Świąteczne potrawy dla dzieci - porady dietetyka
Święta Bożego Narodzenia to dla dzieci szczególny czas. Najmłodsi z niecierpliwością oczekują na moment, kiedy pod choinką pojawią się upominki, ale z nie mniejszym zainteresowaniem przyglądają się potrawom serwowanym na tę wyjątkową okoliczność. Magdalena Adamczak zapewnia, że podczas przygotowywania dań warto zatroszczyć się nie tylko o apetyt małych łasuchów, ale także o ich bezpieczeństwo.
Ekspertka, która na co dzień pochyla się nad zagadnieniami związanymi z racjonalnym i zbilansowanym żywieniem, zachęca tym samym do wypróbowania oryginalnych przepisów na świąteczne potrawy, które przypadną do gustu nie tylko maluchom, ale również ich rodzicom.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Zobacz wideo: Kuchnia. Święta tuż tuż
Przepis na pierogi szpinakowe
Składniki na farsz:
- 500 g mrożonego szpinaku;
- 1/2 opakowania sera feta o zawartości 12-17% tłuszczu;
- 70 g mielonego twarogu o maksymalnej zawartości tłuszczu 7 %;
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Rozmrażamy szpinak i odciskamy go z wody. Dodajemy pieprz i twaróg.
- Mieszamy dokładnie, po czym dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy ponownie.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej + dodatkowo mąka do posypania blatu lub stolnicy;
- 200 ml wody o temperaturze 60°C;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Na końcu uzupełniamy odrobiną oliwy z oliwek.
- Zgniatamy ciasto.
- Przed rozwałkowaniem stolnicę należy porządnie posypać mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 mm. Ssporą szklanką wycinamy koła, na które nakładamy porcję nadzienia.
- Pierożki odkładamy, gdy wszystkie będą gotowe, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez około 5 minut w osolonej wodzie.
Przepis na pierogi leniwe z bananem
Składniki:
- 1 duży dojrzały banan (waga bez skórki 120 g);
- 200 g białego, chudego twarogu;
- 1 jajko;
- 50- 60 g mąki orkiszowej lub pszennej.
Przygotowanie:
- Banana i twaróg miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy jajko i mąkę, dokładnie łącząc ze sobą składniki.
- Z tak przygotowanej mieszanki formujemy kluski.
- W dużym garnku gotujemy wodę. Przy pomocy łyżki wkładamy kluski do wrzątku.
- Kluseczki, które wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy cedzakiem. Podajemy z musem z ulubionych owoców lub dżemem brzoskwiniowym.
Przepis na pieczone kotlety rybne
Składniki:
- 300 g fileta z dorsza lub miruny;
- 1 jajko;
- 1 mała cebula;
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego;
- 1 łyżka natki pietruszki;
- szczypta pieprzu cytrynowego;
- szczypta papryki słodkiej mielonej;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka oliwy.
Przygotowanie:
- Filety rybne gotujemy, a następnie rozdrabniamy za pomocą widelca.
- Dodajemy natką pietruszki, przyprawy, siemię lniane i cebulę.
- Oddzielamy żółtko od białka. Do białka wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ubite białko z żółtkiem i masą rybną.
- Formujemy nieduże, płaskie kotleciki i kładziemy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo skropionym oliwą. Pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.
Sernik na zimno z mandarynkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego;
- 10-12 obranych małych mandarynek (warto wybrać te z cienką skórką);
- 3 galaretki (2 bezbarwne, 1 pomarańczowa).
Przygotowanie:
- Mandarynki myjemy, obieramy i rozdrabniamy.
- 2 bezbarwne galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Czekamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z twarogiem.
- W międzyczasie w osobnym naczyniu wypełnionym 200 ml wody rozpuszczamy galaretkę pomarańczową.
- Foremkę (najlepiej silikonową) wykładamy mandarynkami. Zalewamy masą twarogową. Wierzch wykładamy mandarynkami.
- Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gdy masa stężeje, zalewamy ciasto galaretką pomarańczową.
- Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na około 6-8 godzin.
Zobacz także:
- Gotowany łosoś, frittata z marchwią i krem brokułowy, czyli dania na parze według Sebastiana Olmy
- Ryby w roli głównej. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Wigilijny kisiel gryczany - przepis krok po kroku
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Archiwum prywatne Magdaleny Adamczak