Sernik - nasze dobro narodowe. Przepisy Justyny Kowal i Basi Dobrzyńskiej na jedno z najlepszych ciast świata

Sernik – dobro
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polski sernik zajął drugie miejsce w plebiscycie na najlepsze ciasta świata. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Kowal i Basia Dobrzyńska przygotowały trzy warianty tego wspaniałego polskiego specjału. Sprawdź, jak przygotować sernik tradycyjny, nowojorski i kokosowe serniczki. 

Sernik tradycyjny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu, zmielonego,
    • 220 g cukru,
      • 180 g masła w temperaturze pokojowej,
        • 6 jaj L (białka i żółtka osobno),
          • 100 g rodzynek,
            • 100 g skórki pomarańczowej,
              • skórka otarta z jednej pomarańczy,
                • 100 ml rumu,
                  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
                    • 30 ml ekstraktu z wanilii lub ziarna z jednej laski,
                      • cukier puder do posypania.
                        Sernik
                        Sernik
                        Sernik
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Jak przygotować tradycyjny sernik:

                        1. Rodzynki zalać rumem kilka godzin przed pieczeniem sernika.
                          1. W misie miksera utrzeć masło do puszystości.
                            1. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem aż potroją objętość i zmienią kolor na jasny.
                              1. Do utartego masła dolewać stopniowo żółtka, połączyć.
                                1. Dodawać partiami twaróg na przemian ze skrobią, połączyć ze sobą.
                                  1. Dodać odsączone rodzynki, skórkę kandyzowaną i otartą, ekstrakt lub ziarna z wanilii, połączyć ze sobą.
                                    1. Dodać ubitą na sztywno pianę, połączyć ręcznie.
                                      1. Wyłożyć do tortownicy, piec w temperaturze 175 stopni, bez termoobiegu, przez około godzinę.
                                        Sernik nowojorski
                                        Sernik nowojorski
                                        Sernik nowojorski
                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                        Sernik nowojorski - przepis krok po kroku

                                        Składniki:

                                        • 200 g ciastek,
                                          • 1000 g serka philadelphia,
                                            • 200 g śmietany 18%,
                                              • 4 jajka,
                                                • 5 żółtek,
                                                  • 150 g cukru pudru,
                                                    • laska wanilii,
                                                      • sok z jednej cytryny,
                                                        • 400 g białej czekolady,
                                                          • 200 g śmietanki 30%
                                                            • świeże truskawki,
                                                              • świeże porzeczki,
                                                                • świeże maliny,
                                                                  • świeże borówki.

                                                                    Jak przygotować sernik nowojorski:

                                                                    1. Spód: należy zblendowac ciastka i dodać rozpuszczone masło. Całość wyłożyć do tortownicy i schłodzić.
                                                                      1. Masa: do misy miksera włożyć serki, jajka, śmietanę, cukier puder, dodać wanilię i sok z cytryny, zmieszać i wylać na schłodzony spód. Piec w kąpieli wodnej przez około 80 minut. Schłodzić kilka godzin. Na schłodzony sernik wylać rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką, ułożyć owoce. Ponownie schłodzić.
                                                                        Serniczki kokosowe
                                                                        Serniczki kokosowe
                                                                        Serniczki kokosowe
                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                        Serniczki kokosowe - przepis krok po kroku

                                                                        Składniki:

                                                                        • 300 gramów serka philadelphia,
                                                                          • 140 g ksylitolu lub erytrytolu,
                                                                            • 320 ml mleczka kokosowego z puszki,
                                                                              • 290 ml śmietany 18% kwaśnej,
                                                                                • 60 g wiórków kokosowych,
                                                                                  • 3 duże jajka,
                                                                                    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                                                      • jogurt grecki 300 g,
                                                                                        • świeże maliny.

                                                                                          Jak przygotować serniczki kokosowe:

                                                                                          1. Zmiksować wszystkie składniki w misie miksera, składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masę rozlać do kubeczków. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 35 minut. Schłodzić, udekorować jogurtem i malinami. 

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                            Źródło: Justyna Kowal i Basia Dobrzyńska

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości