Materiał promocyjny

Jesienna kawa według Matteo Brunettiego

Kawa na jesienne poranki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Doskonała kawa z jesiennymi dodatkami rozpieści Wasze zmysły i sprawi, że jesień stanie się ulubioną porą roku. Zobacz, jak przyrządzić kawę jabłkowo-cynamonową oraz czekoladową kawę z nutą czarnego bzu, a na deser ciastka kokosowe z limonką. Wypróbuj sprawdzone przepisy Matteo Brunettiego.

Jesienna kawa jabłkowo-cynamonowa

Składniki na kawę jabłkowo-cynamonową:

  • 20 ml soku jabłkowego
    • 1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich
      • 1 płaska łyżka miodu
        • 200 ml pełnotłustego mleka
          • świeżo zaparzone espresso Costa Coffee na bazie Signature Blend
            • szczypta cynamonu

              Jak przyrządzić kawę jabłkowo-cynamonową:

              Do wysokiej szklanki wlewamy sok jabłkowy oraz miód. Spieniamy mleko i wlewamy na jabłkową warstwę. Parzymy espresso i dolewamy do szklanki po ściance, aby utworzyły się warstwy. Wierzch posypujemy cynamonem – idealnie pasującym do jabłek oraz pokruszonymi orzechami.

              Czekoladowa kawa z nutą czarnego bzu

              Składniki na na czekoladową kawę z nutą czarnego bzu:

              • 200 ml pełnotłustego mleka
                • 4 kostki białej czekolady
                  • 30 ml syropu z czarnego bzu
                    • espresso Costa Coffee na bazie Signature Blend
                      • kilka łyżek spienionego mleka
                        • szczypta kardamonu

                          Jak przyrządzić czekoladową kawę z nutą czarnego bzu:

                          Mleko grzejemy w rondelku i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy syrop z czarnego bzu i jeszcze chwilkę podgrzewamy, mieszając. Całość przelewamy do wysokiej szklanki. Parzymy espresso Costa Coffee Signature Blend i dolewamy do pięknie pachnącej mikstury. Na wierzch dodajemy piankę ze spienionego mleka i posypujemy jakże jesiennym kardamonem.

                          Ciastka kokosowe z limonką

                          Składniki na ciastka kokosowe z limonką:

                          • 200 g mąki
                            • 120 g cukru trzcinowego
                              • 100 g masła
                                • 1 jajko
                                  • 50 g wiórek kokosowych
                                    • 30 g gorzkiej czekolady
                                      • Skórka z 1-2 limonki
                                        • Szczypta soli
                                          • Wiórki kokosowe do dekoracji

                                            Jak przygotować ciastka kokosowe z limonką:

                                            Dać do miski mąkę, wiórki kokosowe, masło, cukier, sól i skórkę z limonki. Wyrobić szybko ciasto. Dodać teraz gorzką czekoladę grubo siekaną. Dobrze wymieszać. Zrobić z ciasta 20-25 kulek. Położyć je na papier do pieczenia na blachę. Docisnąć lekko, aby je trochę rozpłaszczyć. Dać do piekarnika na 15-20 minut na 170°, aż się lekko przyrumienią. Wyciągnąć, poczekać aż ostygną i podać.

                                            Zobacz także:

                                            Przepisy Sebastiana Olmy na wegańskie leczo, pieczonego bakłażana oraz sałatkę i zupę z cukinii

                                            Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia

                                            Przekąski na jesienne wieczory. Pomysły Grzegorza Zawieruchy

                                            Autor: Luiza Bebłot

                                            Źródło: Matteo Brunetti

                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                            Materiał promocyjny
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości