Bigos polski
Składniki:
Dobra kapusta kiszona - 2 kg
Łopatka wieprzowa - 500 g
Kiełbasa wędzona - 800 g
Boczek wędzony surowy - 300 g
Cebula - 8 sztuk
Grzyby suszone - 100 g
Koncentrat pomidorowy - 100 g
Śliwki suszone - 100 g
Ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, jałowiec, sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną pokroić drobniej, zalać niedużą ilością wody gorącej wody i gotować do miękkości. Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, przed gotowaniem dokładnie ją płuczemy. Kiedy kapusta zacznie się gotować, dodajemy wszystkie przyprawy. To one spowodują, że bigos będzie bardzo aromatyczny, ale najważniejsze będzie mniej obciążający dla naszego organizmu. Podczas gotowania kapusty dodać namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, suszone i śliwki wraz z zalewą. Mięso pokrojone przesmażyć na patelni na złoty kolor, dodać cebulę, chwilę smażyć, a następnie dodawać pokrojony boczek, kiełbasę, jeżeli będzie miała twardą osłonkę można ją ściągnąć przed smażeniem. Wszystko smażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty. Wszystko razem dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Zatem oprócz wieprzowiny możemy dodawać różne pieczenie: cielęcina, dziczyzna czy nawet kawałki gęsi. Im częściej odgrzewamy, tym bardziej nabiera smaku. Można też dodać wina czerwonego, ale już wtedy ominąć przecier pomidorowy. Zawsze pamiętajmy o przyprawach: kminku, majeranku, jałowcu. Smacznego!
Piernikowe muffinki z konfiturą z Wiśnia Nadwiślanki
Składniki:
Słoik Konfitury z Wiśnia Nadwiślanki Herbapol
380 g mąki pszennej
380 ml mleka
200 g gorzkiej czekolady
170 g masła
130 g cukru
Cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon (lub gotowa przyprawa do pierników)
Składniki:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
Szczypta soli
Mak
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180oC. Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. Goździki, cynamon, imbir, anyż i kardamon utrzyj w moździerzu i dodaj do całości. W środku zrób dołek, do którego wlej roztrzepane jajka z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i chwilkę energicznie mieszaj, nie za długo – ciasto powinno być grudkowate. Łyżką nałóż ciasto do foremek, wyłóż na każdego muffinka około łyżeczki konfitury wiśniowej i posyp makiem. Piecz około 25 minut, aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy. Upieczone wystudź na kratce.
Kutia z konfiturą z wiśni Nadwiślanki Herbapol
Składniki:
1 szklanka maku
1 szklanka ziaren pszenicy
1 słoik konfitury z Wiśni Nadwiślanki Herbapol
3 miodu
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki mieszanki bakalii, np.: orzechów włoskich, migdałów, skórki kandyzowanej
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Mak namoczyć przez noc. Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, ale nie rozgotować. Zmielony mak wymieszać z konfiturą Wiśnia Nadwiślanka Herbapol, miodem, bakaliami oraz sokiem z pomarańczy. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanymi ziarnami pszenicy.
Śledź wiejski z powidłami węgierkowymi
Składniki:
Śledzie wiejskie
2 czerwone cebule
2 goździki
Gwiazdka anyżu
Sok z 2 mandarynek
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
Łyżka octu balsamicznego
Sól pieprz
Masło
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj na piórka i podsmaż z goździkami i anyżem na maśle aż zmięknie. Do podsmażonej cebuli dodaj ocet balsamiczny. Całość wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyłóż na śledzie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN