Galicja na talerzu. Dania idealne na jesień według przepisów Adriana Stojewskiego

Adrian Stojewski
Adrian Stojewski
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kuchnia Hiszpańska jest sezonowa. Jesienią staje się bardziej treściwa. Najlepsze przepisy na tę porę roku znaleźć można w Galicji, skąd inspirację czerpał Adrian Stojewski. Musicie wypróbować jego przepisy z kasztanami i grzybami w roli głównej.

Przepis na pieczone kasztany (Castañas asadas)

Składniki na pieczone kasztany:

  • 600 g kasztanów jadalnych
  • sól

Jak przygotować pieczone kasztany?

  1. Kasztany umyj, osusz i przetnij nożem skórkę w jednej linii.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i wyłóż kasztany.
  4. Piecz przez około 20-25 minut, dopraw solą i podawaj gorące (dzięki czemu łatwiej będzie je obrać).

Przepis na Setas al ajillo

Składniki na Setas al ajillo:

  • 500 g świeżych grzybów (boczniaki, kurki, opieńki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • kilka łodyg świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek extra virgen (do smażenia)
  • sól (najlepiej w płatkach)

Jak przygotować Setas al ajillo?

  1. Umyj grzyby pod zimną wodą i osusz je papierowym ręcznikiem. Większe grzyby pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, a mniejsze pozostaw.
  2. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej. Na rozgrzanej oliwie smaż grzyby, aż się zezłocą z każdej strony. Wyłóż je na ręcznik papierowy.
  3. Obierz ząbki czosnku, pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chili oczyść z nasion i pokrój w plasterki.
  4. Czosnek i papryczkę wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek (najlepiej wykorzystać oliwę po grzybach). Gdy czosnek zacznie się zezłacać wrzuć grzyby z powrotem na patelnię.
  5. Wlej białe wino i duś przez kilka minut, aż alkohol wyparuje, a następnie serwuj na ciepło!

Przepis na Empanada gallega

Składniki na Empanada gallega:

Na masę:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz:

  • 2 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g tuńczyka w puszce
  • 250 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
  • 2 ugotowane jaja
  • sól
Jak przygotować Empanada gallega?

Farsz

  1. Obierz i oczyść paprykę i cebulę. Oba warzywa pokrój w 1-cm kostkę.
  2. Na 100 ml oliwy z oliwek podsmaż cebulę i paprykę, dodaj starte pomidory i suszoną paprykę wędzoną.
  3. Smaż do uzyskania gęstego sosu, po czym dodaj odcedzonego tuńczyka i gotuj przez kolejne kilka minut.
  4. Farsz przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonymi w kostkę ugotowanymi jajami. Pozostałą po smażeniu oliwę z oliwek odstaw do późniejszego wykorzystania.

Ciasto

  1. Mąkę wsyp do dużej miski i ułóż w kształcie wulkanu. Rozpuść drożdże z solą w 300 ml ciepłej wody i umieść je na jego środku. Wymieszaj ciasto i ugniataj do momentu uzyskania jednolitej masy.
  2. Do ciasta dodaj pozostawioną oliwę z oliwek i wyrabiaj przez kolejne kilka minut, aż ciasto nie będzie przyklejać się do palców.
  3. Z ciasta uformuj kulę i pozostaw na 1 godzinę, aby odpoczęło pod wilgotną ściereczką.
  4. Przekrój ciasto na pół i uformuj 2 kulki. Rozwałkuj je na dwa prostokąty, jeden większy od drugiego.
  5. Ułóż większy prostokąt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż farsz pozostawiając wolne krawędzie. Zakryj mniejszym ciastem farsz i zamknij brzegi, składając je do wewnątrz.
  6. Wytnij nadmiar ciasta i uformuj z niego dwa płaskie paski. Umieść je na empanadzie, aby ją udekorować.
  7. Posmaruj powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem i zrób małe dziurki, nakłuwając je wykałaczką.
  8. Piecz empanadę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.

Przepis na Cocido Gallego

Składniki na Cocido Gallego:

  • 250 gr suszonej białej fasoli, namoczonej przez noc
  • 500 g wołowiny na gulasz, w jednym kawałku
  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2-3 pętka chorizo
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • mała kapusta, posiekana
  • 200 g jarmużu
  • 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej
  • 2 liście laurowe

Jak przygotować Cocido Gallego?

  1. W garnku smażymy na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodajemy 1- centymetrowe plastry chorizo i 3-4 centymetrowe kawałki boczku i wołowiny.
  3. Wrzucamy odsączoną fasolę przyprawiając ją łyżką papryki słodkiej wędzonej i liśćmi laurowymi.
  4. Zalewamy wodą tak aby przykryła wszystkie składniki na kilka centymetrów ponad ich poziom.
  5. Dodajemy obrane i pokrojone w 2-3 centymetrowe kostki ziemniaków, posiekaną kapustę i jarmuż.
  6. Serwujemy na gorąco.

Przepis na Tarta de Santiago

Składniki na Tarta de Santiago:

  • 350 g migdałów
  • 100 g mąki pszennej (Można pominąć dodatek mąki)
  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g cukru
  • 5 jaj
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • cukier puder do podania
  • wydrukowany i wycięty krzyż św. Jakuba

Jak przygotować Tarta de Santiago?

  1. Miksujemy przez kilka minut masło z cukrem na jednolitą i puszystą masę, do której dodajemy powoli jajka.
  2. 250 g migdałów mocno blendujemy na mąkę a 100 g migdałów kroimy na małe kawałki blanszujemy.
  3. Dalej miksując dodajemy mąkę pszenną, mąkę z migdałów, ostygnięte zblanszowane migdały, szczyptę soli i startą skórką z cytryny.
  4. Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek / masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. (o średnicy około 24-30 cm).
  5. Pieczemy przez 1 h w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  6. Gdy ciasto ostygnie kładziemy wycięty krzyż świętego Jakuba i posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości