Głóg ma cenne właściwości lecznicze. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, może być używany jako dodatek do potraw, a przy tym jest łatwo dostępny.
Głóg dwuszyjkowy i jednoszyjkowy – co warto o nich wiedzieć?
Głóg jednoszyjkowy oraz dwuszyjkowy to dwa najczęściej spotykane rodzaje głogu. Obydwie rośliny są do siebie podobne, choć ten pierwszy ma krótsze ciernie i jest większy. Do odmian głogu jednoszyjkowego zaliczają się: Compacta, Variegata, Punicea i Stricta; do odmian głogu dwuszyjkowego: Rubra Plena, Pauls Scarlet, Gireoudii, Autumn Glory, Candidoplena i Plena.
Głóg drzewo z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. Nierzadko można go znaleźć w domowych ogrodach, a największe zainteresowanie budzą jego owoce. Nie dość, że są smaczne, to sprawdzają się również jako praktyczny element dekoracji – z głogu tworzy się np. żywopłoty obronne. Tych roślin zarówno pod postacią krzewu, jak i drzewa, jest około 200 gatunków, lecz w Polce można odnaleźć tylko 3 z nich – głóg pośredni, dwuszyjkowy i jednoszyjkowy.
Głóg i jego właściwości lecznicze
Zarówno kwiaty, jak i owoce głogu posiadają wiele cennych witamin i minerałów. Zaliczają się do nich: fenolokwasy, witamina C, garbniki, aminy czy fitosterole. Jednak osoby zainteresowane przede wszystkim leczniczymi właściwościami głogu najbardziej cenią zawarte w nich procyjanidy i flawonoidy. Związki te znacznie poprawiają funkcjonowanie organizmu, np. działają rozkurczowo na naczynia krwionośne, drogi moczowe czy mięśnie gładkie jelit. Co więcej, głóg ma korzystne działanie na naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie tętnicze. Kwiat głogu zwalnia częstotliwość skurczów serca, co w efekcie podnosi wydolność tego organu.
Głóg – przeciwwskazania do spożywania
Głóg jako herbata lub syrop, mimo iż posiadają wiele korzystnych cech, nie powinny być podawane osobom cierpiącym na choroby serca lub zmagającym się z niedociśnieniem. W takich przypadkach odradza się również przyjmowanie głogu w postaci suplementu diety – głogowe tabletki zawierają ekstrakt z tej rośliny.
Nalewka z głogu. Jak ją przygotować?
Istnieje wiele możliwości, aby stworzyć nalewkę z głogu. Przepisów jest mnóstwo i niekiedy trudno wybrać ten jeden, najlepszy dla nas. Napój można przygotować zarówno z owoców, jak i z kwiatostanów głogu – krzewów jest wiele gatunków, a każdy z nich daje nieco inny smak. Przygodę z nalewkami z omawianej rośliny warto zacząć od tradycyjnej nalewki głogowej. Głóg pomaga na serce, a nalewkę nietrudno przygotować. Potrzebne nam do tego będą:
- kilogram dojrzałych owoców głogu,
- kilka goździków,
- cynamon,
- cukier,
- spirytus i przegotowana woda.
- Umyte owoce wkładamy do słoja, do którego później wlewamy cztery szklanki spirytusu i jedną szklankę wody.
- Całość odstawiamy na dwa tygodnie, lecz w międzyczasie nie zapominamy o delikatnym poruszaniu słojem.
- Po dwóch tygodniach możemy przygotować syrop z przypraw i cukru, który następnie mieszamy ze spirytusem ze słoja – ta mieszanina jest bazą nalewki z drzewa głogu.
- Na koniec odstawiamy ją na trzy dni i przelewamy do butelek.
Głogowy preparat powinien zostać schowany do ciemnego miejsca na co najmniej kilka miesięcy. Po tym czasie będzie nadawał się do spożycia.
Głóg pierzastolistny – co to jest?
Inaczej nazywany jest głogiem chińskim, a swoją popularność zawdzięcza pysznym owocom. Niektórzy określają go mianem głogu ozdobnego. Drzewo świetnie wygląda w ogrodzie, gdyż ma wysokość co najmniej pięciu metrów i posiada rozłożystą koronę.
Głóg jadalny – do czego można go dodać?
Głóg posiada właściwości lecznicze, lecz poza tym świetnie sprawdza się jako dekoracja ciast i deserów. Ponadto dodaje ciekawego smaku sałatkom. Jego kwiaty nadają się do suszenia, a sam proces zapewnia im jeszcze lepszy aromat i dodatkowo pobudza kubki smakowe.
Z głogu np. pospolitego można zrobić dżem. Do jego produkcji potrzebujemy pół kilograma owoców i tyle samo cukru oraz wody mineralnej. Do ugotowanych na miękko owoców dodaje się cukier i odstawia na noc. Następnego dnia przetwór należy znów zagotować i przełożyć do słoiczków. Głóg ma szerokie zastosowanie, a głogowe przetwory są naprawdę smaczne.
Głóg – gdzie go zbierać?
Głóg czerwony rośnie w nasłonecznionych miejscach. Jego pospolite odmiany można znaleźć na skrajach lasów, przy drogach oraz w starych sadach. Głogowe uprawy nierzadko znajdują się też w okolicach pasiek. W sytuacji, gdy nie ma się możliwości zdobycia tej rośliny, można skorzystać z głogu w tabletkach. Preparaty ziołowe na jego bazie, tak jak roślina głóg, pomagają na nadciśnienie i są stosowane podczas leczenia chorób cywilizacyjnych.
Nadające się do spożycia są nie tylko owoce głogu. Liście również można zbierać, aby później je przetwarzać – z garści kwiatów i liści można zrobić napar.
Jak zrobić sok z głogu?
Głóg do picia w formie soku można kupić w aptece lub przyrządzić samodzielnie. Jeżeli chcemy sami przygotować domowy napój, należy umyte owoce odwirować w sokowirówce i dosłodzić, najlepiej miodem. Sok szybko fermentuje, więc nie należy zwlekać z wypiciem go. Dobry rezultat można osiągnąć już podczas picia jednej szklanki dziennie – np. połowę rano i połowę wieczorem.
Zobacz także:
- W piekarniku, na powietrzu, w mikrofalówce, a może w suszarce - jak najlepiej suszyć zioła?
- Zioła na trawienie i na przemianę materii
- Jak dbać o warzywa, by dawały plony aż do jesieni?
Zobacz wideo: Picie herbaty może obniżyć ciśnienie krwi?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Sandra Standbridge/Getty Images