Kuchnia albańska – czego warto spróbować?

Musaka w porcelanowej misce. Kuchnia albańska. Przepisy kulinarne.
Kuchnia albańska
Źródło: Esin Deniz/Getty Images
Musaka, baklawa, spaghetti, owoce morza, pizza – te i inne dania, kojarzone głównie z Grecją, Turcją i Włochami, znajdują się także w menu albańskich restauracji. Choć Albańczycy nie mają w swojej kuchni zbyt wielu tradycyjnych potraw, ich wariacje na temat znanych dań śródziemnomorskich smakują równie dobrze. Co oferuje kuchnia albańska?

Kuchnia albańska to kwintesencja najlepszych śródziemnomorskich specjałów. Tych, którzy dotąd byli przekonani, że pizza, makarony i risotto to specjalność Włochów, zdziwi fakt, że z każdą z tych potraw doskonale radzą sobie także Albańczycy. Co prawda, kraj ten na przestrzeni lat nie wykształcił zbyt wielu własnych tradycji kulinarnych, ale za to Albańczycy mogą się poszczycić wyśmienitymi wersjami dań innych państw (Grecji, Turcji, Włoch), które z biegiem lat na stałe zagościły w ich jadłospisie.

Kuchnia albańska – czego warto spróbować?

Klimat Albanii sprawia, że tamtejsze owoce i warzywa urzekają zapachem i soczystym smakiem. Nic dziwnego zatem, że kuchnia albańska w znacznej mierze wykorzystuje bogactwo natury. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest obfity obiad, który składa się z dania mięsnego i bukietu różnorodnych surówek. Kuchnia albańska oferuje też wyśmienite zupy. Najpopularniejsze to: mięsno-warzywna çorba, rybna supe peshku oraz supe me qofte frikase – zupa z klopsikami mięsnymi. Kraj ten może poszczycić się również przepysznymi daniami z ryb – zarówno w formie przystawek, jaki i dań obiadowych.

Kuchnia albańska oferuje znakomite przystawki – albańskie meze to istny rarytas ! Na talerzu przekąsek znajdą się: oliwki, wyborne dipy, tzatziki, tahini, hummus, owczy ser halloumi, dolmę w liściach kapusty albo winogron, różnorodne twarde sery i mięsa na zimno oraz oczywiście owoce morza. 

Choć dania zaczerpnięte z innych kultur mogą nieco dziwić, warto ich skosztować, bo jakością dorównują oryginałom. Kuchnia albańska szczyci się świetnymi makaronami, potrawami rodem z greckich wysp (musaka, horiatiki, czyli klasyczna sałatka grecka, baklawa, gemista – faszerowana papryka), a także kebabem i innymi potrawami tureckimi. Kuchnia albańska to również doskonała pizza! Albańczycy śmiało mogą w tej kwestii konkurować z Włochami.

Jeżeli zainteresowała Cię kuchnia albańska, koniecznie przetestuj przepis na albańską musakę. Choć ta wyśmienita potrawa wywodzi się z Grecji, od wielu lat jest także stałym punktem albańskiego menu.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Zobacz wideo: Uczta z jednego garnka 

Uczta z jednego garnka
Źródło: Dzień Dobry TVN

Musaka – zapiekanka z mięsa i bakłażanów

Składniki do przygotowania zapiekanki (przepis na 4 porcje):

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego;
    • 500 g ziemniaków;
      •  duży bakłażan (albo dwa małe);
        • puszka pomidorów w kawałkach;
          • mały kartonik passaty pomidorowej;
            • 2 średniej wielkości cebule;
              • 2 ząbki czosnku;
                • po 2 łyżeczki suszonych przypraw: oregano, bazylii, tymianku, cynamonu i gałki muszkatołowej;
                  • sól, świeżo zmielony pieprz (wedle uznania);
                    • 4 łyżki mąki;
                      • kieliszek białego wytrawnego wina.

                        Składniki na beszamel:

                        • pół litra mleka;
                          • 40 g masła;
                            • żółtko;
                              • 3 łyżki mąki;
                                • pół szklanki startego żółtego sera;
                                  • zczypta gałki muszkatołowej;
                                    • sól, świeżo zmielony pieprz (wedle uznania);
                                      • kilka kropel soku z cytryny;
                                        • listki świeżego tymianku i bazylii do dekoracji.

                                          Przygotowanie:

                                          1. Bakłażan umyj, pokrój na grube plastry i posyp solą. Plastry włóż do dużego naczynia i pozostaw na pół godziny, aż puszczą sok. Dzięki tej metodzie zniwelujesz gorzki smak bakłażana.
                                            1. Obierz ziemniaki i pokrój je w talarki. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem do zrumienienia. Zdejmij z ognia i odstaw.
                                              1. Odcedź bakłażany, opłucz je zimną wodą i osusz ręcznikiem. Obtocz każdy plaster w mące i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste, a następnie zdejmij z patelni.
                                                1. Przygotuj naczynie żaroopdporne. Dno wyłóż talarkami ziemniaków. Część usmażonych plastrów bakłażana ułóż na ziemniakach, pozostałe odstaw.
                                                  1. Posiekaj drobno cebule i czosnek, przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż na oleju, aż się zeszklą.
                                                    1. Dodaj mielone mięso, wymieszaj dokładnie i smaż kilka minut na średnim ogniu.
                                                      1. Wlej na patelnię passatę i dodaj pomidory z puszki. Przypraw sos suszonymi ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
                                                        1. Dolej wino i duś sos pomidorowy jeszcze przez ok. pół godziny, a następnie zdejmij z ognia i odstaw.
                                                          1. Pora na sos beszamelowy. Rozpuść w rondelku masło, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zacznie bulgotać, wlej mleko i cały czas mieszaj, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.
                                                            1. Żółtko porządnie roztrzep w osobnym naczyniu i wlej do sosu, nieustannie mieszając.
                                                              1. Dopraw sos solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kilkoma kroplami soku z cytryny.
                                                                1. Wsyp starty ser. Gotuj sos jeszcze przez kwadrans, cały czas mieszając.
                                                                  1. Połową przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego pokryj bakłażany. Ułóż na wierzchu pozostałe bakłażanowe plastry i wylej na nie resztę sosu pomidorowego.
                                                                    1. Wierzch zapiekanki polej sosem beszamelowym.
                                                                      1. Wstaw musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ i piecz godzinę.
                                                                        1. Upieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika i odczekaj kilka minut, zanim zaczniesz kroić ją na porcje – gorąca musaka jest bardzo delikatna i może się rozpaść podczas porcjowania. Kiedy zapiekanka trochę ostygnie, podziel ją na 8 kawałków, przełóż na talerze i podawaj ozdobioną listkami świeżego tymianku i bazylii.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Esin Deniz/Getty Images

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości