Materiał promocyjny

Pieczony pstrąg, dyniowe kopytka i gazpacho. Proste przepisy Sebastiana Olmy

Olej rzepakowy – jego w kuchni nie może zabraknąć
Źródło: Dzień Dobry TVN
W studiu Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał kilka sposobów na wykorzystanie oleju rzepakowego, czyli szalenie zdrowego składnika w codziennej diecie. Sprawdź przepisy na pieczonego pstrąga z grillowana papryką, dyniowe kopytka oraz gazpacho z suszonymi pomidorami.

Olej rzepakowy to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 oraz witaminy E i K. Jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego na jego bazie warto przygotowywać marynaty oraz oleje aromatyzowane. Sprawdź, jak samemu przygotować olej aromatyzowany grzybami i suszonymi pomidorami.

Pieczony pstrąg z grillowaną papryką

Pieczony pstrąg z grillowaną papryką z przepisu Sebastiana Olmy.
Pieczony pstrąg z grillowaną papryką
Pieczony pstrąg z grillowaną papryką z przepisu Sebastiana Olmy.
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 4 pstrągi w całości
    • po 1 pęczku koperku, pietruszki, mięty
      • olej rzepakowy aromatyzowany świeżymi ziołami
        • sól, pieprz do smaku
          • 7 cytryn
            • kilka kolorowych papryk
              • mieszanka małych słodkich papryk
                • opakowanie papryczek padron
                  • olej rzepakowy
                    • zioła prowansalskie
                      • czosnek
                        • mały pęczek rozmarynu
                          • 2 roladki koziego sera twarogowego

                            Sposób przygotowania:

                            Pstrąga dokładnie wyczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Do środka ryby włóż małą garść świeżych ziół (koperek, pietruszka, mięta), które wcześniej były aromatyzowane z olejem rzepakowym. Wszystko powinno nam się zmieścić w środku. Ryby ułóż na blaszce, polej pozostałym olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowaną rybę ułóż na pergaminie i zawiń w cukierka, dodając do środka kawałek cytryny i wstaw do piekarnika na 20 minut do temp. 195 st. Małe słodkie papryczki i zwykłe duże papryki przełóż do miski i dodaj olej rzepakowy, zioła prowansalskie, czosnek i rozmaryn. Dokładnie je wymieszaj i grilluj, aż nabiorą lekko czarnego koloru, przełóż je do miski i dopraw sokiem z cytryny i skrop olejem tłoczonym na zimno. Na talerzu ułóż grillowane papryki (te większe możesz pociąć na mniejsze kawałki). Następnie delikatnie wyjmij rybę z pergaminu i ułóż ją na środku. Kozi ser twarogowy pokrusz na sam koniec.

                            Olej aromatyzowany suszonymi grzybami: mieszankę suszonych grzybów przełóż do rondelka, a następnie dodaj ziarna pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie i tymianek. Wszystko razem podgrzej i trzymaj 1h w wyższej temperaturze. Następnie olej odcedź, a grzyby odłóż na dalszą część przepisu. Smaż na oleju grzybowym.

                            Dyniowe kopytka na oleju grzybowym 

                            Dyniowe kopytka na oleju grzybowym 
                            Dyniowe kopytka
                            Dyniowe kopytka na oleju grzybowym 
                            Źródło: Ola Skowron/East News

                            Składniki:

                            • 1 dynia
                              • 100 ml miodu
                                • sól
                                  • 1 sztuka chili
                                    • 250 g puree z dyni
                                      • 3 jajka
                                        • 250 g mąki pszennej
                                          • 1 kg ziemniaków
                                            • 600 g kurek
                                              • opakowanie jarmużu
                                                • natka pietruszki
                                                  • 100 g parmezanu
                                                    • 50 g orzechów laskowych

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Dynię pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku z miodem, solą i chili. Gdy będzie miękka, przełóż ją do garnka i gotuj, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie w robocie kuchennym zmiksuj do gładkiej konsystencji. Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, gdy będą miękkie, odcedź, ugnieć na puree i dodaj wcześniej zmiksowaną dynię, jajka i mąkę pszenną. Z powstałej masy ugnieć ciasto na kopytka, zwiń w rulon, a następnie potnij na romby. Kopytka gotuj w posolonej wodzie, aż wypłyną, następnie na patelni podgrzej olej grzybowy i smaż kopytka w głębokiej patelni, aż będą mieć złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj posiekane grzyby, które były w oleju i kurki. Pod koniec smażenia dodaj liście jarmużu, wszystko duś aż grzyby zmiękną i nabiorą rumianego kolory, pod koniec duszenia do garnka dodaj posiekaną natkę pietruszki.

                                                      Porcję kopytek z grzybami nałóż na płaski talerz, dodaj plastry parmezany, tartego orzecha laskowego i całość skrop olejem grzybowym.

                                                      Olej aromatyzowany suszonymi pomidorkami: pomidorki żółte i czerwone przetnij na połówki, następnie ułóż na blaszce do suszenia, posyp cukrem pudrem, solą i tymiankiem. Wstaw do piekarnika na około 2h do temp. 85 st. Po wyjęciu, gdy ostygną, przełóż do głębszego naczynia i zalej olejem rzepakowym. Wykorzystamy go do smażenia, jak i do polania zupy.

                                                      Gazpacho z suszonymi pomidorami

                                                      Gazpacho z przepisu Sebastiana Olmy
                                                      Gazpacho
                                                      Gazpacho z przepisu Sebastiana Olmy
                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                      Składniki:

                                                      • 2 kg pomidorków malinowych
                                                        • 100 ml oleju rzepakowego z suszonymi pomidorami
                                                          • 10 ząbków czosnku
                                                            • 3 cebule czerwone
                                                              • 2 papryki czerwone
                                                                • 1 chili czerwone świeże
                                                                  • 50 g cukru
                                                                    • 100 ml octu czerwonego winnego
                                                                      • kolendra, bazylia, natka pietruszki
                                                                        • 50 g kaparów
                                                                          • 100 g marynowanej papryki peperoni
                                                                            • sól, pieprz
                                                                              • 200 g oliwek czarnych i zielonych bez pestek
                                                                                • 3 ogórki zielone

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Pomidorki malinowe pokrój na większe kawałki, podsmaż na oleju rzepakowym z suszonymi pomidorami, dodając posiekany czosnek, cebulę czerwoną, chili i paprykę. Gdy całość się podsmaży, dodaj do smaku cukier i ocet czerwony, gdy płyny odparują, zmiksuj wszystko robotem kuchennym. Do zmiksowanego kremu dodaj posiekane zioła (kolendra, bazylia, natka pietruszki) oraz posiekane kapary, marynowaną paprykę peperoni i przyprawy. Oliwki czarne i zielone potnij na mniejsze części, dodaj od nich olej rzepakowy z pomidorkami oraz pokrojonego zielonego ogórka.

                                                                                  Nalej do głębokiego talerza porcje gazpacho, dodając na górę pokrojone oliwki, olej rzepakowy i suszone pomidorki, oraz liście bazylii.

                                                                                  Fundusze promocji
                                                                                  Fundusze promocji
                                                                                  Źródło: mat. prasowe

                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana