Jak wykorzystać suchy chleb? Przepisy na tosty, muffiny i toskańską zupę

Źródło: Dzień Dobry TVN
Drugie życie chleba, czyli Projekt Rebread
Drugie życie chleba, czyli Projekt Rebread
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Pieczywo jest nieodłącznym elementem naszych jadłospisów. Uwielbiamy zajadać kanapki ze świeżym, ciepłym chlebem i masłem, miękką bułkę maczać w sosie lub chrupać zapiekanki z bagietki. Problem w tym, że pieczywo szybko czerstwieje. Jak wykorzystać suche kromki, by się nie zmarnowały i nie trafiły do kosza?

Co zrobić z suchym chlebem?

Jeśli nie dojemy części bochenka chleba lub kupiliśmy na święta za dużo pieczywa, które nie jest już pierwszej świeżości, to można wysuszone i twarde jak kamień kromki ocalić przed zmarnowaniem. Warto wykorzystać chleb ponownie i użyć go jako dodatek do różnego rodzaju potraw śniadaniowych lub obiadowych.

Przedstawiamy przepisy na pyszny omlet z chlebem, chlebowe, słodkie muffinki, aromatyczny, pachnący cynamonem francuski tost z patelni, a nawet na toskańską zupę z ciabattą i fasolą. Rozpoczyna się sezon grillowy, więc podpowiadamy, jak suchy chleb łatwo wkomponować w orzeźwiającą sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs.

Omlet - Bredmlet

Składniki na jedną porcję:

  • 3 jajka
    • 100 g czerstwego pieczywa
      • 150 ml mleka
        • 20 ml śmietanki 30%
          • 2 g soli
            • 1 g pieprzu
              • 10 g liści czosnku niedźwiedziego
                • pieczarki
                  • szczypior
                    • ser rubin

                      Sposób przygotowania:

                      1. Chleb kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy mlekiem oraz śmietaną i odkładamy na bok. Chleb powinien moczyć się około 15-20 min.
                        1. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szczypior siekamy, czosnek niedźwiedzi rwiemy na mniejsze kawałki, a ser trzemy na tarce.
                          1. Pokrojone grzyby podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym do momentu skarmelizowania. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do miski.
                            1. Do grzybów dodajemy jajka, zioła oraz starty ser. Całość dobrze mieszamy.
                              1. Łączymy czerstwy chleb z masą jajeczną i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
                                1. Tę samą patelnię, na której smażyliśmy pieczarki, rozgrzewamy na średnim ogniu z dodatkiem oleju.
                                  1. Wylewamy zawartość miski na rozgrzaną patelnię i pod przykryciem smażymy około 3-4 minuty. Przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy około 2-3 minuty.
                                    1. Gotowy omlet przekładamy na talerz i serwujemy na ciepło ze świeżo tartym serem.

                                      Muffiny z chleba - Breadffin

                                      Składniki:

                                      • 200 g czerstwego chleba, pokrojonego w 1 cm kostkę
                                        • 1/4 łyżeczki cynamonu
                                          • 3 duże jajka
                                            • 1/3 szklanki białego cukru (można zmniejszyć ilość cukru, jeśli chleb jest już dość słodki lub glazurowany)
                                              • 150 ml szklanki śmietanki 30%
                                                • 150 ml szklanki mleka
                                                  • 1 łyżeczka wanilii
                                                    • opcjonalnie: kilka rodzynek lub odrobina suszonych owoców, cukier puder, do posypania.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Chleb pokrojony w kostkę wkładamy do dużej miski i posypujemy cynamonem.
                                                        1. W drugiej misce mieszamy jajka, cukier, śmietankę i mleko. Zalewamy kostki chleba.
                                                          1. Dodajemy rodzynki lub suszone owoce. Przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do 24 godzin.
                                                            1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 C. Wykładamy formę do muffinek papierowymi wkładkami lub obficie smarujemy masłem.
                                                              1. Wrzucamy mieszankę do każdej z foremek na babeczki (każda powinna być ładnie uformowana. Uzupełnij każdą foremkę na babeczki pozostałym płynem).
                                                                1. Pieczemy przez 40-45 minut, obracając formę na muffinki o 180 stopni mniej więcej w połowie pieczenia. Babeczki powinny być lekko złotobrązowe na wierzchu.
                                                                  1. Posypujemy cukrem pudrem, gdy są jeszcze ciepłe.

                                                                    French Toast - tost francuski

                                                                    Składniki:

                                                                    • 6 kromek czerstwego chleba
                                                                      • 300 ml mleka
                                                                        • 2 jajka
                                                                          • 2 łyżki cukru
                                                                            • oliwa z oliwek do smażenia
                                                                              • cukier zmieszany z cynamonem do posypania gotowych tostów

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                • Chleb moczymy w mleku wymieszanym z 2 łyżkami cukru, a następnie w roztrzepanym jajku.
                                                                                  • Smażymy na gorącej oliwie z oliwek z każdej strony na złoty kolor.
                                                                                    • Zdejmujemy gotowe tosty z patelni i kładziemy na chwilę na papierowej serwetce, by odsączyć nadmiar oliwy.
                                                                                      • Posypujemy cukrem z cynamonem.

                                                                                        Ribollita - toskańska zupa

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 2 cebule
                                                                                          • 2 marchewki
                                                                                            • 2 plastry selera korzennego, albo 2 łodygi naciowego
                                                                                              • 3 ząbki czosnku
                                                                                                • puszka czerwonej fasoli
                                                                                                  • puszka pomidorów (400 g)
                                                                                                    • szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
                                                                                                      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
                                                                                                        • 3 łyżki oliwy
                                                                                                          • 3 liście laurowe
                                                                                                            • czerstwa ciabatta, albo 3-4 kromki suchego chleba
                                                                                                              • sól do smaku
                                                                                                                • tarty parmezan (opcjonalnie)

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  Sposób wykonania:

                                                                                                                  1. Rozgrzewamy oliwę w głębokim garnku. Marchew i selera obieramy i siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Cebulę kroimy (również w kostkę) i dodajemy do warzyw w garnku. Mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. W 8 minucie dodajemy do garnka posiekany drobno czosnek.
                                                                                                                    1. Dodajemy do garnka pomidory z puszki, mieszamy. Dodajemy fasolę razem z płynem, mieszamy i przykrywamy, dusimy przez 20 minut.
                                                                                                                      1. Solimy zupę i dodajemy porwane na kawałki pieczywo. Odstawiamy z ognia do przestudzenia. Podajemy zupę polaną delikatnie oliwą.
                                                                                                                        1. Odgrzewając zupę następnego dnia, można dodać trochę wody, żeby rozcieńczyć zupę, która po dodaniu chleba mocno zgęstnieje.

                                                                                                                          Sałatka z chlebem

                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                          • 200 g czerstwego bochenka ciabatty
                                                                                                                            • 600 g dojrzałych mieszanych pomidorów, grubo posiekanych
                                                                                                                              • sól morska
                                                                                                                                • świeżo zmielony czarny pieprz
                                                                                                                                  • 1 garść małych kaparów, odsączonych
                                                                                                                                    • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
                                                                                                                                      • 280 g czerwonej papryki w słoiku, odsączonej i grubo posiekanej
                                                                                                                                        • 8 filetów z sardeli w oleju, odsączonych i pokrojonych w cienkie plasterki (opcjonalnie)
                                                                                                                                          • czerwony ocet winny
                                                                                                                                            • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
                                                                                                                                              • pęczek świeżej bazylii

                                                                                                                                                Sposób wykonania:

                                                                                                                                                1. Rozrywamy ciabattę na szorstkie 3 cm kawałki i umieszczamy na tacy. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut – pomoże to bardziej ją wysuszyć.
                                                                                                                                                  1. Wkładamy pomidory do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Płuczemy kapary, odciskamy nadmiar płynu i dodajemy do miski razem z cebulą, papryką, ciabattą i filetami z sardeli.
                                                                                                                                                    1. Mieszamy całość rękoma, a następnie dodajemy 2 łyżki octu i około 3 razy więcej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
                                                                                                                                                      1. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli, pieprzu, octu lub oliwy.
                                                                                                                                                        1. Oderwamy liście bazylii, mieszamy i podajemy. Sałatka będzie wyśmienitym dodatkiem do grillowanych mięs lub pieczonego kurczaka.

                                                                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

                                                                                                                                                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                          Autor: Justyna Piąsta

                                                                                                                                                          Reporter: Piotr Wojtasik

                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: gashgeron/Getty Images

                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości