Koniec tygodnia to moment, na który każdy czeka z utęsknieniem. Planujemy spotkania, relaks i odpoczynek, a obowiązki domowe… cóż, najlepiej ograniczyć do minimum! Jeśli nie chcesz spędzać soboty i niedzieli przy garnkach, mamy dla ciebie rozwiązanie. Ewa Szczęsna podpowiedziała w Kuchni Dzień Dobry TVN, jak sprytnie zaplanować piątkowe gotowanie, by cieszyć się smacznymi posiłkami przez cały weekend.
Kucharka, uczestniczka VII edycji programu "MasterChef", zaprezentowała przepisy na makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem, risotto oraz zapiekankę ziemniaczaną. Znajdziesz je poniżej.
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem
Składniki:
- 450 g makaronu (spaghetti lub mezze maniche),
- 500 ml gotowego sosu pomidorowego,
- 250 g tuńczyka,
- 2-3 anchois,
- garść oliwek,
- kilka kaparów,
- natka pietruszki,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Na patelnię, podgrzewaną na małym ogniu, wlać oliwę, dodać zgnieciony ząbek czosnku, kapary oraz anchois. Chwilę przesmażyć, dodać tuńczyka (wcześniej odlać olej bądź sos z puszki), oliwki, sos pomidorowy, doprawić do smaku: solą, pieprzem, papryczką chili. Następnie gotować przez 5-10 minut. W tym czasie ugotować al dente makaron, przełożyć do sosu, dokończyć razem gotowanie, na koniec posypać obficie natką pietruszki.
Risotto
Składniki:
- 400 g ryżu carnaroli,
- ok. 500 ml wywaru,
- 300 g mielonego mięsa,
- 200 g zielonego groszku mrożonego,
- cebula,
- marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- gotowa baza sosu pomidorowego,
- 50 g zimnego masła,
- 100 g sera parmigiano.
Przygotowanie:
Na patelnię z łyżką oliwy wyłożyć posiekaną włoszczyznę, przesmażyć przez 5 minut, a potem dodać mięso mielone i dobrze je rozdrobnić. Następnie smażyć do odparowania wody, dodać mrożony, zielony groszek i gotową bazę sosu pomidorowego z pierwszego przepisu. Wszystko zagotować.
Wysypać do dobrze rozgrzanego garnka ryż i chwilę testować, ciągle mieszając. Kiedy ryż jest gorący i zrobił się przezroczysty, podlać odrobiną białego wytrawnego wina lub chochelką wywaru. Kiedy ryż wchłonie ciecz, podlać kolejną porcją wywaru. Po 5 minutach gotowania dodać gotowy sos pomidorowo-mięsny i kontynuować gotowanie. Na 3 minuty przed końcem wyłączyć ogień, dodać bardzo zimne masło i parmigiano, a potem przykryć przykrywką na 30 sekund. Odkryć i energicznie mieszać przez chwilę. Wyłożyć na talerze.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego,
- cebula,
- marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- łodyga selera naciowego,
- po jednej papryce - czerwona, żółta, zielona,
- groszek zielony,
- 200 ml gotowego sosu pomidorowego,
- 500 ml wywaru,
- łyżka musztardy,
- łyżeczka sosu worchester,
- łyżka musztardy,
- kilogram ziemniaków,
- 100 ml mleka,
- 80 g masła,
- 80 g sera cheddar,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Posiekać bardzo drobno: cebulę, marchewkę, seler naciowy, papryki kolorowe. Następnie wszystko przesmażyć przez 10 minut na łyżce oliwy, dodać mielone mięso wołowe lub jagnięcinę, a potem całość smażć, aż odparuje woda z mięsa i zacznie się rumienić. Następnie dodać łyżkę musztardy i przyprawy, podlać wywarem chwilę gotować. Później dodać gotowy sos pomidorowy i kontynuować gotowanie, aż do zagęszczenia sosu.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przepuścić przez praskę lub ubić tłuczkiem. Następnie dodać mleko, masło, ser oraz dokładnie wymieszać. Na dno foremki przelać gotowy sos mięsno-pomidorowy. Wyłożyć ziemniaki, a potem rozprowadzić po całości. Zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Zobacz także:
- Propozycje Joanny Brodzik na weekendowy obiad i deser. Sprawdź jej wyjątkowe przepisy
- Rodzinne gotowanie Anny i Elżbiety Jarosik. Proste i szybkie przepisy na obiad oraz deser
- Smaki rodzinnej tradycji, czyli dania kuchni polskiej z przepisów Sylwii Gliwy i Mieczysława Hryniewicza
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Ewa Szczęsna
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News