Mamałyga na wypasie - przepis Tomasza Jakubiaka

Mamałyga z figami
Mamałyga na wypasie - przepis Tomasza Jakubiaka
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak pokazał, jak przygotować mamałygę na wypasie. To danie z kuchni rumuńskiej. Kucharz już wkrótce zadebiutuje jako juror 7. edycji MasterChef Junior. Sprawdź, jak zrobić potrawę według jego przepisu.

Mamałyga na wypasie - przepis krok po kroku

Składniki na mamałygę:

  • szklanka kaszki kukurydzianej instant
    • 4 szklanki mleka
      • 2 łyżki masła
        • sól

          Składniki na wypas:

          • 4 dojrzałe figi
            • buratta
              • 2 łyżki miodu
                • skórka z jednej limonki
                  • sok z jednej limonki

                    Sposób przygotowania mamałygi na wypasie z przepisu Tomasza Jakubiaka

                    1. W garnku zagotuj mleko i stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj kaszkę.
                      1. Pod koniec dodaj masło i dopraw solą.
                        1. Do jeszcze ciepłego podstawowego przepisu dodaj buratte, sok z limonki, skórkę z limonki i posiekane figi.
                          1. Mieszaj, ale krótko, żeby buratta się nie rozpuściła do końca.
                            1. Podaj polaną miodem.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Tomasz Jakubiak

                              Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana