Jesienna zupa ze świeżych grzybów. Sprawdź, jak przygotować danie, które zachwyci każdego

Zupa grzybowa podana w domowy sposób
amberto4ka/Getty Images
Źródło: Getty Images
Zupa grzybowa to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych darów natury. Możemy użyć do tego mieszanki grzybów leśnych lub wybrać jeden gatunek i w ten sposób wyekstrahować jego aromat. Sprawdź nasze pomysły na jesienną zupę grzybową.

Zanim przejdziemy do przygotowania tej potrawy, należy upewnić się, że grzyby, którymi dysponujemy, są jadalne. Do przedstawionych przepisów można wykorzystać też grzyby suszone. W takim przypadku powinno się je uprzednio namoczyć w ciepłej wodzie.

Jakie grzyby leśne można dodać do zupy grzybowej?

Doskonale sprawdzą się borowiki, maślaki i kurki, które są niezwykle aromatyczne. Jeżeli brakuje nam grzybów leśnych, można dodać pieczarki i/lub boczniaki. Do potrawy nadają się przede wszystkim młode i jędrne okazy - po ugotowaniu będą bardziej chrupkie niż duże i dojrzałe grzyby.

Grzyby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mieszanka grzybów leśnych - 0,5 kg,
    • bulion warzywny - 1 l,
      • włoszczyzna (marchewka, seler, por) - 1 zestaw,
        • cebula - 1 duża,
          • czosnek - 1 ząbek,
            • śmietanka 30% - 100 ml,
              • masło klarowane - 15 g,
                • świeży koperek do posypania,
                  • liść laurowy - 1,
                    • ziele angielskie - 1-3 kulki,
                      • sól i pieprz do smaku.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Całość zeszklić.
                          1. Grzyby pokroić i dodać na patelnię. Całość smażyć, aż wszystko się zarumieni.
                            1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować i dodać do niego warzywa, podsmażoną cebulę, czosnek i grzyby.
                              1. Zupę gotować przez około godzinę. W tym czasie dodać wszystkie przyprawy.
                                1. Przed podaniem zabielić ugotowaną zupę śmietanką i posypać świeżym koperkiem.

                                  Zupa borowikowa ze świeżych grzybów - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • borowiki - 0,6 kg,
                                    • włoszczyzna - 1 zestaw,
                                      • cebula - 1 duża,
                                        • czosnek - 3 ząbki,
                                          • ziemniaki - 3-4 średnie sztuki,
                                            • bulion drobiowy, wołowy lub wegetariański - 1 l,
                                              • masło klarowane - 1 łyżka,
                                                • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, świeża natka pietruszki.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Grzyby obrać i pokroić.
                                                    1. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, czosnek i grzyby. Całość smażyć aż do zarumienienia.
                                                      1. Do smażących się warzyw dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażyć i dodać 5 łyżek wody.
                                                        1. Dusić przez około 15 minut.
                                                          1. Do bulionu dodać włoszczyznę pokrojoną w kostkę i przyprawy, całość zagotować.
                                                            1. Dodać podsmażane warzywa do zupy, gotować przez 1-2 godzin, aż wszystkie zmiękną.
                                                              1. Przed podaniem dodać śmietankę i posiekaną pietruszkę.

                                                                Zobacz wideo: Jesienią noszę kalosze

                                                                Jesienią noszę kalosze
                                                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości