Lunchowa sałatka z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem - przepis krok po kroku
Składniki:
- Jogurt naturalny - 0,3 l
- Ser błękitny - 100 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Kasza kuskus - 500 g
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Rozmaryn - 1 łodyga
- Sól - 1 łyżka
- Cytryna - 2 szt.
- Wrzątek
- Olej sezamowy - 50 ml
- Sos sriracha - łyżka duża
- Brokuł zielony - 1 szt.
- Pomidorki żółte i czerwone po 500 g
- Ogórek zielony - 2 szt.
- Szczypiorek paluch - 1 pęczek
- Cebula czerwona - 2 szt.
- Ser błękitny - 100 g
Sposób przygotowania lunchowej sałatki z brokułem i serem
- W robocie kuchennym zmiksuj jogurt naturalny razem z serem i czosnkiem. Gotowy dressing odstaw do lodówki.
- Kaszę kuskus przełóż do naczynia, dodaj do niej oliwę, rozmaryn, sól i sok z cytryny. Zalej wrzątkiem tak, aby woda była wyżej o 0,5 cm i przykryj folią. Po 10 minutach zacznij kaszę „drapać” widelcem, aby się ładnie ziarna oddzielały. Do kaszy dodaj olej sezamowy, sos sriracha i sok z cytryny.
- Brokuł potnij na różyczki i ugotuj w posolonej wodzie przez 4 minuty. Brokuł ostudź i przełóż do miski, dodaj pokrojone pomidorki, ogórka zielonego, dymkę posiekaną, cebulę czerwoną, ser błękitny i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na talerzu ułóż kaszę kuskus, następnie warzywa i na koniec polej wszystko dressingiem.
Zobacz także:
- Sałatka strasburska - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym – jak zrobić?
- Ile może stać sałatka jarzynowa po świętach? Sprawdź, jak długo można ją jeść
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images
podziel się: