Pikantne krewetki z salsą brzoskwiniową - przepis Piotra Kucharskiego

Krewetki
Krewetki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Krewetki z salsą brzoskwiniową to połączenie, które robi wrażenie. Pikantną wersję tej potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski. Sprawdź przepis krok po kroku.

Pikantne krewetki z salsą brzoskwiniową - przepis

Składniki:

  • 18 krewetek bez pancerza (nie gotowanych)
    • pieprz i sól
      • 1 papryczka chili
        • 3 ząbki czosnku
          • oliwa z oliwek
            • Salsa: 2 dojrzałe brzoskwinie, 1 papryczka chili, pęczek kolendry, sok i skórka otarta z limonki, oliwa z oliwek, 1 mała czerwona cebula
              • bagietka do podania

                Pikantne krewetki z salsą brzoskwiniową - sposób przygotowania

                1. Krewetki oczyść, przypraw pieprzem i posiekanym czosnkiem i papryczką chili. Odstaw do lodówki do zamarynowania na minimum 30 minut.
                  1. Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę, posiekaj chili i czerwoną cebulę. Składniki skrop sokiem z limonki i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Przed samym podaniem wymieszaj z kolendrą.
                    1. Krewetki nabij na pięć patyczków od szaszłyków, przypraw solą, skrop oliwą z oliwek i usmaż z obu stron po 1 minucie na rozgrzanej patelni grillowej. Podawaj z bagietką.

                      Zobacz także:

                      Źródło: Piotr Kucharski

                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości