Potrawy wigilijne

    Potrawy wigilijne

    Każdy ma swój sposób lepienia pierogów. Ulubiona technika zazwyczaj jest wyniesiona z rodzinnego domu czy zapożyczona od babć. Wzory na lepienie pierogów można także znaleźć w internecie czy książkach kucharskich. Stanowią one niekończącą się kopalnię inspiracji. Jaki przepis na pyszne pierogi na zespół "Powsinianie"? Sprawdziła to Kinga Burzyńska.

    Jadasz karpia jedynie na wigilię, myśląc, że to ryba tłusta i mulista w smaku? Nie wiesz, jak go przyrządzić, aby nie był tak kaloryczny jak karp smażony w panierce? Zobacz, jak wybrać najlepszego karpia i jak go przygotować, aby był smaczny, zdrowy i nietuczący.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował świąteczne dania z buraków. Na naszym stole pojawiły się: barszcz wigilijny na zakwasie, łosoś marynowany w burakach, przekładaniec z buraka i koziego sera, a także panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie.

    Kiszona kapusta to cenne źródło m.in. witaminy C, przeciwutleniaczy oraz prozdrowotnych bakterii. Zwłaszcza jesienią i zimą warto ją włączyć do menu. Co z niej przygotować? Zainspiruj się niebanalnymi pomysłami Darii Ładochy na kapustę kiszoną z kaparami, pomidorowy kapuśniak, czy tartę z wędzonym łososiem. Nie masz ochoty na kapustę? Zobacz, jak zrobić rozgrzewające łazanki z chili.

    Dzieci nie przepadają za wszystkimi wigilijnymi potrawami, dlatego Daria Ładocha przygotowała dania, dzięki którym nie odejdą one głodne od stołu wigilijnego. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: świąteczny cynamonowiec, ryba po grecku i kluski z makiem.