Przepisy kulinarne

Jesienna zupa ze świeżych grzybów. Pyszne i proste przepisy

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Getty Imagesamberto4ka/Getty Images

Zupa grzybowa to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych darów natury. Możemy użyć do tego mieszanki grzybów leśnych lub wybrać jeden gatunek i w ten sposób wyekstrahować jego aromat. Sprawdź nasze pomysły na jesienną zupę grzybową.

Zanim przejdziemy do przygotowania tej potrawy, należy upewnić się, że grzyby, którymi dysponujemy, są jadalne. Do przedstawionych przepisów można wykorzystać też grzyby suszone. W takim przypadku powinno się je uprzednio namoczyć w ciepłej wodzie.

Jakie grzyby leśne można dodać do zupy grzybowej?

Doskonale sprawdzą się borowiki, maślaki i kurki, które są niezwykle aromatyczne. Jeżeli brakuje nam grzybów leśnych, można dodać pieczarki i/lub boczniaki. Do potrawy nadają się przede wszystkim młode i jędrne okazy - po ugotowaniu będą bardziej chrupkie niż duże i dojrzałe grzyby.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mieszanka grzybów leśnych - 0,5 kg,
  • bulion warzywny - 1 l,
  • włoszczyzna (marchewka, seler, por) - 1 zestaw,
  • cebula - 1 duża,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • śmietanka 30% - 100 ml,
  • masło klarowane - 15 g,
  • świeży koperek do posypania,
  • liść laurowy - 1,
  • ziele angielskie - 1-3 kulki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. 1Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Całość zeszklić.
  2. 2Grzyby pokroić i dodać na patelnię. Całość smażyć, aż wszystko się zarumieni.
  3. 3Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować i dodać do niego warzywa, podsmażoną cebulę, czosnek i grzyby.
  4. 4Zupę gotować przez około godzinę. W tym czasie dodać wszystkie przyprawy.
  5. 5Przed podaniem zabielić ugotowaną zupę śmietanką i posypać świeżym koperkiem.

Zupa borowikowa ze świeżych grzybów - przepis krok po kroku

Składniki:

  • borowiki - 0,6 kg,
  • włoszczyzna - 1 zestaw,
  • cebula - 1 duża,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • ziemniaki - 3-4 średnie sztuki,
  • bulion drobiowy, wołowy lub wegetariański - 1 l,
  • masło klarowane - 1 łyżka,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, świeża natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. 1Grzyby obrać i pokroić.
  2. 2Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, czosnek i grzyby. Całość smażyć aż do zarumienienia.
  3. 3Do smażących się warzyw dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażyć i dodać 5 łyżek wody.
  4. 4Dusić przez około 15 minut.
  5. 5Do bulionu dodać włoszczyznę pokrojoną w kostkę i przyprawy, całość zagotować.
  6. 6Dodać podsmażane warzywa do zupy, gotować przez 1-2 godzin, aż wszystkie zmiękną.
  7. 7Przed podaniem dodać śmietankę i posiekaną pietruszkę.

Zobacz wideo: Jesienią noszę kalosze

Jesienią noszę kalosze
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości