Soki z głogu mają przede wszystkim lecznicze właściwości, warto je pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność spada. W smaku napój z tych owoców jest cierpki - lekko kwaskowaty i gorzki jednocześnie.
Sok z głogu - właściwości zdrowotne
Głóg Bogaty jest w witaminę C, flawonoidy o działaniu rozkurczowym, procyjanidy, które obniżają ciśnienie oraz potas, sód, wapń, magnez i fosfor. Połączenie tych składników sprawia, że sok z głogu dobrze wpływa na cały układ krążenia - obniża ciśnienie oraz cholesterol LDL, ponadto zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz wspiera układ odpornościowy. Wyciągi z głogu działają także przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
Zobacz wideo: Na talerzu polska złota jesień
Co więcej soki z głogu dzięki obecności flawonoidów mają działanie przeciwzapalne oraz zwalczają wolne rodniki. To idealny napój, na okresy obniżonej odporności oraz dla osób starszych, u których występuje ryzyko udaru oraz mają wysokie ciśnienie.
Sok z głogu - przepis krok po kroku
Składniki:
- owoce głogu - 1 kg,
- cukier - 250 g,
- sok z cytryny - 50 ml,
- woda - 500 ml,
- żurawina, aronia, dzika róża (opcjonalnie) - 100 g.
Sposób przygotowania:
- Owoce głogu oczyścić, wykroić gniazda nasienne i włożyć do sokowirówki.
- Jeżeli używa się dodatkowych owoców, np. żurawiny, aronii lub dzikiej róży, to umyć je i dodać do głogu do wyciskarki.
- Owoce wycisnąć, aż puszczą sok.
- Zebrany płyn przełożyć do rondla, dodać wodę, sok z cytryny i cukier.
- Całość zagrzać, mieszać aż do rozpuszczenia cukru, ale nie doprowadzając do wrzenia.
- Tak przygotowany sok przelać do czystych naczyń i zawekować.
Sok z głogu można przechowywać około 6 miesięcy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Zobacz także:
- Głóg dwuszyjkowy i jednoszyjkowy – naturalne leki rosnące przed Twoim domem
- Dlaczego warto pić ziołowe herbaty? "Te na bazie żeń-szenia czy głogu mogą zastąpić kawę"
- Przepisy na najlepsze nalewki domowej roboty
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: 5PH/Getty Images