Przepis na pieczone kasztany (Castañas asadas)
Składniki na pieczone kasztany:
- 600 g kasztanów jadalnych
- sól
Jak przygotować pieczone kasztany?
- Kasztany umyj, osusz i przetnij nożem skórkę w jednej linii.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia i wyłóż kasztany.
- Piecz przez około 20-25 minut, dopraw solą i podawaj gorące (dzięki czemu łatwiej będzie je obrać).
Przepis na Setas al ajillo
Składniki na Setas al ajillo:
- 500 g świeżych grzybów (boczniaki, kurki, opieńki)
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 30 ml białego wytrawnego wina
- kilka łodyg świeżej natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra virgen (do smażenia)
- sól (najlepiej w płatkach)
Jak przygotować Setas al ajillo?
- Umyj grzyby pod zimną wodą i osusz je papierowym ręcznikiem. Większe grzyby pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, a mniejsze pozostaw.
- Na patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej. Na rozgrzanej oliwie smaż grzyby, aż się zezłocą z każdej strony. Wyłóż je na ręcznik papierowy.
- Obierz ząbki czosnku, pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chili oczyść z nasion i pokrój w plasterki.
- Czosnek i papryczkę wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek (najlepiej wykorzystać oliwę po grzybach). Gdy czosnek zacznie się zezłacać wrzuć grzyby z powrotem na patelnię.
- Wlej białe wino i duś przez kilka minut, aż alkohol wyparuje, a następnie serwuj na ciepło!
Przepis na Empanada gallega
Składniki na Empanada gallega:
Na masę:
- 500 gram mąki pszennej
- 30 gram świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Na farsz:
- 2 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 300 g tuńczyka w puszce
- 250 g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- 2 ugotowane jaja
- sól
Farsz
- Obierz i oczyść paprykę i cebulę. Oba warzywa pokrój w 1-cm kostkę.
- Na 100 ml oliwy z oliwek podsmaż cebulę i paprykę, dodaj starte pomidory i suszoną paprykę wędzoną.
- Smaż do uzyskania gęstego sosu, po czym dodaj odcedzonego tuńczyka i gotuj przez kolejne kilka minut.
- Farsz przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonymi w kostkę ugotowanymi jajami. Pozostałą po smażeniu oliwę z oliwek odstaw do późniejszego wykorzystania.
Ciasto
- Mąkę wsyp do dużej miski i ułóż w kształcie wulkanu. Rozpuść drożdże z solą w 300 ml ciepłej wody i umieść je na jego środku. Wymieszaj ciasto i ugniataj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Do ciasta dodaj pozostawioną oliwę z oliwek i wyrabiaj przez kolejne kilka minut, aż ciasto nie będzie przyklejać się do palców.
- Z ciasta uformuj kulę i pozostaw na 1 godzinę, aby odpoczęło pod wilgotną ściereczką.
- Przekrój ciasto na pół i uformuj 2 kulki. Rozwałkuj je na dwa prostokąty, jeden większy od drugiego.
- Ułóż większy prostokąt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż farsz pozostawiając wolne krawędzie. Zakryj mniejszym ciastem farsz i zamknij brzegi, składając je do wewnątrz.
- Wytnij nadmiar ciasta i uformuj z niego dwa płaskie paski. Umieść je na empanadzie, aby ją udekorować.
- Posmaruj powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem i zrób małe dziurki, nakłuwając je wykałaczką.
- Piecz empanadę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.
Przepis na Cocido Gallego
Składniki na Cocido Gallego:
- 250 gr suszonej białej fasoli, namoczonej przez noc
- 500 g wołowiny na gulasz, w jednym kawałku
- 500 g mięsa z udek kurczaka
- 250 g boczku wędzonego
- 2-3 pętka chorizo
- 1 kg ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- mała kapusta, posiekana
- 200 g jarmużu
- 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej
- 2 liście laurowe
Jak przygotować Cocido Gallego?
- W garnku smażymy na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy 1- centymetrowe plastry chorizo i 3-4 centymetrowe kawałki boczku i wołowiny.
- Wrzucamy odsączoną fasolę przyprawiając ją łyżką papryki słodkiej wędzonej i liśćmi laurowymi.
- Zalewamy wodą tak aby przykryła wszystkie składniki na kilka centymetrów ponad ich poziom.
- Dodajemy obrane i pokrojone w 2-3 centymetrowe kostki ziemniaków, posiekaną kapustę i jarmuż.
- Serwujemy na gorąco.
Przepis na Tarta de Santiago
Składniki na Tarta de Santiago:
- 350 g migdałów
- 100 g mąki pszennej (Można pominąć dodatek mąki)
- 200 g miękkiego masła
- 350 g cukru
- 5 jaj
- 1 cytryna
- szczypta soli
- cukier puder do podania
- wydrukowany i wycięty krzyż św. Jakuba
Jak przygotować Tarta de Santiago?
- Miksujemy przez kilka minut masło z cukrem na jednolitą i puszystą masę, do której dodajemy powoli jajka.
- 250 g migdałów mocno blendujemy na mąkę a 100 g migdałów kroimy na małe kawałki blanszujemy.
- Dalej miksując dodajemy mąkę pszenną, mąkę z migdałów, ostygnięte zblanszowane migdały, szczyptę soli i startą skórką z cytryny.
- Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek / masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. (o średnicy około 24-30 cm).
- Pieczemy przez 1 h w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
- Gdy ciasto ostygnie kładziemy wycięty krzyż świętego Jakuba i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Kuchnia włoska i jej charakterystyka – ponadczasowe dania włoskie, których warto spróbować
- Kuchnia turecka od podstaw. Dowiedz się, jak smakuje jedna z najpopularniejszych kuchni świata
- Włoskie smaki na talerzu, czyli tiramisu, panzanella oraz tagliatelle z kiełbaską w wykonaniu Cristiny Catese
Autor: Michalina Kobla
Źródło: Adrian Stojewski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: