Gołąbki z dodatkiem papryki i majeranku - tradycyjne domowe danie z nutą wyrazistych przypraw

Domowe gołąbki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował gołąbki na różne sposoby. To tradycyjne domowe danie jest idealne na obiad. Sprawdź, jak zrobić je z dodatkiem papryki i majeranku. 

Gołąbki z dodatkiem papryki i majeranku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mała główka kapusty włoskiej lub zwykłej
    • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
      • 1 cebula
        • 4 ząbki czosnku
          • mała papryka
            • 3 łyżki majeranku
              • łyżka pieprzu ziołowego
                • płaska łyżka suszonej słodkiej papryki
                  • sól, pieprz

                    Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Kluski w każdej postaci
                    Kluski w każdej postaci
                    Garnek pełen pyszności
                    Garnek pełen pyszności
                    Pistacjowy zawrót głowy
                    Pistacjowy zawrót głowy
                    Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
                    Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
                    Męska kuchnia na zdrowie
                    Męska kuchnia na zdrowie
                    Świąteczna zawierucha
                    Świąteczna zawierucha

                    Sposób przygotowania gołąbków z papryką i majerankiem

                    1. Z kapusty włoskiej zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je po kolei do gotującej się wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj farsz. W misce wymieszaj mięso (możesz dodać jedno jajko) z posiekaną w drobną kostkę papryką oraz cebulą i przeciśniętym czosnkiem. Następnie dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą oraz pieprzem.
                      1. Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
                        1. Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70 - 90 minut).

                          Sprawdź inne przepisy Jaśka Kuronia na gołąbki:

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: Jan Kuroń

                          Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości