Lunchowa sałatka z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem

Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego
Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego
Źródło: Westend61/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne dania z serem. Sprawdź jego przepis na lunchową sałatkę z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem. Sprawdzi się, jako drugie śniadanie na wynos.

Lunchowa sałatka z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Jogurt naturalny - 0,3 l
  • Ser błękitny - 100 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Kasza kuskus - 500 g
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Rozmaryn - 1 łodyga
  • Sól - 1 łyżka
  • Cytryna - 2 szt.
  • Wrzątek
  • Olej sezamowy - 50 ml
  • Sos sriracha - łyżka duża
  • Brokuł zielony - 1 szt.
  • Pomidorki żółte i czerwone po 500 g
  • Ogórek zielony - 2 szt.
  • Szczypiorek paluch - 1 pęczek
  • Cebula czerwona - 2 szt.
  • Ser błękitny - 100 g

Sposób przygotowania lunchowej sałatki z brokułem i serem

  1. W robocie kuchennym zmiksuj jogurt naturalny razem z serem i czosnkiem. Gotowy dressing odstaw do lodówki.
  2. Kaszę kuskus przełóż do naczynia, dodaj do niej oliwę, rozmaryn, sól i sok z cytryny. Zalej wrzątkiem tak, aby woda była wyżej o 0,5 cm i przykryj folią. Po 10 minutach zacznij kaszę „drapać” widelcem, aby się ładnie ziarna oddzielały. Do kaszy dodaj olej sezamowy, sos sriracha i sok z cytryny.
  3. Brokuł potnij na różyczki i ugotuj w posolonej wodzie przez 4 minuty. Brokuł ostudź i przełóż do miski, dodaj pokrojone pomidorki, ogórka zielonego, dymkę posiekaną, cebulę czerwoną, ser błękitny i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na talerzu ułóż kaszę kuskus, następnie warzywa i na koniec polej wszystko dressingiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości