Świąteczny piernik dojrzewający warto nastawić już teraz. Ten przepis to hit TikToka

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jadalne dzieła sztuki
Jadalne dzieła sztuki
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Trudno wyobrazić sobie zimę bez aromatycznych, rozgrzewających przypraw, które są dodawane do piernika. Z jego upieczeniem lepiej jednak nie czekać na ostatnią chwilę. Część osób nastawia to ciasto już w listopadzie, aby dojrzało do świąt. Sprawdź przepis na wspaniały, dojrzewający piernik świąteczny.

Piernik dojrzewający

Dobry piernik to stary piernik. Dojrzewające ciasto przesiąka aromatem świątecznych przypraw i po upieczeniu smakuje nieziemsko. Żeby jednak móc cieszyć się jego smakiem, trzeba pomyśleć o tym z wyprzedzeniem, bo piernik dojrzewający nie tylko musi się przegryźć jako surowe ciasto, ale też potrzebuje czasu, aby nabrać miękkości. Choć wymaga nieco zachodu, to odwdzięczy się doskonałym smakiem, a przełożony powidłami śliwkowymi skradnie niejedno podniebienie.

Kiedy nastawić piernik dojrzewający?

Im wcześniej nastawimy piernik, tym lepiej. Minimalny czas dojrzewania takiego ciasta to 2 tygodnie, chociaż lepiej dać mu od 4 do 6 tygodni. Ponadto, ten rodzaj wypieku musi także odstać swoje po wypieczeniu, aby skruczało i zrobiło się miękkie. Stąd wiele osób już w listopadzie rozpoczyna nastawianie piernika staropolskiego lub dojrzewającego.

Świąteczny piernik dojrzewający - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g masła
    • 1 szklanka cukru
      • 500 g miodu
        • 5 łyżek przyprawy do piernika
          • 1 łyżka cynamonu
            • 1 kg mąki
              • 4 łyżki sody oczyszczonej
                • 4 jajka
                  • 3/4 szklanki mleka
                    • 1 łyżka kakao
                      • 1/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich lub innych bakalii

                        Sposób przygotowania:

                        1. W rondlu rozpuść masło z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do piernika i cynamon. Lekko przestudź.
                          1. Przesiej mąkę do wysokiej miski, dokładnie wymieszaj z sodą oczyszczoną, dolej masę z masła i wymieszaj.
                            1. Dodaj 4 roztrzepane jajka, mleko, kakao i orzechy, ucieraj do utrzymania jednolitej masy.
                              1. Ciasto przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
                                1. Upiecz na dwa tygodnie przed świętami. Można przełożyć powidłami śliwkowymi lub kremem czekoladowym.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Adam Barabasz/Teofila Siewko

                                  Źródło zdjęcia głównego: 12521104 / Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości