Szukasz wystrzałowych sałatek na sylwestra? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sałatki na sylwestrową imprezę
Sałatki na sylwestrową imprezę
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Szukasz pomysłów na sałatki na sylwestra? W kuchni Dzień Dobry TVN jest w czym wybierać. Jak zrobić sałatkę z serem halloumi, marchwią i pomarańczą, klasyczna sałatkę Cezar z kurczakiem, sałatkę włoską z makaronem i burratą, zimową sałatkę z pieczonymi warzywami, fetą i mandarynką. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.

Sałatka z serem halloumi, marchwią i pomarańczą - przepis na sylwestra

Sałatka z serem halloumi, marchwią i pomarańczą
Sałatka z serem halloumi, marchwią i pomarańczą
Sałatka z serem halloumi, marchwią i pomarańczą
Źródło: Mateusz Grochocki

Składniki:

  • 3 pomarańcze,
    • 1½ łyżki pełnoziarnistej musztardy,
      • 1½ łyżeczki miodu,
        • łyżka białego octu winnego,
          • 3 łyżki oliwy z oliwek,
            • sok z pomarańczy,
              • 4 marchewki,
                • 50 g masła,
                  • olej do smażenia
                    • łyżka cukru,
                      • sok z cytryny do smaku
                        • 3 sery halloumi,
                          • opakowanie baby szpinak.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Pomarańcze wy filetuj a następnie z pozostałych części odciśnij sok. 
                              1. W misce wymieszaj składniki dressingu, dodaj do oliwy z oliwek miód, musztardę, ocet winny i wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy. 
                                1. Marchew obierz, za pomocą obieraczki potnij połowę wzdłuż tak aby powstały grube i cienkie plastry przypominające makaron papardele.
                                  1. Drugą cześć potnij w kostkę 2x2 cm i podsmaż na oleju z masłem oraz cukrem. Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny do smaku. 
                                    1. Ser halloumi potnij na plastry grubości 1cm, smaż na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
                                      1. W misce wymieszaj młody szpinak z dressingiem, obraną marchwią i prażonym słonecznikiem, następnie całość ułóż na talerzu.
                                        1. Na koniec dodaj smażoną marchew, filet pomarańczy, usmażony ser i polej wszystko dressingiem. 

                                          Klasyczna sałatka Cezar z kurczakiem - przepis na sylwestra

                                          Składniki na dressing:

                                          • ząbek czosnku,
                                            • 2 anchois z puszki,
                                              • ser Grano Padano,
                                                • 5 łyżek majonezu,
                                                  • łyżka białego octu winnego.

                                                    Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i razem ze sobą wymieszaj, do smaku można dodać sok z cytryny. 

                                                    Składniki na sałatkę:

                                                    • średni bochenek ciabatty (lub 4 grube kromki chrupiącego białego chleba),
                                                      • 50 g masła,
                                                        • zioła prowansalskie do smaku,
                                                          • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                                            • 2 piersi z kurczaka bez skóry i kości,
                                                              • duża sałata rzymska,
                                                                • parmezan do dekoracji.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. Pieczywo potnij w kostkę grubości 2 cm, następnie z dodatkiem masła podsmaż na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj sól i zioła prowansalskie.
                                                                    1. Pierś kurczak nasmaruj solą oraz pieprzem, podsmaż na oleju do uzyskania złotego koloru a następnie upiecz w piekarniku (185 st. C) około 5-8 minut, pierś wyjmij i przełóż na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru oleju.
                                                                      1. Sałatę rzymską potnij na ćwiartki, dopraw dressingiem i ułóż na talerzu, dodaj grzanki, kurczka, plastry parmezanu i całość delikatnie jeszcze polej dressingiem.

                                                                        Sałatka włoska z makaronem i burratą - przepis na sylwestra

                                                                        Składniki:

                                                                        • 500 g kolorowego makaronu w świderkach,
                                                                          • oliwa z oliwek,
                                                                            • opakowanie rukoli,
                                                                              • 250 ml passaty pomidorowej,
                                                                                • 3 ząbki czosnku,
                                                                                  • 50 g orzeszków pinii,
                                                                                    • mix papryki,
                                                                                      • 100 g pomidorków cherry żółtych i czerwonych,
                                                                                        • duży pęczek bazylii,
                                                                                          • 2 burraty,
                                                                                            • sól i pieprz do smaku.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              1. Kolorowy makaron ugotuj w posolonej wodzie, odcedź a następnie lekko przelej oliwą z oliwek. 
                                                                                                1. W robocie kuchennym zmiksuj rukolę razem z passata pomidorową, czosnkiem, orzeszkami pinii i oliwa z oliwek. Dressing dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
                                                                                                  1. Paprykę kolorową potnij w kostkę, dopraw solą i podsmaż na oleju aby była chrupka, do papryki dodaj pokrojone pomidorki cherry i posiekane liście bazylii. Całość dodaj do makaronu i dokładnie wymieszaj. 
                                                                                                    1. Wszystkie składniki ułóż w misce, polej dressingiem a następnie dodaj kawałki porwanej buraty. Sałatkę udekoruj liśćmi rukoli i bazylii. 

                                                                                                      Zimowa sałatka z pieczonymi warzywami, fetą i mandarynką - przepis na sylwestra

                                                                                                      Zimowa sałatka z pieczonymi warzywami, fetą i mandarynką
                                                                                                      Zimowa sałatka z pieczonymi warzywami, fetą i mandarynką
                                                                                                      Zimowa sałatka z pieczonymi warzywami, fetą i mandarynką
                                                                                                      Źródło: Mateusz Grochocki

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 4 buraki żółte i 4 buraki czerwone,
                                                                                                        • 2 pasternaki,
                                                                                                          • 10 małych ziemniaków,
                                                                                                            • 50 ml oliwy z oliwek,
                                                                                                              • sól i tymiane,
                                                                                                                • sok z cytryny,
                                                                                                                  • pęczek natki pietruszki,
                                                                                                                    • 10 mandarynek,
                                                                                                                      • 200 g sera feta,
                                                                                                                        • 100 g płatków migdałowych.

                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                          1. Warzywa korzenne dokładnie umyj i obierz, następnie polej oliwą dodaj sól i tymianek i wstaw do piekarnika (170 st. C) na około 1,15m.
                                                                                                                            1. Gdy warzywa będą miękkie obierz je ze skóry, dodaj oliwę, sok z cytryn, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. 
                                                                                                                              1. Mandarynkę podziel na segmenty, ser feta potnij w kostkę. 
                                                                                                                                1. Na talerzu ułóż pieczone warzywa, na górę dodaj pocięty ser feta, oliwę z oliwek i kawałki mandarynki. Sałatkę można pokruszyć prażonymi migdałami.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości