Ugotuj w piątek, będziesz mieć obiad na cały weekend. Sprytne gotowanie według Ewy Szczęsnej [ZOBACZ WIDEO]

Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co przygotować w piątek, żeby mieć obiad na cały weekend?
Co przygotować w piątek, żeby mieć obiad na cały weekend?
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Koniec tygodnia to moment, na który każdy czeka z utęsknieniem. Planujemy spotkania, relaks i odpoczynek, a obowiązki domowe… cóż, najlepiej ograniczyć do minimum! Jeśli nie chcesz spędzać soboty i niedzieli przy garnkach, mamy dla ciebie rozwiązanie. Ewa Szczęsna podpowiedziała w Kuchni Dzień Dobry TVN, jak sprytnie zaplanować piątkowe gotowanie, by cieszyć się smacznymi posiłkami przez cały weekend.

Kucharka, uczestniczka VII edycji programu "MasterChef", zaprezentowała przepisy na makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem, risotto oraz zapiekankę ziemniaczaną. Znajdziesz je poniżej.

Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

Składniki:

  • 450 g makaronu (spaghetti lub mezze maniche),
  • 500 ml gotowego sosu pomidorowego,
  • 250 g tuńczyka,
  • 2-3 anchois,
  • garść oliwek,
  • kilka kaparów,
  • natka pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy.

Przygotowanie:

Na patelnię, podgrzewaną na małym ogniu, wlać oliwę, dodać zgnieciony ząbek czosnku, kapary oraz anchois. Chwilę przesmażyć, dodać tuńczyka (wcześniej odlać olej bądź sos z puszki), oliwki, sos pomidorowy, doprawić do smaku: solą, pieprzem, papryczką chili. Następnie gotować przez 5-10 minut. W tym czasie ugotować al dente makaron, przełożyć do sosu, dokończyć razem gotowanie, na koniec posypać obficie natką pietruszki. 

Risotto

Składniki:

  • 400 g ryżu carnaroli,
  • ok. 500 ml wywaru,
  • 300 g mielonego mięsa,
  • 200 g zielonego groszku mrożonego,
  • cebula,
  • marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • gotowa baza sosu pomidorowego,
  • 50 g zimnego masła,
  • 100 g sera parmigiano.

Przygotowanie:

Na patelnię z łyżką oliwy wyłożyć posiekaną włoszczyznę, przesmażyć przez 5 minut, a potem dodać mięso mielone i dobrze je rozdrobnić. Następnie smażyć do odparowania wody, dodać mrożony, zielony groszek i gotową bazę sosu pomidorowego z pierwszego przepisu. Wszystko zagotować.

Wysypać do dobrze rozgrzanego garnka ryż i chwilę testować, ciągle mieszając. Kiedy ryż jest gorący i zrobił się przezroczysty, podlać odrobiną białego wytrawnego wina lub chochelką wywaru. Kiedy ryż wchłonie ciecz, podlać kolejną porcją wywaru. Po 5 minutach gotowania dodać gotowy sos pomidorowo-mięsny i kontynuować gotowanie. Na 3 minuty przed końcem wyłączyć ogień, dodać bardzo zimne masło i parmigiano, a potem przykryć przykrywką na 30 sekund. Odkryć i energicznie mieszać przez chwilę. Wyłożyć na talerze.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łodyga selera naciowego,
  • po jednej papryce - czerwona, żółta, zielona,
  • groszek zielony,
  • 200 ml gotowego sosu pomidorowego,
  • 500 ml wywaru,
  • łyżka musztardy,
  • łyżeczka sosu worchester,
  • łyżka musztardy,
  • kilogram ziemniaków,
  • 100 ml mleka,
  • 80 g masła,
  • 80 g sera cheddar,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Posiekać bardzo drobno: cebulę, marchewkę, seler naciowy, papryki kolorowe. Następnie wszystko przesmażyć przez 10 minut na łyżce oliwy, dodać mielone mięso wołowe lub jagnięcinę, a potem całość smażć, aż odparuje woda z mięsa i zacznie się rumienić. Następnie dodać łyżkę musztardy i przyprawy, podlać wywarem chwilę gotować. Później dodać gotowy sos pomidorowy i kontynuować gotowanie, aż do zagęszczenia sosu.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przepuścić przez praskę lub ubić tłuczkiem. Następnie dodać mleko, masło, ser oraz dokładnie wymieszać. Na dno foremki przelać gotowy sos mięsno-pomidorowy. Wyłożyć ziemniaki, a potem rozprowadzić po całości. Zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości