Przepisy kulinarne

Stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak, czyli pyszne danie na jesienny obiad

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Patryk Galewski

W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski zaprezentował, jak przygotować jesienne, śliwkowe przysmaki księdza Kaczkowskiego. Sprawdź, jak zrobić stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak w wydaniu szefa kuchni. 

Stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak - przepis krok po kroku

Składniki na polędwicę:

  • polędwica wołowa (około 0,5kg) podzielona na dwie równe części
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz

Składniki na śliwkową kasze pęczak:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 8 śliwek suszonych (pokrojone w paski)
  • szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • ½ marchew
  • ½ korzeń pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr wody
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak

  1. 1Pokrojone kawałki polędwicy (o grubości 3 centymetrów) wyłożyć z lodówki i zostawić na widoku w temperaturze pokojowej około 5 godzin!
  2. 2Gdy polędwica osiągnęła temperaturę pokojową, delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na porządnie rozgrzaną patelnię (jeśli jest możliwość, to z grubym dnem żeliwna).
  3. 3Po wrzuceniu steków na patelnie staramy się nie ruszać mięsa przez 2 minuty, następnie obracamy steki na drugą stronę i kolejne 2 minuty smażymy (przy obracaniu: nie wbijamy widelców, noży, nie naciskamy! traktujemy mięso jak jajko), kiedy mięso jest zamknięte (obsmażone z góry i dołu).
  4. 4Zmniejszamy ogień pod patelnią, wrzucamy masło, czosnek i rozmaryn. Ustawiamy patelnię na ogniu pod kątem 30 stopni i delikatnie polewamy steki gorącym, aromatycznym masłem, około 2 minuty z każdej strony (góra-dół).
  5. 5Wysmażone steki przekładamy na kratkę aby chwilę odpoczęły, w tym czasie mięso się rozluźni.
  6. 6Czas na kaszę! W garnuszku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy cebulę, warzywa i śliwki suszone, po chwili wsypujemy kaszę pęczak i chwilkę podsmażamy i zalewamy winem.
  7. 7Gdy płyn zredukuje się prawie całkowicie, dolewamy wodę (lecz tylko taką ilość, aby zakryła powierzchnię kaszy, stale mieszając). Taką czynność powtarzamy do wykorzystania wody.
  8. 8Koniec wody to sygnał, aby ściągnąć kaszę z gazu i dodać zimne masło, stale mieszając!
  9. 9Wracamy na patelnię do warzyw! Gdy warzywa są już na ząb, dodajemy wątróbki i morele, następnie czosnek, natkę pietruszki i dusimy razem zaledwie kilka minut (tak, aby wątróbka była w środku kusząco soczysta i różowa) i ściągamy z ognia.
  10. 10Na koniec dodajemy przyprawy i oczywiście zimne masło, delikatnie mieszając, aby powstał aksamitny sos.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Patryk Galewski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości