Jak wykorzystać suchy chleb? Przepisy na tosty, muffiny i toskańską zupę

Jak ponownie wykorzystać czerstwe pieczywo?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Drugie życie chleba, czyli Projekt Rebread
Drugie życie chleba, czyli Projekt Rebread
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Pieczywo jest nieodłącznym elementem naszych jadłospisów. Uwielbiamy zajadać kanapki ze świeżym, ciepłym chlebem i masłem, miękką bułkę maczać w sosie lub chrupać zapiekanki z bagietki. Problem w tym, że pieczywo szybko czerstwieje. Jak wykorzystać suche kromki, by się nie zmarnowały i nie trafiły do kosza?

Co zrobić z suchym chlebem?

Jeśli nie dojemy części bochenka chleba lub kupiliśmy na święta za dużo pieczywa, które nie jest już pierwszej świeżości, to można wysuszone i twarde jak kamień kromki ocalić przed zmarnowaniem. Warto wykorzystać chleb ponownie i użyć go jako dodatek do różnego rodzaju potraw śniadaniowych lub obiadowych.

Przedstawiamy przepisy na pyszny omlet z chlebem, chlebowe, słodkie muffinki, aromatyczny, pachnący cynamonem francuski tost z patelni, a nawet na toskańską zupę z ciabattą i fasolą. Rozpoczyna się sezon grillowy, więc podpowiadamy, jak suchy chleb łatwo wkomponować w orzeźwiającą sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs.

Omlet - Bredmlet

Składniki na jedną porcję:

  • 3 jajka
  • 100 g czerstwego pieczywa
  • 150 ml mleka
  • 20 ml śmietanki 30%
  • 2 g soli
  • 1 g pieprzu
  • 10 g liści czosnku niedźwiedziego
  • pieczarki
  • szczypior
  • ser rubin

Sposób przygotowania:

  1. Chleb kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy mlekiem oraz śmietaną i odkładamy na bok. Chleb powinien moczyć się około 15-20 min.
  2. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szczypior siekamy, czosnek niedźwiedzi rwiemy na mniejsze kawałki, a ser trzemy na tarce.
  3. Pokrojone grzyby podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym do momentu skarmelizowania. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do miski.
  4. Do grzybów dodajemy jajka, zioła oraz starty ser. Całość dobrze mieszamy.
  5. Łączymy czerstwy chleb z masą jajeczną i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Tę samą patelnię, na której smażyliśmy pieczarki, rozgrzewamy na średnim ogniu z dodatkiem oleju.
  7. Wylewamy zawartość miski na rozgrzaną patelnię i pod przykryciem smażymy około 3-4 minuty. Przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy około 2-3 minuty.
  8. Gotowy omlet przekładamy na talerz i serwujemy na ciepło ze świeżo tartym serem.

Muffiny z chleba - Breadffin

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki białego cukru (można zmniejszyć ilość cukru, jeśli chleb jest już dość słodki lub glazurowany)
  • 150 ml szklanki śmietanki 30%
  • 150 ml szklanki mleka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • opcjonalnie: kilka rodzynek lub odrobina suszonych owoców, cukier puder, do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrojony w kostkę wkładamy do dużej miski i posypujemy cynamonem.
  2. W drugiej misce mieszamy jajka, cukier, śmietankę i mleko. Zalewamy kostki chleba.
  3. Dodajemy rodzynki lub suszone owoce. Przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do 24 godzin.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 160 C. Wykładamy formę do muffinek papierowymi wkładkami lub obficie smarujemy masłem.
  5. Wrzucamy mieszankę do każdej z foremek na babeczki (każda powinna być ładnie uformowana. Uzupełnij każdą foremkę na babeczki pozostałym płynem).
  6. Pieczemy przez 40-45 minut, obracając formę na muffinki o 180 stopni mniej więcej w połowie pieczenia. Babeczki powinny być lekko złotobrązowe na wierzchu.
  7. Posypujemy cukrem pudrem, gdy są jeszcze ciepłe.

French Toast - tost francuski

Składniki:

  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • cukier zmieszany z cynamonem do posypania gotowych tostów

Sposób przygotowania:

  • Chleb moczymy w mleku wymieszanym z 2 łyżkami cukru, a następnie w roztrzepanym jajku.
  • Smażymy na gorącej oliwie z oliwek z każdej strony na złoty kolor.
  • Zdejmujemy gotowe tosty z patelni i kładziemy na chwilę na papierowej serwetce, by odsączyć nadmiar oliwy.
  • Posypujemy cukrem z cynamonem.

Ribollita - toskańska zupa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 plastry selera korzennego, albo 2 łodygi naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów (400 g)
  • szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 liście laurowe
  • czerstwa ciabatta, albo 3-4 kromki suchego chleba
  • sól do smaku
  • tarty parmezan (opcjonalnie)

Składniki:

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzewamy oliwę w głębokim garnku. Marchew i selera obieramy i siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Cebulę kroimy (również w kostkę) i dodajemy do warzyw w garnku. Mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. W 8 minucie dodajemy do garnka posiekany drobno czosnek.
  2. Dodajemy do garnka pomidory z puszki, mieszamy. Dodajemy fasolę razem z płynem, mieszamy i przykrywamy, dusimy przez 20 minut.
  3. Solimy zupę i dodajemy porwane na kawałki pieczywo. Odstawiamy z ognia do przestudzenia. Podajemy zupę polaną delikatnie oliwą.
  4. Odgrzewając zupę następnego dnia, można dodać trochę wody, żeby rozcieńczyć zupę, która po dodaniu chleba mocno zgęstnieje.

Sałatka z chlebem

Składniki:

  • 200 g czerstwego bochenka ciabatty
  • 600 g dojrzałych mieszanych pomidorów, grubo posiekanych
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 garść małych kaparów, odsączonych
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 280 g czerwonej papryki w słoiku, odsączonej i grubo posiekanej
  • 8 filetów z sardeli w oleju, odsączonych i pokrojonych w cienkie plasterki (opcjonalnie)
  • czerwony ocet winny
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pęczek świeżej bazylii

Sposób wykonania:

  1. Rozrywamy ciabattę na szorstkie 3 cm kawałki i umieszczamy na tacy. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut – pomoże to bardziej ją wysuszyć.
  2. Wkładamy pomidory do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Płuczemy kapary, odciskamy nadmiar płynu i dodajemy do miski razem z cebulą, papryką, ciabattą i filetami z sardeli.
  3. Mieszamy całość rękoma, a następnie dodajemy 2 łyżki octu i około 3 razy więcej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  4. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli, pieprzu, octu lub oliwy.
  5. Oderwamy liście bazylii, mieszamy i podajemy. Sałatka będzie wyśmienitym dodatkiem do grillowanych mięs lub pieczonego kurczaka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości