Tarta z ricottą, cukinią i szpinakiem z przepisu Mariety Mareckiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Tarta z ricottą, cukinią i szpinakiem z przepisu Mariety Mareckiej
Źródło: Paweł Wodzyński
Sekret pysznej kuchni włoskiej tkwi w świeżych i idealnie skomponowanych przyprawach. O tej porze roku gospodynie sięgają po pierwsze nowalijki. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała tartę z ricottą, cukinią i szpinakiem. Sprawdź jej przepis. 

Tarta z ricottą, cukinią i szpinakiem - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 jajo,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego.

Składniki na farsz:

  • 1 cukinia żółta,
  • 1 cukinia zielona,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • 3 jaja,
  • 200 g śmietany 22%,
  • ¾ szklanki parmezanu,
  • oliwa,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania tarty z ricottą, cukinią i szpinakiem

  • Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i wyrabiamy ciasto. Jak składniki zaczną się sklejać, przekładamy całość na stolnicę, formujemy kulę, następnie ją spłaszczamy i owijamy folią spożywczą.
  • Na czas przygotowania farszu wstawiamy ciasto do lodówki.
  • Cukinię zieloną i żółtą kroimy w plasterki i obsmażamy na złoto na oliwie, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Szpinak wrzucamy na rozgrzana łyżkę oliwy i krótko podsmażamy z drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, i doprawiamy świeżo tartą gałką muszkatołową.
  • Jak tylko listki zwiędną ściągamy je z patelni. Staramy się lekko odsączyć z nadmiaru płynu. Mieszamy ze sobą szpinak, cukinię i połowę startego parmezanu.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim naczynie do zapiekania i nakłuwamy widelcem.
  • Układamy na cieście warzywa a w osobnym naczyniu łączymy śmietanę i jaja z resztą parmezanu zalewamy warzywa i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 40-45 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości