.
- Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim naczynie do zapiekania i nakłuwamy widelcem.
- Układamy na cieście warzywa a w osobnym naczyniu łączymy śmietanę i jaja z resztą parmezanu zalewamy warzywa i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 40-45 minut.
Zobacz także:
- Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
- Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński
podziel się: