W kuchni zapachniało bigosem

Szukacie oryginalnych przepisów na świąteczne potrawy? Znajdziecie je na naszej stronie! Kucharz Tomasz Jakubiak i jego pomocnik - prezenter pogody Bartek Jędrzejak - przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN bigos, piernikowe muffiny, kutię z konfiturą i śledzie wiejskie z powidłami węgierkowymi. My już nie możemy się doczekać Świąt Bożego Narodzenia, a wy? Jakie są Wasze ulubione świąteczne potrawy?

Bigos polski

Składniki:

Dobra kapusta kiszona - 2 kg

Łopatka wieprzowa - 500 g

Kiełbasa wędzona - 800 g

Boczek wędzony surowy - 300 g

Cebula - 8 sztuk

Grzyby suszone - 100 g

Koncentrat pomidorowy - 100 g

Śliwki suszone - 100 g

Ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, jałowiec, sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną pokroić drobniej, zalać niedużą ilością wody gorącej wody i gotować do miękkości. Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, przed gotowaniem dokładnie ją płuczemy. Kiedy kapusta zacznie się gotować, dodajemy wszystkie przyprawy. To one spowodują, że bigos będzie bardzo aromatyczny, ale najważniejsze będzie mniej obciążający dla naszego organizmu. Podczas gotowania kapusty dodać namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, suszone i śliwki wraz z zalewą. Mięso pokrojone przesmażyć na patelni na złoty kolor, dodać cebulę, chwilę smażyć, a następnie dodawać pokrojony boczek, kiełbasę, jeżeli będzie miała twardą osłonkę można ją ściągnąć przed smażeniem. Wszystko smażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty. Wszystko razem dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Zatem oprócz wieprzowiny możemy dodawać różne pieczenie: cielęcina, dziczyzna czy nawet kawałki gęsi. Im częściej odgrzewamy, tym bardziej nabiera smaku. Można też dodać wina czerwonego, ale już wtedy ominąć przecier pomidorowy. Zawsze pamiętajmy o przyprawach: kminku, majeranku, jałowcu. Smacznego!

Piernikowe muffinki z konfiturą z Wiśnia Nadwiślanki

Składniki:

Słoik Konfitury z Wiśnia Nadwiślanki Herbapol

380 g mąki pszennej

380 ml mleka

200 g gorzkiej czekolady

170 g masła

130 g cukru

Cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon (lub gotowa przyprawa do pierników)

Składniki:

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

Szczypta soli

Mak

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC. Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. Goździki, cynamon, imbir, anyż i kardamon utrzyj w moździerzu i dodaj do całości. W środku zrób dołek, do którego wlej roztrzepane jajka z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i chwilkę energicznie mieszaj, nie za długo – ciasto powinno być grudkowate. Łyżką nałóż ciasto do foremek, wyłóż na każdego muffinka około łyżeczki konfitury wiśniowej i posyp makiem. Piecz około 25 minut, aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy. Upieczone wystudź na kratce.

Kutia z konfiturą z wiśni Nadwiślanki Herbapol

Składniki:

1 szklanka maku

1 szklanka ziaren pszenicy

1 słoik konfitury z Wiśni Nadwiślanki Herbapol

3 miodu

1/2 szklanki rodzynek

1/2 szklanki mieszanki bakalii, np.: orzechów włoskich, migdałów, skórki kandyzowanej

1 pomarańcza

Przygotowanie:

Mak namoczyć przez noc. Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, ale nie rozgotować. Zmielony mak wymieszać z konfiturą Wiśnia Nadwiślanka Herbapol, miodem, bakaliami oraz sokiem z pomarańczy. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanymi ziarnami pszenicy.

Śledź wiejski z powidłami węgierkowymi

Składniki:

Śledzie wiejskie

2 czerwone cebule

2 goździki

Gwiazdka anyżu

Sok z 2 mandarynek

Łyżeczka koncentratu pomidorowego

Łyżka octu balsamicznego

Sól pieprz

Masło

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj na piórka i podsmaż z goździkami i anyżem na maśle aż zmięknie. Do podsmażonej cebuli dodaj ocet balsamiczny. Całość wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyłóż na śledzie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!